<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=847228605309050&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

Norge trenger toppledere med digital kompetanse

Vi trenger en ny type toppledere i norsk næringsliv for å mestre den digitale transformasjonen som kommer. Les videre, så tror jeg du vil være enig med meg. Tekst: Alexander Haneng, Geta AS.


dIG-LEDER-250 Dersom du er toppleder i dag (eller på vei til å bli det), er den beste investeringen du kan gjøre å øke din egen digitale kompetanse.

Tre ”gode” eksempler – men absolutt ikke til etterfølgelse

1. Våren 2015 måtte NAV-direktøren gå på grunn av et forfeilet IT-system.

2. En ny straffelov som øker maksimumsstraffen i Norge fra 21 til 30 år var klar i 2005, men siden politiets datasystemer er helt utdaterte, kan den nye straffeloven ikke praktiseres før tidligst 2021.

3. Forsvarets nye datasystem LOS (tidligere Golf), et prosjekt som ble startet i 2000, er fortsatt ikke ferdig utviklet. Det blir én milliard dyrere enn budsjettert og er foreldet lenge før det skal tas i bruk 1. januar 2016.

Neppe bedre i privat sektor

Dette er tre eksempler fra offentlig sektor, men de kunne like gjerne vært fra privat sektor. Faktum er bare at de mislykkede prosjektene i privat sektor sjelden kommer i offentlighetens lys.

Les også: Er du klar for den neste datarevolusjonen?

IT er selve kjernen

Vi som er ledere må innse at IT-systemet i bedriften i 2015 ikke lenger er en støttefunksjon. Tvert imot: Det er selve kjernen i en moderne bedrift. Er ikke IT-systemene 100 prosent med, stiller vi med handicap på vår globale konkurransearena.

Når IT blir en katastrofe

En banksjef fortalte meg at den (tidligere) IT-sjefen hadde innført en liten katastrofe av et IT-system. Resultatet var mange manuelle prosesser (som før var automatiske) og liten fleksibilitet. Å bytte system ville koste for mye, så banken måtte leve med systemet de neste fem årene. Hva gjorde dette med bankens konkurranseevne? Og hva gjorde det med motivasjonen til dem som måtte slite med systemet hver dag?

Les også: Dataanalyse – den nye måten å forstå kundene dine på

dig-leder-mann-m-kopp-250 Det er allerede stor konkurranse om de gode, digitale hodene.

IT-prosjekter må få topp prioritet

Man kan ikke lenger delegere et IT-prosjekt til en prosjektgruppe og si ”vi ses når dere er ferdig”. I dag er IT-systemene så kritiske for bedriften at IT-prosjekter må få fokus fra ledergruppen, og prosjektet må få topp prioritet og tilstrekkelige ressurser for å lykkes.

Toppledere må få digital kompetanse

Enda viktigere er det at dagens toppledere får mer digital kompetanse, slik at de kan forstå – og ta de riktige beslutningene i den kommende, digitale transformasjonen. Dersom du er toppleder i dag (eller på vei til å bli det), er den beste investeringen du kan gjøre (både for deg selv og bedriften du leder) å øke din egen digitale kompetanse.

Konkurranse om digitale hoder

En fersk undersøkelse fra KPMG, der 4000 IT-ledere i femti land er intervjuet, viser at det internasjonalt er stor konkurranse om de digitale hodene, spesielt innen TV, reklame, teknologi og telecom. To av tre IT-ledere forteller at digital teknologi allerede nå utfordrer etablerte forretningsmodeller og er med på å skape dyptgripende endringer i organisasjonen.

Les også: Dette har 700 vekstbedrifter til felles: 3 suksessfaktorer for økt vekst

Toppledere med teknologibakgrunn er fremtiden

Min spådom er at de fleste toppledere i fremtiden vil komme fra teknologibakgrunn eller i det minste ha solid teknologiforståelse. I USA snakkes det om at man trenger en «geek CEO». I sommer postet statsministeren i Singapore, Lee Hsien Loong, på Facebook en kodesnutt i programmeringsspråket C++. Denne hadde han selv skrevet for å løse Sudoku-oppgaver automatisk, og han spurte om hjelp til å finne feil i koden.

Min anbefaling til teknologer:

Dersom du er en teknolog i dag, vil jeg anbefale deg på det sterkeste å studere ledelse og å få praktisk ledererfaring så raskt som mulig. Norge trenger flere digitale ledere, og det er dessuten vanskeligere å outsource digitalt lederskap enn programmerings­oppgaver.

Alexander-Haneng-250 Aexander Haneng, teknologidirektør i Geta AS.

Et ønske: Innfør digitalsløyd

Til slutt en oppfordring til norsk skole. Innfør digitalsløyd (Les: informatikk og programmering) som obligatoriske fag. Før dette er på plass vil jeg tipse alle foreldre om å sende barna sine på «Lær Kidsa Koding» (kidsakoder.no), der frivillige lærer barn om programmering og informatikk, og med dette gjør en stor innsats for det nye, digitale Norge. Kanskje vår fremtidige statsminister har tatt et slikt kurs i sommer?

Alexander Haneng er teknologidirektør i Geta AS. Haneng har jobbet i IT-bransjen siden 2000, de siste 8 årene som IT-konsulent på IT-prosjekter for bl.a. NHO, Stortinget, Regjeringen, SPK, Selvaag Bolig, Arcus og Helsetilsynet. Haneng er rådgiver innen e-handel og teknisk arkitektur, i tillegg til rollen som COO og ansvarlig for alle utviklingsteamene i Geta. Geta AS er et IT-selskap som utvikler nettbutikker og nettsider for kunder som Nille, Marine Harvest, KTM motorsykler, NHO, Varner-gruppen, Swarco og Saferoad.

Dette er Bisnode

Bisnode er Europas ledende leverandør av kreditt- og forretningsinformasjon. I Norge er vi 250 personer som hjelper foretak med å øke lønnsomheten.

Kari-Mette-Almskog Bisnode Trenger du hjelp til å øke lønnsomheten i din bedrift? Vennligst kontakt Kari Mette Almskog i Bisnode.

Dette er noe av det Bisnode kan hjelpe deg med:

Salg: Bruk tiden på betalingsdyktige kunder. Vi finner dem for deg.
Lønnsomhet: Finn nye, lønnsomme kunder.
Unngå tap: Kredittsjekk kundene.
Kunder: Lær å kjenne dine kunder bedre. Økt kundekunnskap er økt salg.
Sjekk leverandørene: Er de pålitelige?
Nye leverandører: Vi finner de solide.
Konkurrentanalyse: Sjekk hvordan dine konkurrenter gjør det.
Verifisering: Vi kan identifisere og bekrefte identiteten til alle dine kunder.
Rating: Hvem er i ferd med å gå konkurs?
Kontaktdata: Har du korrekte, oppdaterte data på kundene dine?

Trenger du hjelp til å øke lønnsomheten i din bedrift?

Vennligst kontakt Kari Mette Almskog. Mobil: 90 19 18 18, tlf.: 22 45 90 00 og e-post: kari-mette.almskog@bisnode.no

Motta våre nyeste blogginnlegg!