<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=847228605309050&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

10 sjekketriks for deg som hater å tape penger

Det er smart å sjekke nye kunder du vurderer å selge på kreditt til – eller tenker å inngå et varig samarbeid med. En kredittsjekk gir deg også full oversikt over eventuelle betalingsanmerkninger.

10 situasjoner som krever kredittsjekk:

.....
1. Før du gir et tilbud

Gi ikke et pristilbud til et firma med tvilsom økonomi. En kredittsjekk avklarer om du i bunn og grunn bør handle med kunden og hvilken betalingsmodell det eventuelt bør legges opp til. Kredittsjekk så tidlig som mulig i prosessen.

2. Før salgsavtale eller kontrakt

Tyder noe på at kunden er en svak eller uryddig betaler, bør hele eller deler av betalingen kreves på forskudd. Er kredittsjekken negativ: Krev betaling på forskudd eller dropp kontrakten. Ved avtaler med betaling over en viss tidsperiode, kan en kredittsjekk indikere om kunden har vilje og evne til å følge dette.

3. Før varer sendes ut på kreditt

Å ta sjanser når ordrene strømmer inn og tidspresset er tøft, er ikke å anbefale. En kjapp kredittsjekk kan forhindre en liten katastrofe hvis man sender varer uten sikkerhet for betalingen. Kredittsjekk heller én gang for mye enn én gang for lite.

Er du kredittverdig? Sjekk deg selv!

4. Før du leier ut bolig/lokaler

Hyggelige leietakere er ikke alltid gode betalere. Utleie til privatpersoner eller foretak bør alltid innebære kredittsjekk. Husk at privatpersoner må samtykke til å bli kredittsjekket.

5. Før inkassosaker går til namsmannen

Ta alltid en kredittsjekk før en sak sendes til namsmannen eller du vurderer en konkursbegjæring. Det er bedre og billigere å ta en kredittsjekk enn å tape rettsgebyret. Kanskje kommer du også langt bak i kreditorkøen hos dårlige betalere? Kredittsjekk gir også en indikasjon på om personer har fast jobb eller ikke – eller om selskaper beveger seg mot insolvens.

6. Før du gir betalingsutsettelse

Tar du sjansen på å gi kunden betalingsutsettelse eller å dele opp et fakturabeløp? En kredittsjekk kan bidra til å gi et totalbilde. Ofte er det svake betalere som har behov for utsettelser og avdragsordninger. Ved hjelp av en kredittsjekk kan du unngå å være for snill og å melde deg for sent i køen av kreditorer.

LES OGSÅ:De dårligste betalerne kjører disse bilmerkene

7. Før du sender forskuddsbetaling til leverandører

Hvis firmaet ditt gjør avtale med en leverandør dere ikke kjenner så godt til, vil en kredittsjekk gi et bedre grunnlag for riktige beslutninger. Å ikke kredittsjekke før du sender forskuddsbetaling for en vare eller tjeneste, kan bli dyrt. En kredittsjekk kan hindre at pengene går rett inn i et sort hull hos et konkurstruet selskap.

8. Før du starter firma med andre

Vurderer du å gå inn som deltaker i et selskap med personer eller et firma du ikke kjenner, kan en kredittsjekk indikere om de er riktige partnere for deg. Ville du ha startet et firma sammen med en person som har en historie med ubetalt skatt og moms eller andre grove betalingsanmerkninger? Firmaer kan kredittsjekkes uten noen avtale på forhånd. Privatpersoner må samtykke, fordi det her ikke dreier seg om en situasjon der du skal selge på kreditt til vedkommende. Hvis du ikke får samtykke, kan du kanskje anta at personen har noe å skjule.

9. Før du inngår forhandleravtaler

Forhandleravtaler innebærer ofte at firmaet ditt har et tilgodebeløp hos forhandleren, i form av provisjon som skal betales regelmessig. Men hva hvis provisjonen ikke kommer? Kredittsjekk firmaet før du gjør slike avtaler.

10. Før du ansetter nye medarbeidere

En feilansettelse koster ofte flere hundre tusen kroner. En grundig sjekk av søkerens referanser, CV og attester er vanlig. Du bør også ta en kredittsjekk av kandidatene. Ved ansettelse av personer med et økonomisk ansvar er det naivt og ikke sjekke deres økonomiske bakgrunn. For å kredittsjekk må det foreligge en saklig grunn.

Jeg vil unngå tap på dårlige betalere! Send meg et godt tilbud på Norges beste kredittsjekk – fra Bisnode AS

Motta våre nyeste blogginnlegg!