<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=847228605309050&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

Boktips: Lær deg 7 smarte grep for å ta bedre beslutninger

– Boken er skrevet til deg som tar beslutninger og som ønsker å velge rett og unngå ubehaget, tidsspillet og kostnadene ved å måtte gjøre det hele på nytt igjen, sier forfatter, psykolog og tidligere offiser Nils Tore Meland. Meland har skrevet en veldig god bok om å velge rett for å beslutte bedre. Å lese boken er en god beslutning i seg selv.

Beslutninger Bisnode

Store avgjørelser – dårlige beslutninger

– I hverdagsbeslutningene går det stort sett bra med oss, mener forfatteren av boken "En god beslutning – 7 grep for å velge rett". Men når det gjelder de store avgjørelsene, der det står mye på spill, står det derimot ikke like bra til, hevder Meland og innrømmer at han selv har gått i fella.

Les også: Lyst på flere lønnsomme kunder – og økt salg?

50 prosent feil beslutninger

– Forskning tyder på at mer enn halvparten av de viktige beslutningene er feil, sier forfatteren. – Vi velger for raskt eller tilfeldig. Vi vegrer oss og venter – eller vi lar være. Vi baserer oss for på for mye, for lite eller gal informasjon. Konsekvensen er for få muligheter og dårlige løsninger. Eller at vi rett og slett løser feil problem.

Meland bok bedre bslutninger Bisnode Norge

Fokus på komplekse valg

Meland fokuserer på de komplekse valgene som kan ha store konsekvenser, f.eks.:

 • Hvilken kandidat skal vi ansette?
 • Tar jeg på meg dette store prosjektet?
 • Trenger bedriften vår en snuoperasjon eller en ny strategi?
 • Skal vi kjøpe nytt hus?

Les også: Slik lager du et tilbud kundene dine ikke kan si nei til

Bruk ekstra tid på de viktigste beslutningene

– Det finnes ingen garantier her i livet, men det er tross alt valgene vi tar som i stor grad avgjør om livet blir godt. Derfor tror jeg vi bør bruke litt ekstra tid på de aller viktigste beslutningene – slik at de overlever møtet med realitetene, sier Meland.

Raske, men dyre avgjørelser

Forfatteren nevner et par eksempler på i overkant raske beslutninger: Vi tenker oss om i to minutter når vi byr 300.000 kroner over leilighetens prisantydning. Og mange sammenligner evalueringer på nettet før de drar på storbyferie, men er ikke i nærheten av en tilsvarende innsats når de skal velge utdanning eller jobb.

- Når noe går bra slår vi oss på brystet: Det var fordi jeg kan dette så godt, eller kanskje: Det var fordi jeg jobber så hardt. Går det derimot dårlig, skylder vi på eksterne faktorer vi ikke har kontroll over, som for eksempel: Tiden strakk ikke til, eller jeg fikk ikke den hjelpen jeg trengte. Vi forklarer kort sagt selvbildet vårt ved å ta æren for suksess og bortforklare fiasko.

Les også: Er du lei av kunder som ikke betaler for seg?

Du tar avgjørelser på feil grunnlag

Nils Tore Meland mener at de fleste av oss ofte tar avgjørelser på feil grunnlag. Vi er evolusjonsmessig programmert til å ta raske avgjørelser, men et moderne liv STILLER andre krav til oss enn et møte med et rovdyr i villmarka. Minst halvparten av de viktige beslutningene våre er feil. Vi velger for raskt eller for tilfeldig. Vi baserer oss på for mye, for lite eller gal informasjon. Vi vegrer oss og venter. Eller vi lar være.

Du lar førsteinntrykket bestemme

Flere tiår med forskning har vist at det finnes feller i tankeprosessene våre som hindrer gode beslutninger. Flere uten at vi merker dem – før det er for sent. Vi bruker for lite tid i startgropa og lar førsteinntrykket få bestemme for ofte. I stedet bør vi bruke litt ekstra tid på å forstå hva problemet eller muligheten faktisk er.

bestemor Bisnode

Din bestemor ser andre løsninger enn deg

– Vi bør skifte perspektiv og se situasjonen, problemet eller muligheten med flere øyne, mener forfatteren. Ulike perspektiver gjør deg oppmerksom på ulike løsninger. En økonom ser andre løsninger enn en advokat. – Og bestemoren din ville kanskje se andre løsninger enn deg, sier Meland. I boken «En god beslutning» gir han oss syv grep for å ta bedre valg.

7 grep for bedre beslutninger:

 1. Grep 1: Smi mens jernet er lunkent.
 2. Grep 2: Forbered deg på det uventede.
  I disse to første grepene forklarer Meland hvordan du kan håndtere følelser i tøffe valgsituasjoner – og hvordan man kan forberede seg på det uventede når man allerede har tatt et valg og skal til å sette det ut i livet. De neste fem grepene handler om å konkretisere disse mulighetene i flere og smartere alternativ. Disse grepene henger tett sammen og danner grunnmuren du bygger resten av valget ditt på.
 3. Grep 3: Finn problemet. Hvis du ikke finner rett problem, spiller det ingen rolle hvor flink du er. Du ender med en løsning som ikke virker eller ingen løsning i det hele tatt.
 4. Grep 4: Utvid mulighetene. Hvordan du kommer ut av et snevert fokus og oppdager flere muligheter.
 5. Grep 5: Unngå skal-jeg-eller-skal-jeg-ikke-valg. Finn heller flere reelle alternativer.
 6. Grep 6: Tenk på konsekvensene. Evaluer dem – se etter avkreftende informasjon og unngå å fokusere kun på den informasjonen som bekrefter det du trodde på fra før.
 7. Grep 7: Håndter usikkerhet og risiko. Hvordan du kan vurdere risiko på en fornuftig og overkommelig måte.

Om forfatteren:

Nils Tore Meland (f. 1966) er både offiser og psykolog. I snart 30 år har han kombinert lederutdanning fra Krigsskolen, omfattende erfaring som operativ leder og som organisasjonspsykolog, med et sterkt engasjement for å finne ut hva som driver valgene våre i ulike situasjoner.

Her kjøper du boka digitalt: Digitalbok.no - ebok.no
Cappelen Damm har lagt ut de første 20 sidene av «En god beslutning» via issuu:

http://issuu.com/cappelendamm/docs/nils_tore_meland_en_god_beslutning/1?e=0/11584167

Dette er Bisnode:

Bisnode er Europas ledende leverandør av kreditt- og forretningsinformasjon. I Norge er vi 250 personer som hjelper foretak med å øke lønnsomheten.

Dette er noe av det Bisnode kan hjelpe deg med:

Salg: Bruk tiden på betalingsdyktige kunder. Vi finner de for deg.
Lønnsomhet: Finn nye, lønnsomme kunder.
Unngå tap: Kredittsjekk kundene.
Sjekk leverandørene: Er de pålitelige?
Nye leverandører: Vi finner de solide.
Konkurrentanalyse: Sjekk hvordan dine konkurrenter gjør det.
Verifisering: Vi kan identifisere og bekrefte identiteten til alle dine kunder.
Rating: Hvem er i ferd med å gå konkurs?

Trenger du hjelp til å øke lønnsomheten i din bedrift?

Vennligst kontakt Kari Mette Almskog. Mobil: 90 19 18 18, tlf.: 22 45 90 00 og e-post: kari-mette.almskog@bisnode.no

Motta våre nyeste blogginnlegg!