<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=847228605309050&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

Nettdating: Smarte data gjør kjærlighet til big business

nettdating-smarte-data-bisnode

Nettdatingen vokser så det knaker. Bransjens norske aktører omsatte i 2015 for mer enn 167 millioner kroner, og stadig flere bruker nettet til å finne kjærligheten. Ved hjelp av Big Data vil nettdating kunne øke mer enn noen aner. 

nettdating-smarte-data-big-data-bisnode-norgeRett mann til rett kvinne

Å tjene penger på å hjelpe mennesker til å finne kjærligheten er ikke noe nytt. I USA oppsto de første matchmaking-foretakene alt på slutten av 1800-tallet, og på 1920-tallet eksperimenterte man med ulike algoritmer – slik dagens datingsider også gjør – for å finne rett mann til rett kvinne.

Sniffe på hverandres kroppslukter

Metodene var ikke så digitale. Eksempelvis testet man ved å la potensielle par sniffe på hverandres kroppslukter. Ved å la elektroder måle pulsen når en kvinne og en mann så hverandre første gangen, ville man også kunne måle attraksjonen mellom de to.

Les også: Smarte data gir deg bedre helse og redder liv

Regjeringer engasjerer seg i kjærligheten

I enkelte deler av verden blir kjærlighetsjakten sett på som så grunnleggende at til og med regjeringer har engasjert seg. I Singapore, et av landene med færrest barnefødsler i verden, hjelper for eksempel The Social Development Network single personer med å finne kjærligheten.

tinder-big-data-smarte-data-bisnode-nettdating

Kjærlighet rett i lomma 

Via regjeringsinitiativ, kontaktannonser og blind date-trender har kjærlighetsindustrien nå landet på den digitale arenaen. Fra å ha vært noe pinlig, er dette nå blitt et verktøy i hver manns (og kvinnes) lomme. Mange nordmenn har datet online, og dette er ikke bare et norsk fenomen.

"35 prosent av alle par i USA møtes på nettet."

Hva med oss nordmenn?

Vi er visstnok ganske så liberale og frie og åpenhjertige når det gjelder det meste (til tross for janteloven), og sex og dating er intet unntak.

Les også: Smarte data er en del av ryggraden i Spotify

Norske koder annerledes?

I en episode av det norske talkshowet Lindmo på NRK har programleder og journalist Anne Lindmo (bildet) besøk av kanadiske Julien S. Bourrelle. Han flyttet til Norge for fem år siden og merket seg at de norske kulturelle kodene var veldig annerledes enn han var vant til – og vanskelige å knekke.

Anne-Lindmo-Nettdating-Big-data-Bisnode

Andre datingvaner i Norge?

Bourrelle ville prøve å forstå nordmenn bedre – og deretter lære andre utlendinger å forstå nordmenn bedre. Våre datingvaner er tydeligvis en av disse tingene vi nordmenn gjør litt annerledes enn resten av verden, til forundring for utlendinger.

Date med middag først?

Ifølge Bourrelle har vi snudd om på det hele: – Mens folk flest i andre land først går på noen dater og middager før de hopper til køys, har vi nordmenn for vane å hoppe til køys først – for så deretter å date om vi fortsatt liker hverandre morgenen etter.

Les også: Vil du vite mer om kundene dine – og selge til riktig målgruppe?

Overflod av single menn

I Kina, der det lenge bare var lov å ha ett barn, fins det i dag en overflod av single menn som tenner på datingindustrien. Kinas største datingside, Jiayuan, har over 140 millioner medlemmer. Nettdatingen som globalt fenomen har kommet for å bli – og aktørene vil gjøre alt de kan for å slå konkurrentene.

Hvordan matche de kjærlighetstørstende single?

Da nettdatingen gjorde sitt inntog, funderte entreprenørene i bransjen på hvordan avansert koding kunne hjelpe til med å matche kjærlighetstørstende single. Siden kom appene som gjorde det motsatte. Fra et foto fikk brukerne si ”ja” eller ”nei” ved å dra til venstre eller høyre på mobilskjermen. Disse to ytterpunktene kommer begge til å utvikles videre når nettdatingen tar steget inn i fremtiden.

Les også: Dataanalyse er denPer-Backman-Bisnode nye måten å forstå kundene dine på

Perfekt match ved hjelp av smarte data 

– I dag må datingsidenes brukere fylle inn ganske mye informasjon om seg selv. Denne informasjonen er grunnlaget for at datamaskinen skal kunne gjøre riktige matcher. I fremtiden vil man kunne matche mennesker ut fra deres faktiske oppførsel og preferanser – i stedet for det man oppgir selv, forklarer analytiker Per Bäckman i Bisnode (bildet).

Avdekker preferanser og forbruksmønstre

Per Bäckman arbeider med markedsanalyser og hjelper foretak med å få et bilde av sine kunder og deres behov – ved hjelp av smarte data. Ved å analysere data fra ulike kilder kan man få rede på mye om individers preferanser og forbruksmønstre. I 2016 kommer dataene hovedsakelig fra offentlige kilder. Men i fremtiden – og det er her det blir interessant for datingindustrien – kommer man til å kunne bruke mange flere datakilder.

"Snart kommer vi til å se apper som gir deg tips
basert på hva du faktisk liker."

Big Data: Appene vil avdekke ditt sanne jeg

Med Big Data vil man få et helt nytt bilde av menneskers adferd, behov og ønsker. Allerede i dag fins det datingtjenester som, ved hjelp av mobilens geoposisjonering, reagerer ut fra hvor du befinner deg. Snart kommer vi til å se apper som gir deg tips basert på hva du faktisk liker.

Hvilken hårfarge liker du?

Du tror kanskje eksempelvis at du som jente foretrekker mørkhårige gutter. Men det er ikke sikkert at dette stemmer, og det kommer morgendagens apper til å finne ut. Med all data som samles inn om deg, blir det også verre å forskjønne bildet av deg i din datingprofil.

analyse-big-data-nettdating-bisnode

Idéer for fremtidens kjærlighetsentreprenører

Nesten alle sier at de liker å trene, men snart kan det bli vanskelig å bevise. Via informasjon fra en mengde helseapparater vil man kunne se hvor mange steg din potensielle date tok i går, hvor ofte personen befant seg i løpebanen – og hvor mange kalorier han eller hun får i seg i uken.

Mye spennende kan bli tilgjengelig

Musikksmak, filmsmak og reisevaner er andre ting som vil kunne bli tilgjengelig, enten for alle eller for datamaskiner som prøver å finne kompatible mennesker å sende på date. Her fins det mengder av idéer for fremtidens kjærlighetsentreprenører, men hva med den personlige integriteten? Men er det lovlig for foretak å hente inn så mye informasjon om sine brukere?

"Med Big Data vil du få et helt nytt bilde av
menneskers atferd, behov og ønsker."

Brukerne må akseptere

Lovlig for foretak å hente brukerinformasjon? Dette er et vanskelig spørsmål, både moralsk og juridisk. Lovene henger litt etter på dette området, men i dag er det lovlig dersom brukerne selv har akseptert det. Og i dag har faktisk de fleste godkjent mye mer enn de vet, ved å si ”ja” til brukervilkårene hos alle de store tjenestene på nettet.

Les også: Nye personvern-regler: Disse grepene må din bedrift ta nå

Hvordan gikk daten?

Moderne digital teknikk kan ikke bare hjelpe foretak å koble sammen mennesker – om en ikke alt for lang fremtid kan Big Data også svare på hvordan daten gikk. Man kan tenke seg et system som bruker pulsmålere i smarte klokker for å bedømme hvordan daten gikk. Og med dagens tekniske muligheter fins det ikke noe som hindrer at man med mobilenes posisjon kan se om datedeltakerne våknet på samme adresse, spekulerer Per Bäckman.

olle-morin-nettdating-big-data-bisnode

Video i profilen – det nye i datingbransjen

Samtidig som teknikken blir mer og mer avansert fins det en mottrend, der det skal være enkelt og raskt å ta sine datingavgjørelser. Med suksessappen Tinder er det bare å dra en finger til høyre eller venstre, og med appen Himynameis vil Olle Morin (bildet) gjøre videopresentasjoner til det nye i datingbransjen. 

Det hete kjærlighetsmarkedet

Alt i 2010 kom Olle Morin inn på det spirende kjærlighetsmarkedet med datingsiden Mazily. Nå slipper han appen Himynameis, som skal gjøre videopresentasjoner til det nye innen onlinedating.

”Ja” eller ”nei”

Som i Tinderappen kan man velge ”ja” eller ”nei”. Men i stedet for å presentere seg med et bilde, spilles det inn en filmsnutt på fem sekunder.

– Vi synes dette gir et mer komplett bilde av personens karisma og personlighet enn et bilde. En film sier mer enn tusen bilder, sier vi – og jeg synes det stemmer, sier Olle Morin.

Å se på korte filmsnutter er morsomt, og medlemmene kan ikke fuske ved å bruke et gammelt eller redigert bilde. Men én sak er å se på filmer, en annen sak er å selv spille inn dem.

nettdating-video-big-data

Pinlig å spille inn seg selv?

– Film blir stadig vanligere på nettet, ikke minst med Instagram og Snapchat. Men det store spørsmålet for Himynameis er om mennesker synes det føles pinlig å spille inn film av seg selv. Vi tror vi kan hjelpe folk å tørre det, spesielt i den yngre generasjonen.
Først må grunnidéen være interessant nok til å få mange medlemmer. Når man har kommet så langt, kan man selge premium-medlemskap eller andre funksjoner.

Smarte data gir uante muligheter

Fremtiden ser lys ut for datingappene, men konkurransen er samtidig steinhard for de enkelte aktørene. I fremtiden tror Olle at to ting kommer til å spille en stor rolle om man skal ha fremgang. Det første er bedre matchinger.

Forbedringer vil komme

Med all data og informasjon om din adferd vil det komme forbedringer i hvordan man kan matches med ”rette” personer. Sier du for eksempel ”ja” til mange rødhårede gutter, kommer du til å få flere slike forslag. Men man kan også tenke seg at appene får tilgang til mer informasjon og kan matche ved hjelp av hvilke serier du følger, hvilken musikk du hører på – og så videre.

nettdating-kundeinnsikt-bisnode

Men aller viktigst er dette…

For både Mazily og Himynameis er det én sak som er enda viktigere nå, og det er å utvikle funksjoner for å hjelpe mennesker å komme seg på en date.

Slik kan det skje

På Mazily kan det eksempelvis skje ved at brukerne får et forslag på et nærliggende event, som de burde dra til sammen. På Himynameis kan daten bli virkelighet gjennom et automatisk dateforslag om en match plutselig befinner seg innenfor en radius på 500 meter.

Uansett hvordan man gjør det, er det viktig at vi kan hjelpe brukerne våre å date – det er jo hele poenget. Og her er det fortsatt mye ugjort.

Tekst: Gustaf Brickman. Kilde: Lindmoe.

Les også: Fra Betsson til ny konsernsjef i Bisnode: – Jeg har sett verdien av hva Big Data kan skape

Les også: Big Data vet alt. Men hvordan sile ut det viktigste?

 

 

Motta våre nyeste blogginnlegg!