<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=847228605309050&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

Legg Kjos og Stordalen under juletreet – inspirerende gaver til ledere som vil bli enda bedre

Bjørn Kjos startet med et konkursbo og en gammel brakke på Fornebu. Petter A. Stordalen startet som jordbærselger på Porsgrunn torg. Nå har begge gründerne skrevet bok. Kjos: ”Høyt og lavt”. Stordalen: ”Jeg skal fortelle deg min hemmelighet”. Begge bøkene forsvarer en plass under juletreet.

To bøker – to gründere

Her presenterer vi begge de julevennlige biografene – Bjørn Kjos først, siden han er høystflyvende, iallfall på det konkrete plan.

Bjørn-Kjos-bok-bisnode

BOK 1: ”Høyt og lavt”– en julegave med luft under vingene

”Vi startet med ingenting, et konkursbo og en gammel brakke på Fornebu”, skriver Norwegian-gründeren Bjørn Kjos sin selvbiografi: «Høyt og lavt» – en spennende bok som forsvarer en sikker plass blant de harde pakkene under juletreet.

David mot Goliat

Dette er historien om Davids kamp mot Goliat – nærmere bestemt det vesle flyselskapet Norwegian Air Shuttle, som fra en bortgjemt brakketilværelse tok opp konkurransen med det etablerte og mektige selskapet SAS.

SAS skydde få midler når det gjaldt å holde jyplingen fra livet, samtidig som Norwegian midt i en voldsom ekspansjonsfase også måtte hanskes med utro tjenere i egne rekker. Historien har alle thrillerens ingredienser og fortelles med intens nærhet til begivenhetene.

Varemerke: En smittende latter

Etter en noe treg start, fikk Norwegian etter hvert skikkelig luft under vingene. For folk betydde det flyreiser til priser de knapt hadde sett før, og med sin smittende latter og gode humør ble Kjos raskt en medie-yndling som alltid gjorde suksess på vegne av sitt selskap.

En spennende, personlig historie

Boka omtales av Bjørn Kjos selv som en avslørende biografi – med mye spennende og overraskende som folk ikke kjenner til.
– Dette er min personlige historie, om hvordan jeg har opplevd det. Norwegian er ikke noe oneman-show, og jeg ville ikke klart dette uten alle de flinke folka. Men noen vil nok ha en annen oppfatning av historien, mener Kjos.

Billigere og oftere

”Det er så billig så” ble hans faste budskap. Og folk trykket ham til sitt bryst. Folk fikk mulighet til å reise billigere og oftere. Kjos ønsket å kopiere lavprissuksesser ute i Europa. Han allierte seg med den daværende borgerlige regjeringen og stilte ett ufravikelig krav for å skaffe Norge konkurranse på flymarkedet: Han ville ha fjernet den norske flybonus-ordningen på innenriks flyreiser.

Ingen fersk forfatter

I dag er Bjørn Kjos en av de mest kjente næringslivsprofilene i Norge. Slik var det ikke i da han startet lavpristrafikken med Norwegian høsten 2002. Han er heller ikke helt fersk som forfatter. Bjørn Kjos debuterte som forfatter i 2006 med spionthrilleren "Murmanskaffæren", en spennende og hardbarket spionroman som starter i Murmansk og siden utspiller seg i Bodø på midten av 70-tallet, mens den kalde krigen er på sitt kaldeste.

SAS slukte Braathens SAFE

”Høyt og lavt” handler også om Bjørn Kjos' oppvekst og selvfølgelig mye om satsingen på Norwegian. Han skriver om oppstarten: ”SAS hadde noen måneder tidligere slukt skadeskutte Braathens SAFE og hadde med det sikret seg monopol i norsk luftfart. De kunne diktere priser uten å måtte ta hensyn til plagsomme konkurrenter”.

Sabotasjeønske og streik

I boka skriver Kjos om konkurransen med SAS og om Norwegian-ansatte som ønsket å sabotere selskapet. Han kommer også inn på streiken som rammet selskapet, og om illojale ansatte som prøvde å stanse langdistanseruter fra London. Denne satsingen har senere vist seg å være et av de mest vellykkede grepene Bjørn Kjos har gjort med Norwegian.

Fornemmelse av svik

”Å se folk bevisst gå inn for å ødelegge sin egen arbeidsplass på denne måten, ga meg en følelse av å være midt i en fortelling av Franz Kafka, der det skjer merkelige ting hele tiden, men hvor man aldri får skikkelig tak i hva det er. Det eneste man sitter igjen med, er en total fornemmelse av et slags svik”, skriver Kjos i boka. Vår anbefaling er: Les ”Høyt og lavt” – fordi virkeligheten ofte er mer spennende enn diktingen.

En gründerberetning

Aschehoug skriver: ”Høyt og lavt” er den fargerike Bjørn Kjos' selvbiografi, fra barndommen i en norsk utkantbygd – med undertoner av Emil i Lønneberget – via karrieren som jagerpilot og et ualminnelig kjapt juss-studium inn i de indre sirkler i norsk finans- og næringsliv. En personlig og høyst underholdende gründerberetning helt utenom det vanlige.

Petter Stordalen Bok Bisnode

BOK 2: Petter A. Stordalens hemmeligheter – julegaven med nøklene til suksess

«Jeg kan ikke love deg suksess. Men jeg kan love deg de nøklene som skal til for å suksess. Og jeg holder alltid min del av avtalen».

Trigger leselysten

Slik innleder Petter A. Stordalen sin utradisjonelle selvbiografi, med den lokkende tittelen ”Jeg skal fortelle deg min hemmelighet”. Det er ikke til å unngå at dette umiddelbart trigger leselysten.

En nær og varm selvbiografi

Boken handler om mye mer enn Petter Stordalens forretningsmessige liv. Dette er en blanding av en nær og varm selvbiografi der Petter er dønn ærlig, i tillegg til at det er en historie om både opp- og nedturer både i jobblivet og privatlivet hans. Absolutt en velegnet julegave til alle som er interessert i ledelse, økonomi, kommunikasjon – og ikke minst: Petter A. Stordalen.

En bok som inspirerer

Stordalen er selvfølgelig smart nok til å innse sine begrensninger. Boken er skrevet i samarbeid med den profesjonelle skribenten Jonas Forsang – og det er en godt skrevet bok. Før bokutgivelsen uttalte Stordalen at han håpet at boken kan inspirere andre til å tørre å satse og å tenke stort.
– Jeg skriver om ting som jeg tror når ganske bredt, og liker å tro at mine erfaringer er overførbare innenfor enhver bransje, kommenterte han.

Fra jordbærselger til forfatter

Hotelleier, eiendomsutvikler, investor, kunstsamler, miljøinvestor – og nå også forfatter Stordalen – startet sin karriere som jordbærselger på Porsgrunn torg, der hans far hadde dagligvarebutikk. I 1974 ble han kåret til Norges beste jordbærselger av Porsgrunn Dagblad. Historien bak er blitt kjent som jordbærfilosofien.

Behov for å skrive bok

Et stadig tilbakevendende tema i boken er konas velkjente helsesituasjon. Dette har naturligvis gått hardt innpå ektemannen Petter, og han innrømmer at den nye livssituasjonen bidrar til å forklare hvorfor han har fått behov for å skrive bok. Dermed inneholder også boken selvransakelse, inkludert funderinger over forholdet han hadde til sin avdøde far.

Fra åpen skjorte til åpent hjerte

Hans-Petter Nygård-Hansen – kommunikasjonsrådgiver, blogger, foredrags- og kursholder, kommenterer boken slik: ”Petter er kjent for å stille med åpen skjorte, men her stiller han med åpent hjerte og tar deg med helt hjem til det mest private. Petter tar deg med på en reise gjennom hele livet sitt frem til i dag. Og da mener jeg i dag”.

Noen ord fra forfatteren:

”Alle de valgene jeg tok har vært nødvendige for å ta meg dit jeg er i dag. Også de avgjørelsene som der og da føltes vonde. Alle sammen har tatt meg dit jeg er i dag. Så ville jeg ikke valgt annerledes, hvis jeg fikk gjøre det igjen. Jeg ville ikke vært uten det livet jeg har levd”.

Lyst på en Stordalen-million?

Petter A. Stordalen fornekter seg ikke. Han avslutter boken med å be leserne sende forretningsideer på e-post, og lover å gå inn med den første millionen dersom han får tenning. Kanskje vel verd å prøve seg?

 

Dette er Bisnode: Bisnode er Europas ledende leverandør av kreditt- og forretningsinformasjon. I Norge er vi 250 personer som hjelper foretak med å øke lønnsomheten.

Dette er noe av det Bisnode kan hjelpe deg med:

Salg: Bruk tiden på betalingsdyktige kunder. Vi finner dem for deg.
Lønnsomhet: Finn nye, lønnsomme kunder.
Unngå tap: Kredittsjekk kundene.
Kunder: Lær å kjenne dine kunder bedre. Økt kundekunnskap er økt salg.
Sjekk leverandørene: Er de pålitelige?
Nye leverandører: Vi finner de solide.
Konkurrentanalyse: Sjekk hvordan dine konkurrenter gjør det.
Verifisering: Vi kan identifisere og bekrefte identiteten til alle dine kunder.
Rating: Hvem er i ferd med å gå konkurs?
Kontaktdata: Har du korrekte, oppdaterte data på kundene dine?
Dialogmarkedsføring: Vi hjelper deg gjennom hele prosessen.

Motta våre nyeste blogginnlegg!