<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=847228605309050&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

Betalingsanmerkning: Slik unngår du inkasso og betalingsanmerkninger

Betalingsanmerkning-Bisnode

252.000 nordmenn sliter: Hvert eneste år øker nordmenns gjeld betydelig. Det blir lettere å få kreditt og vanskeligere å tilbakebetale – noe som ofte ender med inkasso og betalingsanmerkninger. Ved utgangen av januar 2017 var det registrert 1,5 millioner anmerkninger. Dette er fordelt på 252.000 privatpersoner og 84.000 foretak. Les om konsekvensene av anmerkninger, og hvordan du kan unngå dem.

Les også: Her kan du sjekke om du har betalingsanmerkning

Hva er en betalingsanmerkning?

Betalingsanmerkninger betyr at du har misligholdt et betalingskrav. Du har unnlatt å betale dine regninger i tide, og saken er gått til inkasso. Anmerkningene kommer ikke nødvendigvis fra inkassosaker. Det kan også være at du er registrert med en offentlig heftelse på krav fra det offentlige – eller er personlig konkurs. Dersom du mottar en anmerkning, blir den registrert hos kredittopplysningsbyråer som Bisnode.

betalinganmerkning-bisnode

Purringer og inkassovarsel

En anmerkning fra et inkassobyrå kan innrapporteres tidligst 30 dager etter at inkassobyrået har iverksatt et rettslig skritt. Dette betyr imidlertid ikke at det skal være behandlet av forliksrådet eller av namsmannen. I mellomtiden vil du motta én eller flere skriftlige purringer og inkassovarsel – med en betalingsfrist på minst 14 dager. For bedrifter kan anmerkninger bli registrert allerede 30 dager etter at første inkassokrav er sendt.

Slik unngår du betalingsanmerkning:

 1. Betal alle regninger innen forfall, så unngår du inkasso.
 2. Ha et klart budsjett på inntekter og utgifter, så du får en reell oversikt. Slik ser du om du kan betale det som kreves.
 3. Har du problemer med å betale regningene i tide, er det smart å kontakte den/de du skylder penger tidlig. De vil da kunne foreslå løsninger på problemet og spare deg for ekstra gebyrer og anmerkninger.

Les også: Er du kredittverdig? Kredittsjekk deg selv og dine kunder

nettbutikk-online-bisnode

Du har mulighet til å klage

Har du en inkassosak du mener ikke stemmer, kan du både som bedrift og privatperson klage, blant annet til inkassobyrået – for deretter å få behandling og avgjørelse i forliksrådet. Da vil saken utsettes mens den behandles. I mellomtiden vil ikke kreditoren kunne kreve penger. Er saken feilaktig og du får medhold i forliksrådet, vil du unngå betalingsanmerkning.

Hvordan blir du kvitt betalingsanmerkninger?

Har du fått en betalingsanmerkning må du prioritere å nedbetale gjelden. Har du flere anmerkninger fra forskjellige steder, kan det være lurt å refinansiere gjelden din ett sted. Da vil du få bedre oversikt og mer kontroll. Det er viktig å ha en plan om hvordan du skal nedbetale gjelden. Du kan få en betalingsplan fra inkassobyrået.

Anmerkninger vil ikke følge deg for alltid. De slettes når hele kravet inkludert omkostninger er betalt.

Hvilke konsekvenser har betalingsanmerkninger?

En betalingsanmerkning vil påvirke din kredittscore og svekke din kredibilitet. Din kredittscore er basert på din betalingshistorikk, eventuelle næringsinteresser, inntekt, formue og gjeld, og gjenspeiler din betalingsevne. Scoren gis som et tall fra 1 til 100. Jo høyere score, desto mer kredittverdig er du.

Les også: Jeg har mottatt et gjenpartsbrev. Hva er dette?

Betal i tide – unngå disse ulempene:

 1. Det kan være vanskelig å få lån dersom du har betalingsanmerkninger og dårlig kredittscore.
 2. Med flere anmerkninger kan du bli utestengt fra alle former for kreditt.
 3. De fleste som handler med kreditt og/eller låneinstitusjoner avslår personer med anmerkninger, fordi de oppfatter din betalingsevne som dårlig.
 4. Det er også vanlig at abonnementstjenester, som mobilselskap og strømleverandører, kredittsjekker deg før de inngår en avtale.
 5. I noen tilfeller vil også en arbeidsgiver kredittsjekke deg dersom den aktuelle stillingen har en høyere funksjon eller innebærer et økonomisk ansvar.

Disse problemene oppstår når en bedrift får en anmerkninger:

 1. Bedrifter som sliter med gjeld kan få problemer med å skaffe leverandører og få kreditt.
 2. Leie av lokaler kan også bli et problem når økonomien tyder på dårlig betalingsvilje.
 3. Å motta utleggsbegjæring eller konkursbegjæring etter gjentatte purringer fra kreditor, er heller ikke gunstig. Konkursvarsel blir da videresendt til tingretten.
 4. Erklæres bedriften for insolvent, vil en konkursbegjæring signeres og en konkurssak åpnes.

Håndtverker-Norge-kredittsjekk

Har du bedrifts- eller privatkunder som ikke betaler regningene?

På nettet kan du enkelt finne informasjon og regnskap til bedrifter du ønsker å ha, eller har et samarbeid med. I tillegg kan du be om en kredittsjekk som avdekker om de er solide og pålitelige betalere. Det samme gjelder for privatpersoner.

Inkassovarsel etter 14 dager

Når en regning ikke betales, kan man etter 14 dager sende inkassovarsel og videre en betalingsoppfordring. Enkeltmannsforetak skal behandles på samme måte som privatpersoner, da eieren er direkte ansvarlig for bedriftens økonomi. Dette gjør at resultatet kan bli en utleggsbegjæring hvor eiendeler og/eller lønn/formue kan kreves inn.

Namsmannen eller konkursvarsel

For andre selskapsformer velger du om du vil sende saken til namsmannen for utleggsbegjæring eller sende et konkursvarsel. Dette varselet sendes gjennom en namsmann, som personlig kontakter daglig leder eller innehaver om at bedriften står i fare for å bli begjært konkurs. Hvis bedriften ikke har betalt kravet innen 14 dager, vil kreditoren begjære bedriften konkurs i tingretten.

Ta en kredittsjekk – unngå problemer

Privatpersoner: Er du nysgjerrig på din score eller usikker på om du har uoppgjorte inkassosaker? Ta en kredittsjekk av deg selv hos Bisnode

Noen av dine kunder er i ferd med å gå konkurs. Vil du vite hvem de er?

Få et godt tilbud på Norges beste kredittsjekk fra Bisnode – og unngå tap på dårlige betalere.

New Call-to-action

Artikkelen er skrevet av Samlino.no

Samlino.no er en gratis og uavhengig sammenligningstjeneste for finansielle produkter. Vårt mål er å hjelpe forbrukere spare tid og penger ved å la de sammenligne, velge og skaffe produktet som best passer deres behov. 

Motta våre nyeste blogginnlegg!