<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=847228605309050&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

Konkurs: – Ikke konkursras i norsk næringsliv

- Det er ikke snakk om noe konkursras i Norge, mener Per Einar Ruud i Bisnode.

Positiv utvikling

– Ser man på summen av konkurser og tvangsavviklinger, kan det se ut som vi er inne i en negativ utvikling. I media snakkes det om konkursras, sier Ruud. – Men går man bak tallene og ser på rene konkurser, er utviklingen positiv og har vært det i flere måneder.

Når kommer konkursøkningen?

I august var konkursene 10,5 prosent under august i fjor, og hittil i år ligger konkursene 6,3 prosent under fjoråret. Også 12-månedersveksten er nå på minussiden. Hvor lenge må vi vente på den spådde økningen i konkurser, blant annet som følge av problemene i oljesektoren?

Fokus på konkursutviklingen

– Jeg fokuserer på utviklingen i konkurser i stedet for å ta med tvangsavviklinger, sier Per Einar Ruud. – Det er klart at mange tvangsavviklinger også vil kunne medføre tap for enkelte kreditorer. Dette ser vi ved at mange har aktive betalingsanmerkninger når de blir begjært avviklet. Men en stor andel av de tvangsavviklede er selskaper med liten aktivitet, og hvor brudd på formalia etter hvert gjør at Brønnøysund-registrene tar tak og begjærer tvangsoppløsning.

Les også: Slik får du kundene dine til å betale – 7 lønnsomme tips

Ender med til dels store tap

– Min oppfatning er at tvangsavviklinger ofte skjer uten at kreditorene nødvendigvis taper penger, og det er svært sjelden snakk om store beløp i gjeld til vareleverandører og andre kreditorer. I en konkurs er det imidlertid alltid én eller flere kreditorer som har gått til det skrittet å begjære konkurs, og de fleste konkursbo ender med til dels store tap for kreditorene, understreker Ruud.

Les også: 18.206 nystartede foretak i Norge

Bildet kan forverres

– Vår konklusjon er at utviklingen hittil i år ikke peker mot noe konkursras i norsk næringsliv. Samtidig kan bildet fort forverres som følge av alle negative meldinger rundt oppsigelser og problemer, spesielt i oljerelaterte bransjer, avslutter Per Einar Ruud i Bisnode.

Les også: Månedens 10 største konkurser – august 2015
Les også: Månedens konkurser pr. bransje – august 2015


Dette er Bisnode:
Bisnode er Europas ledende leverandør av kreditt- og forretningsinformasjon. I Norge er vi 250 personer som hjelper foretak med å øke lønnsomheten.

Dette er noe av det Bisnode kan hjelpe deg med:

Salg: Bruk tiden på betalingsdyktige kunder. Vi finner dem for deg.
Lønnsomhet: Finn nye, lønnsomme kunder.
Unngå tap: Kredittsjekk kundene.
Kunder: Lær å kjenne dine kunder bedre. Økt kundekunnskap er økt salg.
Sjekk leverandørene: Er de pålitelige?
Nye leverandører: Vi finner de solide.
Konkurrentanalyse: Sjekk hvordan dine konkurrenter gjør det.
Verifisering: Vi kan identifisere og bekrefte identiteten til alle dine kunder.
Rating: Hvem er i ferd med å gå konkurs?
Kontaktdata: Har du korrekte, oppdaterte data på kundene dine?
Dialogmarkedsføring: Vi hjelper deg gjennom hele prosessen.

Motta våre nyeste blogginnlegg!