<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=847228605309050&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

PSD2 og Apple Pay til Norge. Hva betyr dette for norske aktører?

mobilbetaling-mobil-apple

I lys av det nye betalingsdirektivet PSD2 har mange av norges banker nå gått sammen om en felles satsning rundt VIPPS. Konkurransen er dermed definert på en global arena der i første omgang danske Mobile Pay blir en konkurrent, men det er jo ikke usannsynlig at disse to konsolideres når digitale økosystemer som Google, Facebook og Apple etablerer betalingstjenester i Norden. Forfatter: Espen Eide, SAS Institute (bildet).

espen-eide-SAS-InstituteApple  den største trusselen?

Apple, med en markedsverdi pr. 14. februar på over 700 mrd dollar, er blant aktørene som nevnes som en av de største truslene i denne konkurransen. Så langt har de meldt sin ankomst i USA, Spania, Frankrike, Sveits og UK. 

"Det er slutt på at bank konkurrerer mot bank. Det var behagelig den gang det var sånn, men det er blitt veldig annerledes". Rune Garborg, DNB/VIPPS

Hva vil frislippet av bankenes kundedata bety?

I lys av PSD2 og frislippet av bankenes kundedata fra 2018 kan vi bare begynne å leke oss med ulike scenarier som forbruker når min kontoinformasjon blir tilgjengelig: Tenk "Apple Bank" som en app: Den aggregerer all informasjon fra min konto i DNB, SpareBank 1 og mine kredittkort fra ulike leverandører. Så legger de på en god porsjon med egne kundedata, kanskje en porsjon med GPS data (f.eks. vil jeg bruke mer når jeg er på ferie) og andre tilgjengelige forbrukerdata slik at de kan analysere seg frem til når og hvor mye jeg bør overføre av det jeg har til overs til banken med best rente.

apple-pay

Forbrukerne vil juble ettersom mange er lei av å ikke få en god rente på sine sparepenger og mange har ikke tid eller kompetanse til å følge med på hvem som til enhver tid kan tilby den beste råvaren. Når alt kan skje via en enkel tjeneste i en app blir alt mer brukervennlig. 

Les også: PSD2 er banknæringens største utfordring

Høy lojalitet til Apple Pay og Apple Bank?

I en periode taper Apple Bank kanskje penger på tjenesten fordi den er gratis, men etterhvert blir min lojalitet til den nye tjenesten så stor at jeg også kan være villig til å betale for nye typer tjenester som lanseres med lynets hastighet fra en av verdens største digitale plattformer. Ikke helt ulikt Spotify som har tapt over 5 mrd dollar siden 2010 og selskapet er likevel verdsatt til 8,3 mrd dollar.

Les også: Alt du trenger å vite om Blockchain

vipps-dnbMange nye tjenester

Slike tjenester kan f.eks. være at de forlenger verdikjeden til mitt smarte hjem og dermed henter data nærmest i realtid. Gjennom dataene fra min strømmåler ser de at jeg har en høyere strømregning i vente og at de derfor budsjetterer med en lavere sparerate enn normalt den måneden.

Eller ved at de ser via dataene fra min bil at jeg kjører mindre en måned og dermed har krav på lavere forsikringspremie. Da står det en annen forsikringsaktør klar til å overta meg som kunde fordi min tradisjonelle forsikringsleverandør ikke har fulgt med i timen. Apple Bank på sin side begynner nå å ta betalt av finansaktørene ved hver transaksjon og spiser litt av kaken hver gang.

Les også: Derfor er det viktig å vite forskjellen på Big Data og Smarte Data

Kredittverdig eller ikke?

Over tid vil Apple sitte på så mye data om meg som kunde at de også kan si mer om min kredittverdighet enn det bankene kan lese ut av min historiske inntekt og gjeldsituasjon. På denne måten vil de ikke bare gå inn i betalingsmarkedet og sparemarkedet, men også som aggregator gå til den indre kjernen av bank: Lån.

mobile-pay

Les også: Slik går du fra dumme data til smarte beslutninger

Vipps og Mobile Pay

Mediebransjen har de siste årene definert Google og Facebook som sine hovedkonkurrenter, nå er det finansbransjen sin tur til å gå i krigen med de samme aktørene. Jeg heier på Vipps og Mobile Pay, la oss håpe vi får en ny enhjørning fra Norden.

Artikkelen er skrevet av Espen Eide, Sales Director Financial Services i SAS Institute. Foto: Espen Eide, DNB og Shutterstock.

Motta våre nyeste blogginnlegg!