<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=847228605309050&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

To viktige grunner til at din bedrift må ta personvern på alvor – nå

personvern-Bisnode-big-data-overvking.jpg
EUs nye regler for personvern, som trer i kraft i mai 2018, medfører at norske og europeiske bedrifter risikerer enorme bøter – på opptil 4 prosent av omsetningen. Men regelverket er ikke den eneste grunnen til at personvern har blitt noe din bedrift ta på alvor. Og at dere må gjøre det nå.

Therese-Fevang-Bisnode-PersonvernForbrukerne vil straffe personvern-syndere

Også forbrukerne har nemlig begynt å våkne. Hvis de føler at en bedrift ikke behandler personopplysningene deres på en god måte – eller bedriften blir involvert i en negativ mediesak om temaet – kan straffen bli langt hardere enn de fire prosentene i bot.

Les også: Big Data vet alt. Men hvordan sile ut det viktigste?

– Bedrifter har i dag mulighet til å hente og bruke utrolig mye informasjon om dem. For mange forbrukere føles dette som et ubehag, sier Therese Fevang, advokat i Bisnode (bildet).

"Gjennom big data kan bedriftene analysere alt fra hvor en ny butikk skal ligge, til hvilke kunder den skal ta kontakt med, og hvem som bør og ikke bør få innvilget kreditt."

Du bør bruke big data – men riktig

Mange bedrifter trenger personopplysninger for å lykkes, fordi disse opplysningene er råmaterialet til å kunne ta i bruk big data. Dette er ønsket, både for nærings- og samfunnsutvikling. Derfor hindrer ikke de nye EU-reglene bedriftene i å bruke slike opplysninger. Regelverket stiller bare strengere krav til hvordan bedriftene gjør det, og hvordan dataene lagres.

Personvern-Bisnode-overvaaking-personopplysninger

Big data vet det meste

Gjennom big data kan bedriftene analysere alt fra hvor en ny butikk skal ligge, til hvilke kunder den skal ta kontakt med, og hvem som bør og ikke bør få innvilget kreditt.

– Vi i Bisnode selger blant annet personopplysninger. Derfor må vi være gode på personvern, og kan også være en veileder overfor kundene våre. Både på personvernspørsmål og spørsmål som: Hvor går grensene? Hva kan de bruke personopplysningene til? Og hvilken type informasjon er det egentlig de trenger? - forklarer Therese Fevang.

Hun minner om stuntet Forbrukerrådet gjorde, da de i mai leste opp brukervilkårene til appene på en gjennomsnittlig mobiltelefon. Opplesningen «minutt for minutt» varte i 30 timer!

Er du bedre på big data enn personvern?

EUs nye regelverk gjør at personvern nå har blitt et tema for ledergruppen og styret, og ikke bare IT-avdelingen.

analyse-big-data-nettdating-bisnode-personvern

Les også: 5 hovedpunkter i de nye personvernreglene

Avveiningen for de fleste bedrifter blir da mellom å utnytte de dataene som fins, og kravet til personvern.

– Tradisjonelt er nok bedriftene flinkere til å bruke data enn til å ivareta personvernhensynet. Fra 2018 krever EU blant annet at personvernhensynet skal ivaretas i all utvikling av nye produkter og systemer. Dette arbeidet bør starte nå i den enkelte virksomhet, sier Fevang.

Dine kunder er blitt mer bevisste og stiller strengere krav

Bisnode-advokaten minner også om det andre riset bak speilet: Forbrukermakten.

Det er ikke mer enn åtte år siden daværende direktør i Datatilsynet, Georg Apenes svarte slik på spørsmålet om personvernet har noen fremtid: «Selvfølgelig har det en fremtid. Liksom pandaen utvilsomt vil overleve i zoologiske haver rundt om i verden.»

Les også: Er du klar for den neste datarevolusjonen?

– Siden da har det skjedd en holdningsendring. De fleste av oss har blitt langt mer opptatt av hva bedrifter vet om oss og hvordan de bruker opplysningene. Derfor er det enda viktigere enn før at kundene, og potensielle kunder, ikke føler at bedriftene tråkker dem for nær. Det har blitt et folkekrav, sier Fevang.

Edward_Snowden-personvern

Milepælene som gjorde personvern «sexy»

Hun trekker frem tre debatter som er viktige for å forstå denne holdningsendringen – og bakgrunnen for at EU har vedtatt et nytt regelverk.

  1. Debatten rundt EUs datalagringsdirektiv i 2010. I 2014 fastslo EU-domstolen at direktivet var ulovlig.
  2. I 2012 krevde Max Schrems å få utlevert all informasjon som Facebook hadde om ham. Resultatet var at han fikk tilsendt et dokument på 1222 sider.
  3. Snowden-saken i 2013 avslørte at amerikanske myndigheter drev omfattende overvåking av folks internett- og telefonbruk.

– Dette er de store sakene til nå. Det er ikke utenkelig at det kommer nye diskusjoner eller saker. Fokus er der i mye større grad enn tidligere. Dermed skal det mindre til for å trigge opinionen. Da er det viktig for bedriftene å være i forkant, sier Therese Fevang.

4 grep alle bedriftsledere må ta nå

Hun gir følgende råd til bedriftsledere som vil være i forkant av EUs nye personvernforordning:

  1. Sett deg inn i de nye reglene og hva de betyr for din virksomhet og systemer.
  2. Er bedriften over en viss størrelse og/eller har behandling av personopplysninger som del av kjernevirksomheten, kan den være pliktig å opprette en personvernombud-stilling.
  3. Vurder konkret om de nye reglene får konsekvenser for eventuelle nye produkter, apper eller IT-systemer – og gjør nødvendige endringer før de utvikles videre.
  4. Vurder om bedriftens eksisterende systemer oppfyller kravene til informasjonssikkerhet, og ta grep tidlig hvis du må endre eller gå over til nye systemer. Oppfyllelse av loven skal dokumenteres og rutiner skal etableres.

Har du spørsmål om personvern?

Vennligst kontakt Therese Fevang i Bisnode. E-post: therese.fevang@bisnode.com Tlf: 95 29 57 44.

Dette er Bisnode: Bisnode er et data- og analyseselskap med 2.400 ansatte i 18 land. Vi hjelper deg med å redusere risiko, finne nye kunder og øke lønnsomheten i din bedrift. Kredittsjekk, kundedata, kundeinnsikt og analyse. Bisnode har de dataene du trenger. 

Les også: 
Slik gjør du Big Data til nyttig kunnskap
Fra Betsson til Bisnode: – Jeg har sett verdien av hva Big Data kan skape
Big Data: Sjekk hvordan en futurolog og trend-DJ ser fremtiden

 

 

 

Motta våre nyeste blogginnlegg!