<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=847228605309050&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

Når Høyre banker på døren din, vet de hvilke saker du er opptatt av

erna-solberg-høyre-valgkamp-2017-Bisnode.jpg

Hjemmebesøk er en viktig del av Høyres valgkampstrategi. Partiet benytter smarte data fra Bisnode for å fremme riktig budskap til de rette velgerne. (Foto: Erlend Aas/NTB Scanpix)

Dag-Terje-Solvang-i-Høyre.jpgEffektiv dørbanking

I en tid der teknologiske fremskritt og sosiale medier som oftest dikterer hvordan vi får frem budskapet vårt, har Norges største politiske partier utviklet en forkjærlighet for en langt mer tradisjonell form for kommunikasjon med sine velgere: God, gammeldags dørbanking.

Markeds- og kampanjesjef Dag Terje Solvang (bildet) i Høyre er tydelig på at hjemmebesøk hos velgerne er en svært viktig del av partiets valgkampstrategi.

Les også: Slik lærer du å kjenne kundene dine – med smarte data

– Direkte velgerkontakt er helt avgjørende i valgkampen

Det er viktig for velgerne våre å få delt hva de har på hjertet, og dørbanking gir oss muligheten til å komme hjem til folk og spørre: Hva er viktig for deg? Hva ønsker du deg? Det skaper tillit til oss som parti, og det er helt utrolig viktig, sier Solvang.

Hvordan nå ut til de riktige velgerne?

I 2009 inngikk Høyre et partnerskap med Bisnode, med ett enkelt mål: Å finne bedre måter å nå ut til velgerne på. Partiet var interessert i å nå ut til velgerne ved hjelp av hjemmebesøk, og ønsket å benytte seg av Bisnodes ekspertise for å identifisere hvor de skulle dedikere tid og ressurser.

erna-solberg-høyre.jpg

– Bisnode kan dette med data, så det var naturlig for oss å henvende oss til dem. Vi hadde gjort et betydelig grunnarbeid på forhånd, og matchet dette opp mot kunnskapen Bisnode sitter på og modellene de tilbyr. Sammen hentet vi inn data fra historiske valgresultat, og brøt disse ned på grunnkrets for finne de rette velgerne å besøke.

Les også: – Si meg hvor du bor, og jeg skal si deg hva du stemmer

Dette var grunnlaget for det som skulle utvikle seg til å bli et til nå åtte år langt samarbeid mellom Høyre og Bisnode.

50 prosent bedre oppslutning med husbesøk

Kommunevalget i 2011 var det første store valget der Høyre benyttet seg av data fra Bisnode for å nå ut til velgerne sine ved hjelp av dørbanking. Den gang banket frivillige ildsjeler i Høyre på døren til omlag 100.000 velgere.

– Analyser vi gjorde etter valget viste at vi hadde 50 prosent bedre oppslutning i grunnkretser hvor vi hadde vært på husbesøk, forteller Solvang.

Les også: Stoler du på informasjonen i kundedatabasen din?

Stortinget.jpg

Besøkte 700.000 velgere

Høyre bestemte seg derfor for å videreutvikle dørbanking-strategien. Foran stortingsvalget i 2013 ble det banket på hele 500.000 dører, og ved kommunevalget for to år siden besøkte partimedlemmer hele 700.000 mulige Høyre-velgere.

– Etter hvert eneste valg har vi gjort en grundig evaluering, slik at vi i samarbeid med Bisnode har kunnet utvikle måten vi benytter oss av dataene på for å oppnå best mulig resultat.

Rett budskap til rett person

Solvang trekker frem kommunevalget i Narvik for to år siden som et eksempel på viktigheten av å møte velgerne ansikt til ansikt.

– I 2015 banket vi på flere dører i Narvik enn noen gang tidligere, og vi endte opp med å få 30,5 prosent oppslutning. Det er et kjempegodt resultat for oss i en kommune som tradisjonelt har vært blodrød, påpeker han.

Foran årets stortingsvalg er Høyres mål å banke på like mange dører som i 2015, men denne gang med en enda mer spisset strategi for å fremme et relevant og målrettet budskap til sine velgere.

– Helt nytt for årets valg er at vi har lagt til enda litt mer informasjon om hvem som bor i hvilke grunnkretser. Det gjør at våre frivillige kan bruke tiden sin enda mer presist, og av det snakke om de sakene som er viktigst de som bor der.

Les også: Slik øker du kvaliteten på dine kundedata – 10 gode råd

dørbank-bisnode.jpg

Vil nå ut til kjernevelgere og «lillavelgere»

Foran årets stortingsvalg retter Høyre sitt fokus mot målgruppen lillavelgere i tillegg til egne kjernevelgerne. Lillavelgerne er vippevelgere som skifter mellom Arbeiderpartiet og Høyre.

– Vi har et anslag på omlag 300.000 «lillavelgere» under årets valg, og vi skal vinne hver og en av dem. Samarbeidet med Bisnode gjør dette mulig, fordi vi målretter tid og ressurser på velgere vi faktisk kan overtale, forklarer Solvang.

Viktig å ta godt vare på kjernevelgerne

Samtidig understreker han viktigheten av å ta godt vare på partiets kjernevelgere:

– Hvis vi ikke besøker kjernevelgerne vil de føle seg oversett. Vi vil ikke at de skal tenke at vi «ikke har brydd oss om å ta kontakt», noe som kan gjøre at de forlater oss, eller lar være å stemme. Derfor må vi bruke tiden vår både på å høre ønskene til kjernevelgerne våre, samtidig som at vi må opplyse lillavelgerne om våre løsninger.

Med «Smarte data» sparer både Høyre og velgerne tid

Høyres innsats for å kartlegge velgerne i de ulike grunnkretsene rundt om i landet gjør at partiet sitter på store mengder grunnkretsdata. For at partiet skal dra nytte av all denne informasjonen er det viktig at det hele presenteres på en oversiktlig og handlingskraftig måte.

Les også: Slik gjør du kundeinnsikt om til handling – og økt salg

Må forstå dataene

– Det er én ting å ha tilgang til mye data, men det viktigste er å forstå hva disse dataene gir oss og hvordan vi kan bruke dem. Vi har 8.000 frivillige dørbankere som alle må forstå verdien av disse dataene, og da må det presenteres på en god måte. Bisnode leverer ikke bare data av høy kvalitet, de leverer også smarte løsninger når det kommer til hvordan denne informasjonen presenteres, mener Solvang.

Datakvalitet-Bisnode-200.jpg

8.000 frivillige dørbankere

Kampanjesjefen sier Høyre aldri har sett det som et alternativ å betale folk for å banke på dører. For at strategien skal ha ønsket effekt må det ligge en idealisme i bunnen, og det er derfor opp til de 8000 frivillige dørbankere å nå ut til flest mulig velgere på en fornuftig og effektiv måte.

Smarte data motiverer de frivillige

– De smarte dataene vi får fra Bisnode gjør at vi kan motivere våre dørbankere ved å vise dem at «bak denne døren venter en person som trolig er interessert i å høre på det du har å si». Samtidig vil de ha en idé om hvilke saker personene de besøker er opptatte av, slik at de kan snakke om de rette tingene. På denne måten sparer både Høyres frivillige og velgerne de besøker tid, forklarer Solvang.

Personvern og compliance 

Norge har et strengt lovverk når det kommer til hva slags type informasjon politiske partier har lov til å hente inn om velgerne. Derfor er datakvalitet og compliance et svært viktig tema for Solvang og Høyre.

– Lovgivningen tilsier at vi ikke skal sitte på informasjon om velgerne på individnivå, så vi velger i stedet å jobbe smart i forhold til hver enkelt grunnkrets, forklarer kampanjesjefen.

Sitter ikke på personinformasjon

Solvang sier det er viktig for Høyre at deres velgere ikke føler seg overvåket, og understreker at partiet ikke sitter på informasjon om enkeltpersoner.

– Vi distribuerer data om grunnkretser til 8000 frivillige som banker på dører for oss. Det ville med andre ord være svært uheldig dersom vi ikke hadde hatt trygghet i at informasjonen vi benytter oss av er 100 prosent innenfor lovverket vi forvaltes av. Jeg opplever Bisnode som en seriøs aktør, og vi krever stålkontroll på dette, fastslår han.

Les også: Nye personvern-regler: Disse grepene må din bedrift ta nå

lover-og-regler.jpg

– Ingen kan levere denne kvaliteten til en bedre pris

Etter et åtte år langt partnerskap med Bisnode er Solvang fremdeles strålende fornøyd med samarbeidet, men han legger ikke skjul på at han også har vurdert andre dataleverandører.

– Vi har jo selvsagt snust på andre aktører underveis, men det er rett og slett ingen som kan levere denne kvaliteten til en bedre pris, fastslår Solvang, som mener partiet hans har tjent mye på samarbeidet.

– Data og analyser gir oss mye informasjon om hvert husbesøk

– Ved hjelp av data og analyser fra Bisnode har vi lært utrolig mye om kvaliteten i et husbesøk. Enkelte steder har vi sett at det har vært konkurranse mellom de frivillige om å banke på flest mulig dører. Da har vi også sett at resultatene faller. Folk forventer at vi bruker tid på dem, og engasjerer oss i en god samtale. Det holder ikke å bare kaste en bollepose inn døra.

Nye, smarte metoder

Nå ser Solvang frem til å finne nye, smarte metoder for å implementere dataene Høyre får fra Bisnode i fremtidige valgkamper, og han har allerede noen ideer om hva han ønsker å utvikle videre.

– Noe som kan være spennende å se nærmere på i tiden fremover er hva slags type kontakt vi har hatt med velgerne våre, hvor lenge vi har snakket med dem, og hva vi kan gjøre for å heve kvaliteten på samtalene ytterligere, avslutter Høyres markeds- og kampanjesjef.

Les også: Inntil 40 prosent av CRM-dataene er feil. Har du kontroll på dine data?

Paal-Skjellum.jpg

Hva er smarte data?

Kundeansvarlig og rådgiver for kunden hos Bisnode, Paal Skjellum (bildet), sier han syntes det er spennende at Høyre selv benytter begrepet «smarte data» Dette er jo et internt begrep vi i Bisnode benytter, ikke fordi vi mener vi har data som alene er så veldig smarte, men fordi vi er dyktige til å vurdere kvaliteten på data og om data er egnet til bestemte formål.

Når Høyre nå benytter data på en måte som gir dem beviselig relevans og resultat i sine aktiviteter så blir dataene benyttet smart. Data som bringer frem smarte handlinger og beslutninger omtales således enkelt som smarte data.

Hvordan står det til med kvaliteten på dine kundedata?

Gode kundedata og god kundeinnsikt er nøkkelen til salgssuksess. Jo mer du vet om kundene du henvender deg til, desto større er sjansen for å lykkes.

LAST NED GRATIS INFOGRAFIKK: Derfor må du sikre dine kundedata – 7 gode grunner for å ha høy kvalitet på dine kundedata.

New Call-to-action

 

Motta våre nyeste blogginnlegg!