<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=847228605309050&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

Verdens 15 verste skatteparadiser

Bermuda.jpgMultinasjonale selskaper gjemmer unna 100 milliarder kroner hvert år i skatteparadiser – og flere av landene på topp 10-lista er i Europa, viser en ny rapport fra den britiske organisasjonen Oxfam.

Suger ut milliarder fra utviklingsland

– Skatteparadiser hjelper store selskaper med å suge ut milliarder av dollar fra utviklingsland hvert år. Dette fører til et svært ujevnt økonomisk system som etterlater millioner av mennesker uten muligheter for et bedre liv, sier Esme Berkhout i Oxfam i en kommentar til rapporten.

compliance-Bisnode

Verdens verste skatteparadiser:

 1. Bermuda
 2. Caymanøyene
 3. Nederland
 4. Sveits
 5. Singapore
 6. Irland
 7. Luxembourg
 8. Curaçao
 9. Hongkong
 10. Kypros
 11. Bahamas
 12. Jersey
 13. Barbados
 14. Mauritius
 15. De britiske jomfruøyene

Lover og smutthull

Organisasjonen har utarbeidet listen ved å undersøke hvordan stater anvender seg av lover som gjør skatteunndragelse mulig. Blant kriteriene er:

 • 0 prosent bedriftsskatt.
 • Manglende internasjonalt samarbeid mot skatteunndragelse.
 • Urettferdig og uproduktive skatteinsentiver.

hvitvasking-Bisnode.jpg850 milliarder i skatteundragelser

Oxfam anslår at multinasjonale selskaper koster fattige land minst 100 milliarder dollar i år på skatteunndragelser. Det tilsvarer over 850 milliarder norske kroner.

Stort globalt problem

Beløpet er mer enn nok til å gi utdanning for alle de 124 millioner barn som i dag ikke har mulighet til å gå på skole, og til å betale helsehjelp som kan redde livet til seks millioner barn, heter det i rapporten. Men skatteparadiser er bare en del av det globale problemet, ifølge Oxfam, ettersom stater rundt om i verden reduserer sin bedriftsbeskatning i kampen om investeringer.

Kilde: Oxfam

Richard-Atleen-Bisnode

Har du utenlandske kunder eller leverandører? Ønsker du å redusere risikoen?

Vi har nøkkelinformasjon om 265 millioner foretak i 214 land. Dette er informasjonen du trenger for å sikre deg mot tap på utenlandske kunder og leverandører. I tillegg har vi Country Insight-rapporter på hvert land som gir deg oversikt over økonomiske, politiske og handelsmessige forhold i et land.

Trenger du mer informasjon om compliance?

Vennligst kontakt Richard Atleen, leder Bisnode Dun & Bradstreet (bildet). Han har blant annet ansvaret for de globale complianceproduktene. Tlf.: 91 10 16 79. E-post: richard.atleen@bisnode.com

 

Motta våre nyeste blogginnlegg!