<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=847228605309050&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

Fra tjukkas til smukkas

På-kleven-fredriksen.jpgPå ett år slanket Pål Kleven Fredriksen vekk 56 kilo og en gryende diabetes. Det gjorde han med de samme mentale teknikkene som han bruker i jobben som Bisnode-coach. Vendepunktet kom da han «så» sin egen begravelse.

pål-kleven-fredriksen-Tjukkas-ble-smukkas-bisnode

148 kilo

Det var sannheten som lyste opp da vekta knaket under Pål Kleven Fredriksens føtter 20. oktober 2016.

Det er vanskelig å se for seg i dag, der han går rundt på Havnelageret som en atletisk og kjernesunn fyr med tatoverte armer – og skal holde en workshop med tittel «Fra tjukkas til smukkas» 5. februar.

For halvannet år siden var fremtoningen langt mindre smukk. Han var tjukk. Men han skulle slanke seg.

Og det tresifrede tallet på displayet var ikke begrunnelsen.

Les også: Slik er Norges beste selgere: 12 kjennetegn på de aller beste

– Når jeg så meg i speilet, så jeg en veldig fin fyr

– Vekta kom ikke over natta, så det kom ikke som noen overraskelse. Jeg hadde skjønt det lenge. Det hadde bare ikke gjort vondt nok. Jeg hadde det veldig bra med meg selv. Når jeg så meg i speilet, så jeg en veldig fin fyr, sier Pål.

Uff da-opplevelsen på Øyafestivalen

Den sommeren hadde han imidlertid opplevd noe som ga selvbildet en stygg brett: På Øyafestivalen hadde han sett en liten gjeng med venninner fra ungdomsskoletiden. Men i stedet for å gå bort til dem, hadde han unngått dem.

pål-kleven-fredriksen-bisnode

– Det var første gang jeg gjorde noe slikt. I ettertid begynte jeg å tenke på hvorfor.

«Hadde jeg blitt flau over at jeg var blitt så svær? Unngikk jeg dem fordi jeg ville bevare imaget fra ungdomsårene?» Da begynte kanskje selvfølelsen å ramle litt, sier han.

Les også: Slik lærer du å kjenne kundene dine – med smarte data

Var uker unna diabetes

Da Pål dro til legen i oktober, hadde han derfor allerede bestemt seg: Han skulle slanke seg. Den medisinske undersøkelsen var kun for å få et startpunkt og sammenligningsgrunnlag.

Hovedmotivasjonen for slankekuren hadde han fått ved å bruke teknikkene han selv bruker i jobben som coach i Bisnode:

Han hadde visualisert.

Derfor visualiserte jeg min egen begravelse,
og hvordan ungene ville ha det uten pappaen sin.

Så sin egen begravelse

– Det mange gjør feil, uansett hvilken endring de skal gjøre, er at de starter før de virkelig har funnet ut hvorfor de skal gjøre det. Derfor visualiserte jeg min egen begravelse, og hvordan ungene ville ha det uten pappaen sin.

Da legen min sa: «Du er uker, kanskje dager, unna diabetes,» fikk motivasjonen enda mer boost, sier han.

Coach-Pål.jpg

Coach-teknikker i slanking

Dietten Pål Kleven Fredriksen fulgte, var og er omstridt. Men den funket, i hvert fall kombinert med tankemåter han har lært fra utdannelsen og erfaringen som coach.

Én teknikk var å visualisere for å gjøre motivasjonen dyptfølt. Den neste var at han tok seg tid.

Derfor begynte han ikke å slanke seg før 1. november – nesten to uker etter legebesøket, og enda lenger etter at beslutningen ble fattet.

Les også: Salgssjef: – Kundeinnsikt er nøkkelen til å forstå fremtiden bedre

God planlegging må til for å lykkes

– Jeg brukte tiden til å planlegge. Det er grunnleggende for alle endringer jeg hjelper til med som coach. Du må kartlegge hvilke hindringer du vil møte. Og du må sørge for at dine personlige mål også passer for omgivelsene.

Hvis du bommer på planleggingen, planlegger du å feile, uansett hva målsetningen er, forklarer han.

– Veide meg hver dag

Den tredje teknikken han brukte, var å måle delmål. Hele tiden.

– Mange slankeeksperter sier at du ikke skal veie deg hver dag. Jeg er ingen slankeekspert. Men som coach vet jeg en del om å nå et mål. Og i alle målsetninger er det slik at å måle delmål hjelper deg med å nå hovedmålet. Da får du nemlig hjelp av mestringshormoner. Du får dopamin-belønninger. Derfor veide jeg meg hver dag, sier han.

Et motivasjonstriks for å lykkes

På legesjekken etter tre måneder, hadde Pål slanket bort over 20 kilo. Og alle prøveverdier var normale.

Fra å slanke seg bort fra en tidlig død, skulle han komme i form.

Da ble igjen coaching-teknikkene avgjørende. Han begynte å vri fokuset. Fra å slanke seg bort fra en tidlig død, skulle han komme i form. Og ikke bare det: Målet ble å være i like god form som 46-åring som da han var 25 og basketballspiller på høyt nivå.

– Jeg begynte å slanke meg med en sterk fra-motivasjon, noe jeg ville unngå. Jeg visste at den motivasjonen ville avta. Derfor måtte jeg snu om og skape en til-motivasjon, sier Bisnode-coachen, og legger til:

Jojo-slankerne

– Det er det som skjer med jojo-slankerne. De har ikke hatt noen mentaltrener som har lært dem at de må finne noe de vil til, i god tid før fra-motivasjonen blir for svak.

coach-pål-kleven-bisnode.jpg

Har blitt Spreke-Pål

Da han dro til legen 1. november, på dagen ett år etter at han begynte å slanke seg, stoppet vekta på 92 blank. 56 kilo lavere enn ved første veiing. Den biologiske alderen hadde gått fra 55 til 30, og blodtrykket minnet om en konfirmants.

Da var Pål Kleven Fredriksen imidlertid videre i målsetningen. Han var i gang med å bli sprek.

Les også: 4 grunner til at du ikke lykkes som salgssjef

Lykkehormoner

De faste treningsøktene har etter hvert utviklet seg til nok en kilde for mestrings- og lykkehormoner.

– Da jeg hadde gått ned 25 kilo, begynte jeg å spille oldboysbasket. I begynnelsen var jeg den tjukkeste i hallen. Nå er jeg blant de sprekeste. Og for 4–5 uker siden merket jeg noe nytt: Jeg hadde fått et helt annet rykk. Den slags gir dopamin, og lyst på mer, forteller han.

pål-foredragsholder

Kan overføres til alle endringer

Når Pål nå inviterer til «Fra tjukkas til smukkas»-foredrag, er det ikke bare fordi han kan hjelpe andre ned i vekt.

– Prinsippene bak min reise kan overføres til alle typer målsetninger og livsstilsendringer. Det handler uansett om målsetning, motivasjon, planlegging og så videre.

Arrangementet blir rett og slett et slags hurtigkurs i mentaltrening, med konkrete verktøy som folk kan implementere i sine egne liv, reklamerer han.

Derfor har Bisnode egen coach

Pål Kleven Fredriksen hadde jobbet som coach for de ansatte i Bisnode i flere år før slankeprosjektet startet.

Tittelen fikk han etter eget initiativ. Han hadde tidligere coachet sine medarbeidere mens han var salgssjef i selskapet.

Les også: Salgssjefen som ikke kunne la være å coache

– Som salgssjef hadde jeg alltid også en egen agenda når folk søkte råd. Nå kan de snakke med meg helt åpent og fritt, uten å være nervøse for konsekvensene, sier han.

Coachen forteller at han heller ikke legger seg opp i hvilke mål medarbeiderne vil jobbe med – så lenge det er deres eget mål.

ku-bisnode

– Glade kuer blir gode biffer. Glade selgere blir gode selgere

– Uansett hva målet deres er, vil det bidra til at de blir bedre medarbeidere for Bisnode. Vår filosofi er at glade, fornøyde og motiverte ansatte vil synes på bunnlinja.

Jeg har hjulpet kolleger med alt fra røykeslutt til å selge mer. Og jeg hadde én som gikk fra 80 prosent sykemelding til å jobbe 100 prosent – og som nå leverer som bare det, sier han.

– Har du blitt en bedre coach av slankeprosjektet?

– Ikke nødvendigvis. Som coach skal du holde dine egne opplevelser utenfor, for ikke å bli farget. Men jeg har fått en større innsikt i hva det vil si å gjøre større livsforandringer. Så kanskje jeg har blitt en mer innsiktsfull coach, svarer han.

Foto: Jan-Erik Eriksen

Meld deg på Pål sitt foredrag 5. februar i Oslo: Fra tjukkas til smukkas

Les mer om foredraget her
Påmelding  klikk her

seminar-pål.jpg

Motta våre nyeste blogginnlegg!