<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=847228605309050&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

Slik unngår du dårlige ledermøter

ledermøte-ledermøter

Er du en god leder? Vet du hvordan du leder et møte? Og hva er et ”vanlig” ledermøte? Uansett: Modige ledere tør å sette krav til deltakerne for å oppnå effektive ledermøter. Kilde: Artikkelen er levert av Ledernytt.no

leder-ledelse-Bisnode-NorgeIngen dokumentasjon på forhånd

Ledergruppen er samlet. Alle i bedriften med ressurser og beslutningsmyndighet er samlet i samme rom. Agendaen er lang. Over halvparten av agendapunktene er meldt inn dagen før. Agendaen ble sendt ut kvelden før møtet. Ingen dokumentasjon er sendt på forhånd.

Lang enetale

Først presenteres resultatene fra forrige måned. CFO bruker god tid på gjennomgangen og prater mesteparten av tiden. Siden ingen har fått dokumentasjonen på forhånd, er det få spørsmål. CEO har allerede sett resultatene. Han/hun stiller bare noen få spørsmål for å skape litt dynamikk i gruppen.

Les også: 2 viktige grunner til at din bedrift må ta personvern på alvor nå

Så presenteres prosjektene

En etter en går prosjektlederne gjennom sine PowerPoint-presentasjoner. Det er brukt mye tid og flid på å lage hver eneste slide. Detaljnivået er imponerende. Ikke en eneste detalj er uteglemt. Prosjektlederne prater 90 prosent av tiden. Noen spørsmål kommer sporadisk. 

ledermøte-bisnode

Sender og mottar beskjeder

Flere mobiltelefoner kommer til syne. Viktige beskjeder sendes og mottas. Med jevne mellomrom unnskylder møtedeltakerne seg for å gå ut og ta en telefon. De andre får torskeøyne av kjedsommelighet. De fleste ønsker trolig at de var et helt annet sted.

Les også: 4 grunner til at du ikke lykkes som salgssjef

Lite nyttig møtetid

Analyseselskapet Company Pulse har gjennomført en undersøkelse hvor medarbeiderne oppgir at 17 prosent av møtetiden er lite hensiktsmessig bruk av arbeidstiden.

Dagens Næringsliv skriver at mange ledere bruker mer enn halve arbeidstiden på møter. 

Koster 11,3 milliarder årlig

Terje Strøm i utredningsbyrået NyAnalyse har beregnet at dette koster bedrifter og samfunnet 11,3 milliarder kroner årlig. Det tilsvarer ca. 18.000 årsverk.

VIKTIG: Møteledelse krever disiplin og godt forarbeid. I tillegg krever det mot fra møtelederen. En leder må tørre å lede og sette krav til møtedeltakerne.

Les også: Salgssjef: – Kundeinnsikt er nøkkelen til å forstå fremtiden bedre

møteledelse

Slik får du gode, effektive ledermøter:

  1. Modige møteledere bruker mye tid på forberedelser til møter. Det er ikke unormalt å bruke mer tid på forberedelser til møtet enn selve møtet. Dette gir god møteledelse og fornøyde møtedeltakere.
  2. Agenda sendes ut i god tid i forveien sammen med dokumentasjon og alle presentasjoner.

Møt godt forberedt!

  1. Ingen ledere skal lese dokumentasjon eller presentasjoner for første gang. Alt skal leses på forhånd. Alle skal møte forberedt. Ingen unntak.
  2. Verdiskapingen i møter skjer i diskusjoner mellom møtedeltakerne som leder opp til beslutninger. I tillegg skal ledergruppen følge opp beslutninger.  Det anbefales å fordele tidsbruken i møter slik: 
  3. Minst 70 prosent av tiden skal være diskusjon. Det er her verdiskapingen er størst. Det skaper engasjement og gjør møtet interessant.
  4. 10-15 prosent av tiden skal brukes til å ta og formulere tydelige beslutninger.
  5. 10-15 prosent av tiden skal brukes til å følge opp at beslutninger har blitt gjennomført iht. planen.
  6. Telefon og mobil skal ikke brukes på møter. Ved lange møter kan man sette av tid til å sjekke beskjeder og ta telefoner.
  7. Actionlogg og beslutningslogg skrives og leses opp før slutten av hvert møte. Først da vil lederne glede seg til møtene. Først da vil de ikke smuglese på mobilen under bordet.

Artikkelen er levert av LederNytt.no. LederNytt er et ledende magasin og nettsted for god ledelse med fokus på nyttige og lærerike artikler. 


Dette er Bisnode

Bisnode er et ledende europeisk data- og analyseselskap. Vi hjelper bedrifter med å finne og administrere sine kunder gjennom hele kundens livssyklus. Vi gjør dette ved å samle og utvikle smarte data for å gjøre våre kunder i stand til å ta smarte avgjørelser. Bisnode har 2400 ansatte i 18 land.

 

 

Motta våre nyeste blogginnlegg!