<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=847228605309050&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

Er du klar for den neste datarevolusjonen?

Den industrielle revolusjonen og IT-revolusjonen har endret vår livsførsel – ikke minst hvordan vi konsumerer varer og tjenester. Neste revolusjon vil handle om å håndtere store datamengder og kunstig intelligens – såkalte smarte data.

Erna-Solberg-Høyre-Bisnode-Norge Smarte data gjør at Erna Solberg vet nøyaktig hvilke velgere hun skal besøke for å få dem til å stemme Høyre.

Smarte data – en gullgruve med informasjon

Hver eneste dag produseres 16.000 milliarder megabyte data over hele verden. 90 prosent av verdens data er skapt i de siste to årene – i forretningstransaksjoner, i sosiale medier og GPS’er, bare for å nevne noe. Riktig brukt kan denne informasjonen være uvurderlig. Den kan hjelpe forskere til bedre konklusjoner, meteorologer til å melde været mer presist – og bedrifter til å kjenne sine kunder bedre.

Les også: – Si meg hvor du bor, og jeg skal si deg hva du stemmer

Big data-satsing – ikke bare suksess

Disse enorme datamengdene kalles ofte big data, et begrep som har blitt et trendord de siste årene. I 2011 googlet ingen big data, mens det nå er millioner av søk. Men om big data virker lokkende og har et stort potensial, er dette slett ikke ukomplisert. Mange foretak mislykkes med sine store big data-satsinger.

Foreningen for hjertesyke barn samler inn penger for å hjelpe syke barn. Smarte data gjør at de finner de rette personene som ønsker å støtte foreningen. Foreningen for hjertesyke barn samler inn penger for å hjelpe syke barn. Smarte data gjør at de finner de rette personene som ønsker å støtte foreningen.

Risikoen med big data

– De foretakene som lykkes er ofte de som ser på data og analyse som sin kjernevirksomhet. Problemet med all informasjon er nemlig mengden. For å skape innsikt fra big data kreves det kvalifiserte analytikere som kan ”oversette” dataene til noe som kan brukes, sier Anders Borg, konsernproduktsjef i Bisnode.

Les også: – Jeg er ikke bare mamma, jeg er tannlege også

Mangler ressurser og kompetanse

Få foretak ser på dataanalyse som en del av sin kjernevirksomhet, og bare det å holde høy kvalitet på sine kontakt- og maillister er ofte en utfordring. Derfor leder diskusjoner om big data til usikkerhet og angst hos mange aktører, fordi man ikke har ressursene og kompetansen som trengs for å kunne utnytte mulighetene på riktig måte.

Dypere forståelse og konklusjoner

Mange foretak velger derfor å møte denne informasjonsrevolusjonen med å bruke eksterne eksperttjenester der tusentalls kvalifiserte datakilder analyseres – eller ”oversettes” av erfarne analytikere. Ved å kombinere allerede analyserte data med et foretaks egne data, kan man få dypere forståelse, dra konklusjoner og gjøre prediktive analyser. Begrepet kalles smarte data, og kort sagt handler det om å plukke rosinen ut av big data-kaken.

Les også: Hjertesyke barn trenger hjelp. Bisnode finner hjelperne

Kundeinnsikt er helt avgjørende for å lykkes

I de senere årene har forbrukernes makt blitt stadig større. Dette stiller hele nye krav til foretak som vil være relevante for sine kunder og sin målgruppe. Den begrensede målgruppen ”kvinner 25 til 46 år med middels inntekt” strekker ikke lenger til. Utfordringen er nå å kjenne individene bak sifrene – hvilke interesser de har, hvilken livsfase de befinner seg i og hvor stor kjøpekraft de har. Her kan smarte data gjøre en stor forskjell.

Les også: Vil du vite mer om kundene dine – og selge til riktig målgruppe?

Avdekker forbruksmønster

Ved hjelp av en stor mengde datakilder kan man eksempelvis dele inn et lands innbyggere etter personlighetstype og kjøpsadferd – faktorer som kan avdekke mye om forbruksmønster og behov. Kombinert med foretakenes egne kundedatabaser kan smarte data levere svar på mange konkrete spørsmål.

Les også: Hvilke kunder bør du selge til? Si ja til de riktige kundene

Smarte data gir deg kundeinnsikt – du lærer å kjenne kundene dine

Ved hjelp av smarte data og statistisk prediksjon klarner bildet av forbrukerne. Det blir for eksempel mulig å se hvilke bedriftskunder som trolig kommer til å fornye sine firmabiler, hvilke personer som snart vil bytte hjemforsikring – og hvilke bankkunder som sannsynligvis blir interessert i boliglån. Med denne informasjonen blir det lettere både å prioritere de rette kundene og å gjøre dem fornøyde. Og det er kanskje det aller viktigste med smarte data – at de kan gjøre foretaket mer relevant – sett med kundenes øyne.

Kari-Mette-Almskog Bisnode Ønsker du økt kundeinnsikt og lønnsomhet? Vennligst kontakt Kari Mette Almskog i Bisnode.

Dette er Bisnode

Bisnode er Europas ledende leverandør av kreditt- og forretningsinformasjon. I Norge er vi 250 personer som hjelper foretak med å øke lønnsomheten.

Dette er noe av det Bisnode kan hjelpe deg med:

Salg: Bruk tiden på betalingsdyktige kunder. Vi finner dem for deg.
Lønnsomhet: Finn nye, lønnsomme kunder.
Unngå tap: Kredittsjekk kundene.
Kunder: Lær å kjenne dine kunder bedre. Økt kundekunnskap er økt salg.
Sjekk leverandørene: Er de pålitelige?
Nye leverandører: Vi finner de solide.
Konkurrentanalyse: Sjekk hvordan dine konkurrenter gjør det.
Verifisering: Vi kan identifisere og bekrefte identiteten til alle dine kunder.
Rating: Hvem er i ferd med å gå konkurs?
Kontaktdata: Har du korrekte, oppdaterte data på kundene dine?

Trenger du hjelp til å øke lønnsomheten i din bedrift?

Vennligst kontakt Kari Mette Almskog. Mobil: 90 19 18 18, tlf.: 22 45 90 00 og e-post: kari-mette.almskog@bisnode.no

Motta våre nyeste blogginnlegg!