<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=847228605309050&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

Big Data vet alt. Men hvordan sile ut det viktigste?

Big Data er blitt et nærmest magisk uttrykk på manges lepper. Endelig har vi et verktøy som lar oss få vite alt, om de aller fleste. Men er denne overfloden av informasjon nødvendigvis et gode? Hvordan skal vi sile ut det viktigste?

Magnus Lindkvist | Big Data | BisnodeCIA og Big Data

Når amerikanske CIAs teknologidirektør Gus Hunt snakker om Big Data, tenker han på all den digitale informasjonen i verden, lagret til evig tid. De fleste andre forbinder gjerne uttrykket med mer beskjedne datamengder som kundedatabaser og andre bedriftsrelaterte data, for eksempel. Uansett hvor store data vi snakker om, kjennetegnes det nye i Big Data-bevegelsen av de tre ”V-ene” – volume, velocity og variety. Eller mengde, tempo og variasjon på norsk.

Les også: Norges største nettbutikk øker salget – uten økt risiko

Hairy Data

– Jeg pleier å kalle det Hairy Data, sier Magnus Lindkvist, som er internasjonal trendspaner og en mye brukt foreleser, når han skal beskrive Big Data.

Hairy Data: En innviklet, floket og eksponentielt voksende informasjonsmengde som fyller stadig flere serverhaller. Hairy Data vekker motstridende følelser, men datavirksomheten har vist seg å være fremgangsrik. Google og en rekke andre selskaper har lykkes i å temme de raske datastrømmene. Med stadig smartere algoritmer tolker de alt fra nyhetsartikler og pressemeldinger til bilder og tonefall i kommentarene i sosiale medier. De finner mønstre og forvandler analyser til salgbare kunnskaper og prognoser. Men det koster penger, og det tar tid. Og helt ærlig: Tåler vi mer nå, eller er vi i ferd med å bli ”feite” av all informasjonen?

Big Data Bisnode

I dag spres ondsinnede rykter om mulig enda raskere. Og selv løgner kan havne i Big Data-bakernes kaker

– Det har til alle tider vært mer informasjon enn det enkeltpersoner eller grupper kan ta til seg. Den følelsen er ikke noe nytt for menneskeheten. For å få og forstå informasjon lager vi filtre. Big Data har – kanskje litt uvanlig raskt – gjort de gamle filtrene våre upålitelige. Det finnes imidlertid en løsning: Bytt filter, sier Magnus Lindkvist.

Bytte filter? I næringslivet handler det om de verktøyene vi støtter oss til når vi skal analysere markedene, bygge forretningsmodeller og i det hele tatt skape oss et bilde av tilstanden i omverdenen.

Les også: De dårligste betalerne kjører disse bilmerkene

– Kunnskap er ikke noe annet enn teorier vi ikke kan motbevise

Big Data gir oss et nytt grunnlag for å teste på nytt en mengde teorier. Det kan være ubehagelig å innse at det man har ment å vite, ikke er sant. Spesielt for en bedriftsledelse som samtidig skal overbevise aksjonærene om at alt er som det skal, men selskapets markedsanalyse er feil, sier Magnus Lindkvist. Som foreleser reiser Magnus Lindkvist i hele verden, en verden han beskriver som uforutsigbar.

Hackere Big Data Bisnode

Gangnam Style

– Vi lever i en Gangnam Style-verden. Like lite som noen kunne forutsi Gangnam Style, kan vi si noe om hva som blir neste store trend. Men bedriftene må jo forsøke å forutsi fremtiden, og jo mer vi vet om fortid og nåtid, desto mer treffsikre kan profetiene våre bli, sier Lindkvist.

– Er konkurrentene flinkere enn deg?

Det verste som kan skje et selskap i dag, er altså ikke at de må utvide datalagringen, men at konkurrentene blir flinkere til å se inn i fremtiden. En forutsigelse Magnus Lindkvist synes å være sikker på, er det at Big Data i likhet med andre store teknologiskifter vil endre forretningslandskapet.

– Alle teknologiskifter kjennetegnes av at gamle autoriteter faller og nye oppstår. I opplysningstiden var det slutt på at Bibelen var samfunnets filter for etikk. Nå har vi nye etikkfiltre. Bedriftene som først utvikler nye og funksjonelle filtre, går ifra dem som stoler på de gamle filtrene.

Fremtidens mest sexy og etterspurte yrkesgruppe

Data scientist-konsulenten er Big Data-bevegelsens guru-tittel. Det finnes foreløpig ingen fullgod oversettelse av tittelen til norsk, men vi snakker om en person som på en og samme tid er programmerer, statistiker og visualiseringskunstner.

– For neste generasjon, barna våre, vil det vi i dag kaller Big Data, være Normal Data. Og da vil det ha kommet en ny Big Data. Hvordan den ser ut, vet vi ikke. Men ettersom de færreste av oss forstår seg på statistikk, tror jeg at Harvard Business Review har rett når de skriver at ”data scientists” – det vil si de som er eksperter på Big Data-analyser – er fremtidens mest sexy og mest etterspurte yrkesgruppe.

4 BIG DATA-RÅD:

1. Ikke gjør løsningen til et av problemene

Sørg for at filtrene ikke blir en del av Big Data, for eksempel at du begynner å jobbe med så mange kilder og Big Data-leverandører at du vikler deg inn i alle analysene.

2. Ikke alt som ligger på nettet, er sant

Winston Churchill sa: ”Løgnen har rukket halvveis rundt jorden før sannheten har fått på seg buksene.” I dag spres ondsinnede rykter om mulig enda raskere. Og selv løgner kan havne i Big Data-bakernes kaker. Sørg for at de kildene du bygger analysene på, ikke inneholder feilaktige data.

3. Big Data er ikke et IT-spørsmål

Hvis du er adm.dir.: Sørg for å holde Big Data i nærheten. Det er bedriftsledelsen, ikke IT-avdelingen, som skal stille seg spørsmål om hvordan man i dette nye informasjonsklimaet kan bygge om bedriften.

4. Ikke ta en Facit

I 1970 dominerte den svenske skrive- og regnemaskinsprodusenten Facit AB verdensmarkedet. I 1972 var selskapet truet av konkurs etter at de hadde bommet på trenden med elektroniske kalkulatorer. Big Data er en teknologisk kunnskapsrevolusjon, og de bedriftene som raskt kan tilpasse seg det nye informasjonsklimaet, får et forsprang og løper fra konkurrentene.

Økonomitidsskriftet The Economist slo allerede i 2011 fast at det er en sterk kobling mellom hvordan bedriftene bruker Big Data og hvordan de gjør det økonomisk. Jo mer effektiv bruken er, desto bedre presterer de.

Magnus Lindkvist er foreleser, trendspaner og futurolog. Han har blant annet skrevet bøkene Trendspanarens Handbok, eller Everything We Know Is Wrong, som den heter på engelsk, og The Attack of the Unexpected. I 2009 ble han utnevnt til Årets taler av Talarforum i Sverige.

Aktuelle artikler om Big Data:

How Facebook networks can predict a romantic breakup
Should Your Content Marketing Process Make Room for Big Data?

Bisnode Analytics

Vil du vite mer om hva Bisnode kan gjøre for deg innen Big Data og analyse, så ta kontakt med Thorstein Roxrud, leder av Bisnode Analytics.
Tlf.: 934 28 724. E-post: thorstein@bisnode.no

Motta våre nyeste blogginnlegg!