<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=847228605309050&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

Slik lærer du å kjenne kundene dine – med smarte data

Kjenn-dine-kunder.jpg

Uansett hva du foretar deg på nett i dag må du regne med at det blir loggført. Fremgangsrike selskaper vet nemlig at nøkkelen til suksess i dagens digitale verden er smarte data og god kundeinnsikt.

dame-i-butikk-bisnode-kundeinnsikt

Du bidrar mer enn du tror

90 prosent av all data i verden er skapt de siste årene. Hver dag produseres det 16.000 millarder megabyte data, og du bidrar med mer enn du kanskje er klar over. Hver gang du hører en sang på Spotify, åpner en e-post, besøker en nettside, klikker på en link eller laster ned en fil, sitter det noen i den andre enden og loggfører det du gjør.

Les også: Slik går du fra dumme data til smarte beslutninger

Du får det du liker

Facebook tilpasser nyhetstilgangen din slik at innlegg lik de du har likt eller delt tidligere, dukker opp øverst. Netflix anbefaler serier og filmer ut fra det du har sett tidligere. Reisebyråenes nettsider viser deg tilbud på reiser til steder du har vist interesse for tidligere, og nettavisene pumper ut sak etter sak om Therese Johaug fordi det er noe de fleste av oss klikker på.

spotify

Målrettet markedsføring

Denne enorme mengden informasjon er det de store selskapene liker å kalle Big Data. Ved å analysere alle sporene du som bruker legger igjen, kan selskaper som vet å strukturere og å benytte seg av disse dataene, bruke målrettet markedsføring for å nå nettopp deg.

Mye blir aldri brukt

Likevel blir en stor del av disse dataene aldri brukt – enten fordi firmaene som samler dem ikke har kunnskapen de trenger for å benytte seg av dem, eller fordi de mangler et system som forteller dem hvilke data de trenger og ikke trenger.

Les også: Spar tid og penger: Oppdater dine kundedata automatisk

Smarte data er nøkkelen

Nøkkelen er å finne de rette parametrene – smarte data – den informasjonen ditt firma kan bruke for å få bedre innsikt i kundegruppen dere henvender dere til.

  1. Hvor bor de?
  2. Hva slags bil kjører de?
  3. Interesserer de seg for kultur?
  4. Har de god økonomi?
  5. Eier de en hytte på fjellet, eller kanskje ved vannet?
  6. Har de båt?

God kundeinnsikt gir deg flere nye, gode kunder

All denne informasjonen kan brukes for å bli bedre kjent med kundene dine. Med god kundeinnsikt og en solid forståelse av hva kundene dine ønsker, kan du lettere skaffe nye, lignende kunder.

butikk-shopping-bisnode-kundeinnsikt

Spør dem som kjenner deg best

Noe vi ofte glemmer burde være det mest åpenbare: Å spørre kundene hva de synes om produktet eller tjenesten du leverer. Hva liker de? Hva savner de? Når tok du sist kontakt med kundene dine – i form av en kundesamtale, en spørreundersøkelse eller noe så enkelt som en Net Promoter Score (NPS) sendt ut på e-post?

Kundene dine vet hva de vil ha

De vet hva de savner, og de vet hva de er fornøyd med. Du kan finne ut mye om kundene dine ved hjelp av Big Data og smarte data, men den beste kjennskapen til kundegruppen din får du ved å henvende deg direkte til kundene.

La oss anta at du forstår viktigheten av å kjenne kundene dine godt. Du har ved hjelp av verktøy som Google Analytics og HotJar satt sammen et godt system for å spore dine kunders oppførsel på nett. Du har også snakket med dine eksisterende kunder for å finne ut hva de mener om dine tjenester og produkter.

Les også: Inntil 70 prosent av informasjonen i norske databaser er feil

I tillegg kan du…

…ved hjelp av et selskap som Bisnode samle inn store mengder data om kundene dine, identifisere parameterne som er viktige for ditt firma, og bruke disse smarte dataene til å analysere kundegruppen din. Du finner ut hvem de er, hva de liker og hvordan du kan nå dem.

obama-change

Obama vant valget med dørbanking

Da Barack Obama stilte til gjenvalg som president i USA i 2012, analyserte teamet hans store mengder data fra forrige presidentvalg for å finne ut den beste måten å nå de amerikanske velgerne på.

Analysen viste at velgerne foretrakk en mer personlig tilnærming, og stikk i strid med teknologiske fremskritt valgte Obama en målrettet og klar kampanje, der han brukte god, gammeldags dørbanking for å nå velgerne.

Les også: – Si meg hvor du bor, og jeg skal si deg hva du stemmer

Brukte minst tid og penger

Obama var den kandidaten som brukte minst tid og penger på TV-reklame. Ved hjelp av denne personlige tilnærmingen – som smarte data viste at velgerne ønsket seg – vant han valget og sikret seg fire nye år som president.

Big Data gjenkjente graviditet

En annen historie om hvordan Big Data kan brukes i praksis, ble omtalt i Forbes Magazine for fire år siden. Target, en av verdens største varehuskjeder, fikk stor oppmerksomhet etter at de sendte en jente, som fremdeles gikk på high school, annonser for barneklær og krybber. Dette falt naturlig nok ikke i smak hos den unge jentas far.

Bakgrunnen for dette var et komplisert analysenettverk Target hadde utviklet. Dette tok for seg en enorm mengde data og identifiserte 25 produkter som, når de ble analysert i forbindelse til hverandre, kunne forutse om en kunde var blitt gravid.

Les også: Derfor bør du ha optimal innsikt i din kundedatabase

dame-i-butikk-kundeinnsikt-bisnode

Ville kapre kundegruppen

På denne måten ville Target være tidlig ute og kapre denne spesifikke kundegruppen. Hvorvidt det var etisk riktig kan diskuteres, men faren til den unge amerikanske jenta måtte beklage da han fant ut at datteren faktisk var gravid.

Smarte data gir deg mulighet til å tenke nytt

Nå mener ikke Bisnode at du skal gå så langt som Target gjorde, men vi bruker eksempelet for å vise mulighetene til å tenke nytt. Det er bare kreativiteten som setter grenser for hvordan Big Data og smarte data kan brukes, og mulighetene strekker seg langt utover å få inn nye kunder.

Kan forutse handlinger som vil inntreffe i fremtiden

American Express kan ved hjelp av smarte data identifisere kontoer som vil bli avsluttet i løpet av kort tid. Fraktselskapet UPS har spart nærmere 150 millioner liter bensin siden de startet et program der de analyserte sin budbilflåtes effektivitet. Google er avhengig av Big Data i utviklingen av sin selvkjørende bil.

Hvordan utnytte kundeinnsikten?

De nevnte eksemplene kan kanskje virke så kostbare og tidkrevende at det er vanskelig å se hvordan ditt selskap skal kunne benytte seg av kundeinnsikten dere har opparbeidet dere – og dataene dere har samlet og analysert.

Les også: Smarte data er en del av ryggraden i Spotify

Alle kan lykkes

Alle firmaer kan oppnå vellykkede markedsføringskampanjer basert på god kundeinnsikt og smarte data. Spørsmålet du må stille er: Hvordan kan vi tjene på å benytte oss av denne informasjonen? Ønsker du flere kunder? Bruk smarte data til å lokalisere prospektene og oppsøk dem.

CRM-Bisnode-gode-kundedata

Analyser alle data om dine kundegrupper

Føler du at tjenestene dere tilbyr kan forbedres for å kunne gi kundene en enda bedre opplevelse? Hør på tilbakemeldinger fra kundene og prioriter de viktigste smertepunktene. Vil du nå ut til en ny kundegruppe? Analyser data om denne kundegruppen og identifiser hvor, når og gjennom hvilken kanal du kan nå dem.

Kundeinnsikt er nøkkelen til suksess

Dagens teknologi gjør det mulig å segmentere kundegruppen din og å spisse budskapet ditt – på en måte som ikke var mulig for bare få år siden. Dette krever at du kjenner kundebasen din og vet hvordan du skal kommunisere med kundene.

Kundeinnsikt er nøkkelen til suksess i moderne markedsføring. Jo mer du vet om kundene du henvender deg til, desto større er sjansen for å lykkes.

Gjør kunnskap til handling

Bisnode hjelper deg med å utnytte Big Data. Vi hjelper deg med å identifisere smarte data, slik at du både får innsikten du trenger og grunnlaget for å gjøre kunnskap til handling.

New Call-to-action

Motta våre nyeste blogginnlegg!