<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=847228605309050&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

Konkursras i november. All time high.

moods-of-norway.jpg

Aldri før har det vært registrert flere konkurser i en novembermåned, og det er spesielt i detaljhandelen at veksten er sterk. Dette viser nye tall fra Bisnode.

Høyeste konkurstallet på 15 årene

460 bedrifter endte sine dager i konkursstatistikken forrige måned. Det er en økning på 26 prosent fra samme måned i fjor, og det er det høyeste tallet analyseselskapet Bisnode har målt de siste 15 årene.

per-einar-ruud-bisnode

Høyere enn i november 1992

– Novembertallet i år er høyere enn i november 1992, som er året det har vært registrert flest konkurser i Norge. Da gikk 5749 selskaper konkurs, opplyser kredittøkonom Per Einar Ruud i Bisnode (bildet).

Les også: Har retailbransjen i Norge feil fokus?

4.160 konkurser hittil i år

– Selv om veksten var sterk i november, ligger antall konkurser i år litt etter fjorårets tall om man legger 11 måneder til grunn. Så langt i år er antall konkurser gått ned med 1,4 prosent.

Totalt 4160 konkurser er registrert når én måned av året gjenstår, konstaterer Ruud.

Dropper å levere regnskap

Samtidig øker antall tvangsavviklinger. I november steg tallet med 12 prosent, og så langt i år er det registrert 1546 tvangsavviklinger, en vekst på 4,2 prosent fra samme periode i fjor.

– Det meste av tvangsavviklingene gjelder bedrifter hvor det ikke er innsendt regnskap, sier Ruud.

retailbransjen-varehandel

To grunner til flere konkurser

Én grunn til at antallet øker, kan være at tingrettene i Norge er blitt flinkere til å effektuere meldinger fra Brønnøysundregistrene om å tvangsavvikle selskaper som ikke følger lovpålagte krav.

En annen årsak kan være at kravet til revisor for mindre bedrifter er fjernet, og man ikke er pålagt å ha regnskapsfører.

Les også: Disse gikk konkurs sist uke

Varehandelen sliter

Ser en nærmere på hvilke bransjer som sliter, er det to som skiller seg ut. 
– Antall konkurser i detaljhandel og tjenesteyting har økt, sier Ruud.

Tallene viser at 850 detaljhandelsbedrifter er konkurs så langt i år, 7,2 prosent flere enn på samme tid i fjor. Ved utgangen av november i år var antall konkurser i detaljhandelen nesten like høyt som i hele fjor.

Man må forstå at retail ikke bare handler om en butikk
– Salvador Baille

Les også:  Mitt inntrykk er at norske kjeder og styrer har en digital utfordring

salvador-baille

Netthandelen øker

– Når det gjelder detaljhandel, er nok noe av forklaringen at netthandelen øker, og at det muligens er overetablering i noen bransjer, sier Ruud.

Om man ser på alle konkurser, er andelen konkurser i bygg og anlegg størst (26 prosent), tjenesteyting (18) og detaljhandel (15).

40 butikkjeder driver med underskudd

I september i år kom den kanskje største skrellen i norsk detaljhandel, da kleskjeden Moods of Norway gikk konkurs. Også skokjeden High on Heels har gått overende i år, og den danske elektronikkjeden Skousen har opplevd at noen av deres lokale franchisetagere i Norge har måttet begjære oppbud.

I oktober skrev Finansavisen at 40 butikkjeder i Norge driver med underskudd gjennom mange år, mange av dem svært kjente.

Les også: Norske butikker kan tape 50 milliarder til netthandel

Reidar+Mueller varde-hartmark

Tøffe tider i vente

Reidar G. Mueller i Varde Hartmark, som analyserer og konsulterer butikkjeder, mener det vil bli brutale tider for flere kjeder fremover. Forskjellene mellom de gode og dårlige blir bare større.

– Jeg tror særlig mindre og privateide familiebedrifter og frivillige medlemskjeder er utsatt, sier Mueller.

– Varehandelen vil oppleve svakere lønnsomhet og tøffere egenkapitalsituasjon i tiden fremover. Det betyr at antall konkurser og nedleggelser vil øke betraktelig i årene som kommer, mener Mueller.

Kilde: Finansavisen
Hovedfoto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix

New Call-to-action

Motta våre nyeste blogginnlegg!