<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=847228605309050&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

De økonomiske utsiktene i Tsjekkia, Storbritannia, Jordan og Bolivia

Hver måned analyserer Bisnode Dun & Bradstreet fire land. En Country Insight makrorapport gir oversikt over økonomisk, politisk og handelsmessig risiko i landene. Månedens land i september er Tsjekkia, Storbritannia, Jordan og Bolivia.

 

Praha Raskt voksende økonomi i Praha.

September-resultatene:

Tsjekkia: Ratingen oppgraderes, etter sterke veksttall i andre kvartal. Dette til tross for negative, eksterne faktorer.
Storbritannia: Stabil rating, men insolvensrisikoen øker.
Jordan: Høy risiko og nedadgående tendens.
Bolivia: Meget høy risiko.

1. Tsjekkia: Raskt voksende økonomi

Tsjekkias rating oppgraderes fra DB3b til DB2d, etter sterke veksttall i andre kvartal. Dette til tross for negative, eksterne faktorer. Tsjekkias økonomi er en av de raskest voksende i Europa (4,4 prosent årlig), og blir støttet av en svak koruna (den tsjekkiske valutaen) og en sterk, global etterspørsel etter tsjekkiskproduserte varer. Landets økonomi er sårbar for negative endringer i eurosonen, noe som potensielt kan true fremtidig vekst og utenlandsinvesteringer.

Synkende arbeidsledighet

Dun & Bradstreet ser på 6 prosent arbeidsledighet i landet i 2015 som en positiv utvikling. I løpet av de neste tre årene ser det ut til at arbeidsledigheten kan komme ned mot 5,5 prosent. Samtidig er inflasjonen økende, fra 0,7 prosent i 2015, med utsikter til å nå 3 prosent i 2018. Tsjekkia har et godt kredittklima, med en gjennomsnittlig betalingstid på 15-30 dager og bankoverføringer på 1-30 dager i snitt.

london Stabil rating i Storbritannia.

2. Storbritannia: Stabil rating – DB2A

Ratingen er stabil, men insolvensrisikoen øker på bakgrunn av en forverring i det generelle betalingsmønsteret. Bisnode Dun & Bradstreet tar en nærmere kikk på England i denne månedens makrooppdatering. Les egen Storbritannia-artikkel her.

Les også: Dette er verdens dårligste betalere

3. Jordan: Høy risiko og nedadgående tendens.

Betydelig usikkerhet med hensyn til forventet avkastning. Selskaper rådes til å begrense sin eksponering og/eller kun velge investeringer med høy potensiell avkastning. Rating DB5B.

jordan Kraftig vekst i Jordans statsgjeld.

Jordan kan takke sin geografiske plassering og sin strategiske viktighet for at landet sikrer seg betydelig økonomisk assistanse. Plasseringen på verdenskartet gjør likevel at det er en vedvarende høy ustabilitet i landet – og dette skaper stor usikkerhet, både på lang og kort sikt.

Økt statsgjeld

Jordans statsgjeld har økt betydelig siden slutten av 2007 og er med på å øke makroøkonomisk risiko ytterligere. Det er likevel viktig å nevne at Kong Abdullah II og statsminister Abdullah Ensour har lansert ”Jordan 2025” – en ambisiøs tiårsplan som skal øke veksten i landet og bekjempe arbeidsledighet, fattigdom og underskudd.

Les også: Norske bedrifter sliter med korrupsjon i India

Anbefalinger – Jordan:

Om man, på tross av risikoen, vil gjøre forretninger i Jordan, anbefaler Bisnode Dun & Bradstreet å inngå forskuddsbetalte kontrakter. Man kan forvente valuta og/eller bankforsinkelser opp til 2 måneder.

bolivia Omfattende korrupsjon i Bolivia.

4. Bolivia: Meget høy risiko

Meget høy risiko, som krever svært god avkastning for å rettferdiggjøre investeringer i landet. Man må være forberedt på å møte omfattende korrupsjon når man forhandler med lokale instanser i Bolivia. Dette forklarer i stor grad hvorfor Bolivias økonomiske klima fortsatt forverres. Det blir stadig mer utfordrende å gjøre forretninger i landet ettersom korrupsjonen øker. Staten intervenerer hyppigere, og det politiske miljøet er like usikkert som før. Proteksjonisme og flaskehalser i infrastrukturen vil påvirke langsiktige gevinster negativt. Rating: DB6B

Aktuelle investeringer

På den positive siden finnes det investeringsmuligheter innen statlig eide konserner, spesielt innenfor hydrokarbonsektoren. President Evo Morales’ regjering har nylig publisert planer om å investere 1.2 milliarder USD innen 2020 for å styrke landets gruvesektor, samt 30 milliarder USD innen hydrokarbon 2015-2025.

Anbefalinger – Bolivia:

Om man, på tross av risikoen, skal gjøre forretninger i Bolivia, anbefaler Bisnode Dun & Bradstreet å inngå forskuddsbetalte kontrakter, og man kan forvente valuta og/eller bankforsinkelser fra én til to måneder.

Eigil-Tarjem-Bisnode-Bisnode Eigil Arff Tarjem, Major Account Manager & Leader Macro Market Insight, i Bisnode Dun & Bradstreet.

Les også: 7 lønnsomme svar for deg som vil tjene maksimalt på dine utenlandske kunder

Har du utenlandske kunder eller leverandører? Ønsker du å redusere risikoen?

Vi har nøkkelinformasjon om 230 millioner foretak i 214 land. Dette er informasjonen du trenger for å sikre deg mot tap på utenlandske kunder og leverandører. I tillegg har vi har vi Country Insight-rapporter på hvert land, som gir deg oversikt over økonomiske, politiske og handelsmessige forhold i et land. 

Kontakt oss her.

Motta våre nyeste blogginnlegg!