<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=847228605309050&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

Nettbutikk: Slik bygger du en vellykket nettbutikk

Nettbutikk-netthandel-online-Bisnode.jpgDe siste årene har kjøpsvanene våre endret seg drastisk, og i dag gjør vi det aller meste på nett. Vi booker ferier, flyreiser og hoteller. Vi kjøper klær, sko, leker og elektronikk. Snart trenger vi ikke engang gå i matbutikken – vi kan bruke Kolonial.no, «matkasser» eller få mat levert på døra miljøvennlig med Foodora. Hvor mye kjøper du på nett?

Amazon-jeff-nettbutikk-netthandel

Vi sammenligner priser og handler på nett

Selv de som fremdeles foretrekker å se et vennlig ansikt bak kassen, fremfor en generell takkemelding etter å ha fylt inn kredittkortinformasjonen sin, vil trolig ha benyttet internett til å sammenligne priser fra de forskjellige utsalgsstedene.

En viktig salgskanal

Hvis du arbeider for en bedrift som selger produkter, men ikke har et butikktilbud på nett, sier vi ikke at du nødvendigvis gjør noe feil – men du går utvilsomt glipp av en stadig viktigere salgskanal.

Lær av Amazon

I denne artikkelen tar vi for oss nettbutikker i to deler. I del 1 ser vi kort på hva som skal til for å opprette en nettbutikk. I del 2 tar vi for oss hva du kan gjøre for å forbedre din nettbutikk, og sørge for at den skiller seg ut fra konkurrentene. Og vi ser på hva som er suksesskriteriene til Amazon og Jeff Bezos (bildet).

Har du allerede en fungerende nettbutikk? Da kan du hoppe rett til del 2.

DEL 1: Slik setter du opp din nettbutikk

Dersom du driver en liten til middels stor bedrift kan det være lett å se på nettbutikkene til store aktører, slik som Elkjøp, Komplett.no og Biltema, og tenke at det vil være nærmest umulig for din bedrift å lage noe tilsvarende.

netthandel-bisnode-norge

Du har rett og slett verken tiden, ressursene eller kompetansen som skal til for å lage en nettbutikk som er funksjonell, brukervennlig og viktigst av alt: Lønnsom.

Selv for store bedrifter og selskaper kan denne mangelen på kompetanse føre til at nettbutikken nedprioriteres. Å hente inn kompetanse utenfra kan være kostbart, og det tar for lang tid å utdanne noen innad i selskapet. Det er lett å finne grunner til ikke å satse på en nettbutikk.

Men er det egentlig en stor investering av tid og penger som det kan virke som?

Les også: Slik øker du omsetningen i din nettbutikk

Flere enkle og gode løsninger

Hadde kalenderen vist 2006 hadde nok mange av forbeholdene du og ditt firma kanskje har vært enkle å begrunne. For ti år siden var det kun selskaper som satset på å ligge i front av den teknologiske utviklingen som virkelig satset på nettbutikk her i Norge.

Men mye er skjedd på ti år. I dag har vi tilgang til en rekke verktøy og nettbaserte plattformer som ikke var tilgjengelig for oss for et ti år siden.

På samme måte som WordPress, Wix og HubSpot har gjort det enkelt for bedrifter av alle størrelser å lage en profesjonell webside, gjør disse plattformene det enkelt å sette opp en nettbutikk som både ser bra ut og fungerer godt.

Noen av de mest populære av disse eCommerce-plattformene er:

 1. Shopify
 2. WooCommerce
 3. Magento
 4. OpenCart

Dette er alle gode løsninger som kan hjelpe deg med å komme igang med din egen nettbutikk – og er i tillegg enkle å integrere på dine nettsider.

Les også: Norges største nettbutikk øker salget – uten økt risiko

nettbutikk-online-bisnodeNår det er sagt: Dersom du jobber for et større selskap vil selvsagt den beste løsningen være å utvikle en egen nettbutikkløsning – og ser man på regnestykket vil nok avkastningen rettferdiggjøre investeringen.

DEL 2: Slik forbedrer du nettbutikken din

Selv den beste nettbutikk har rom for forbedring, og det er mye å tenke på når det kommer til å optimalisere din løsning for kundene dine:

 1. Laster siden fort nok?
 2. Ser nettbutikken pen og oversiktlig ut?
 3. Er det lett å finne det man leter etter?
 4. Tilbyr vi kundene tilleggsprodukter?
 5. Gir vi kundene våre en god kjøpsopplevelse?
 6. Følger vi opp kunder som legger ting i handlevognen uten å fullføre kjøpet?
 7. Er det enkelt for kundene å betale?
 8. Tilbyr vi de rette betalingsmåtene?

Alle disse elementene påvirker kundene dine, og kan avgjøre hvorvidt din nettbutikk blir den suksessen du ønsker.

I denne artikkelen ser vi nærmere på de to siste punktene: Hvor enkelt er det for kunden din å betale? Og tilbyr du de rette betalingsløsningene?

Les også: Spar tid og penger: Oppdater dine kundedata automatisk

Effektiv netthandel med autofyll

En fellesnevner for alt innhold på nettet – enten du ønsker å selge et produkt eller få brukere til å lese en artikkel – er at tiden er din verste fiende. For en nettbutikk teller hvert sekund.

For at din nettbutikk skal ha suksess må den være pen og oversiktlig, kundene må finne det de leter etter ved hjelp av bare noen tastetrykk og kjøpsprosessen må være enkel og effektiv.

Det som tar lengst tid i kjøpsprosessen er utfyllingen av skjemaer. Du trenger nødvendigvis informasjon om kunden – som navn, adresse, telefonnummer og epost – men husk at jo flere felter en kunde må fylle ut, jo lengre tid tar det og jo større er sjansen for at salget avbrytes.

Les også: Siste nytt om norsk netthandel

Autofyll – en genial løsning

Autofyll er en genial løsning for å korte ned denne prosessen. Med autofyll trenger kunden kun å fylle inn sitt fulle navn, eller eventuelt et telefonnummer, så fylles resten av feltene ut automatisk. Dette sparer verdifulle sekunder, fjerner unødvendig friksjon, og gjør at kundene dine raskere kommer et steg nærmere «Bekreft kjøp»-knappen.

Autofyll er en selvstendig tjeneste som gjør det enklere for kundene dine å handle hos deg – uavhengig av betalingsleverandør.

betaling-nett-nettbutikk-bisnode

Hvordan skal kundene dine betale? Kortbetaling, mobilbetaling eller faktura?

Kortbetaling er den vanligste, og pr. i dag mest populære, betalingsmåten i nettbutikker. Kunde dine er vant med å fylle ut kortnummer, navn og sikkerhetskode. Likevel kan det være lurt å også tilby andre betalingsmåter.

Når du betaler i nettbutikker kan du f.eks velge mellom å betale med Visa, MasterCard, PayPal eller betalingsutsettelse med Cresco. I det siste har også mobilbetaling blitt et populært alternativ, ved hjelp av tjenester som Vipps, mCash og Strex.

Et alternativ som ofte glemmes er betaling ved bruk av faktura. Det er selvsagt naturlig å ville ha umiddelbar betaling, men for mange bedrifter er faktura fremdeles den foretrukne betalingsmåten. Faktura tar i tillegg bort behovet for tilgang til et firmakort, som det ikke er en selvfølge at alle i bedriften har umiddelbar tilgang til.

Så hvorfor ikke tilby dem faktura?

Den største innvendingen er tapsrisiko i form av ubetalte fakturaer. Men fakturatjenester trenger ikke nødvendigvis bety større risiko. Ved hjelp av enkle tjenester kan du integrere inn kredittinformasjon mot din nettbutikk, slik at du har full kontroll over salg og tapsrisiko.

amazon-nettbutikk-netthandel

Er du i tvil? Se til Amazon og lær av de beste

For å forbedre seg må man lære av de beste, og vi vil nok få svært få innvendinger dersom vi sier at Amazon er best i verden på nettbutikk. Det amerikanske selskapet blir universelt ansett som den ledende aktøren innen netthandel.

Hva kan du lære av Amazon? Deres suksess kan brytes ned i 6 enkle punkter:

 1. Raske sider er alfa omega: Dersom nettbutikken din laster tregt blir kunder utålmodige, og kan bestemme seg for å prøve et annet sted.
 2. Personalisering gir en bedre kundeopplevelse: Ved å vise produkter basert på tidligere besøk viser du kundene dine at dette er en nettbutikk som fyller deres behov og ønsker.
 3. Gjør det enkelt å finne produktene: Sørg for å alltid gi kundene dine muligheten til å søke spesifikt etter produktet eller produktkategorien de ser etter.
 4. La kundene legge igjen anmeldelser: Kundene dine er ikke bare ute etter en god pris, de vil også vite at produktet fungerer. Og de stoler mye mer på andre kunder enn på deg.
 5. Tilby lignende produkter: Amazon har gjort stor suksess på å tilby lignende produkter under betalingsprosessen.
 6. Test alt, alltid: Amazon har ikke alltid vært best, men deres vilje til å hele tiden teste nye ideer, og hvordan disse påvirker salget, er en av hovedgrunnene til selskapets suksess.

Integrasjon av data gjør kjøpsprosessen raskere

I fysiske butikker er det en gyllen regel som sier at "jo lenger en kunde tilbringer i butikken, jo større sjans har de for å kjøpe". I nettbutikker er det derimot det stikk motsatte som gjelder.

En god nettbutikk tar kundene fra A til Å på en rask og elegant måte. Personene som besøker nettbutikken din vet som oftest hva de søker etter, og de vil inn og ut raskest mulig.

Ved å integrere løsninger for autofyll, flere betalingsmetoder og automatisk kredittsjekk kan du oppfylle dine kunders behov og ønsker om en rask og ryddig prosess – samtidig som du minimerer tapsrisikoen og samler inn verdifulle data.

Vil du vite mer om integrasjon av data til din nettbutikk?

Last ned gratis infografikk og se hvordan du enkelt kan øke salget til din nettbutikk.

INFOGRAFIKK: 4 måter integrasjoner åpner opp for flere salgsmuligheter

 

Motta våre nyeste blogginnlegg!