<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=847228605309050&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

Tidobling av selskaper til tvangsavvikling

bygg-og-anlegg-konkurser

Antall konkurser og tvangsavviklinger økte sterkt i mai – med 86 prosent i forhold til mai i fjor. I årets første fire måneder har 11,5 prosent flere bedrifter gått overende enn i samme periode i fjor. Dette viser tall fra Bisnode.

konkurs-konkursutviklingen-bisnodeFærre går konkurs

Det er tvangsavviklingene som gir den store økningen, med en tidobling fra 41 avviklinger i mai 2016 til 452 i mai i år. Rene konkurser har en liten tilbakegang på 3,3 prosent.

Én måned senere frist

– I mai måned i år registrerer vi en sterk økning samlet for konkurser og tvangsavviklinger. Den enorme økningen i tvangsavviklinger i mai måned isolert sett, skyldes først og fremst at fristen for å sende inn regnskaper til Brønnøysundregistrene ble flyttet til 1. august fra 1. september som tidligere. Derfor ser vi store tall i mai, som vi fikk se i juni i fjor, sier kredittøkonom Per Einar Ruud i Bisnode (bildet), som legger til at det uavhengig av dette er en stor økning i selskaper som blir tvangsavviklet.

Les også: Disse foretakene gikk konkurs sist uke

per-einar-ruud-juni-2017-bisnode-konkurser

Flere selskaper oppløst

Ruud viser til at det også ved utgangen av april var en stor økning på over 16 prosent over 12 måneder.
– Dette viser en trend hvor flere selskaper blir begjært oppløst av myndighetene, noe som ikke bare har sammenheng med endring i innleveringsfristen for regnskaper, mener Ruud.

Les også: Dette er gullgruvene i norsk næringsliv

Billigere å starte AS

I løpet av de 12 siste månedene har 6375 bedrifter gått overende fordi myndighetene har oppløst selskapene eller fordi de har gått konkurs.
– Den store økningen i tvangsavviklingene kan skyldes at det har blitt billigere å starte aksjeselskap, sier Ruud. – I dag kreves det minimum 30 000 kroner for å starte et AS, mot 100 000 tidligere. Man taper da lite hvis selskapet går overende. Heldigvis har regjeringen droppet et forslag om å sette dette aksjekapitalkravet helt ned til 1 krone, sier kredittøkonomen.

Følg med

– At så mange selskaper går overende med lite kapital, kan lett gi ringvirkninger som fører til at andre bedrifter taper penger og selv risikerer konkurs. Det er derfor viktig at bedrifter følger med på sine kunder og leverandører med hensyn til konkursrisiko, advarer Per Einar Ruud i Bisnode.

Les også: Slik øker du salget til eksisterende kunder – 7 tips for mersalg

Eiendomsbransjen-konkurser-eiendom

Konkurser: Eiendom økte mest. Bygg & anlegg størst

Noen næringer opplever flere konkurser enn andre. På toppen troner bygg- og anleggsbransjen, som i årets første måneder sto for 27 prosent av alle konkursene – og hadde en økning på 7,8 prosent fra samme periode i fjor. Eiendomsbransjen hadde størst økning med 32,7 prosent flere konkurser enn i de fire første månedene i fjor.
– Selv om disse bransjene helt klart har hatt markedsutviklingen på sin side, bør de som handler med disse bransjene passe ekstra godt med på konkursrisiko, avslutter kredittøkonom Per Einar Ruud.

Les også: Eiendomsbransjen på konkurstoppen (DN)

Lei av kunder som ikke betaler for seg?

Få et godt tilbud på Norges beste kredittsjekk fra Bisnode – og unngå tap på dårlige betalere.

Bisnode er et data- og analyseselskap med 2.400 ansatte i 18 land. Vi hjelper deg med å redusere risiko, finne nye kunder og øke lønnsomheten i din bedrift.

New Call-to-action

 

Motta våre nyeste blogginnlegg!