<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=847228605309050&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

Gartners 10 spådommer for fremtiden: Ut med mobilapper – inn med nye handlemåter

fremtiden-gartner-bisnodeMobilapper blir mindre viktige. Augmented reality (AR) vil bli brukt i shopping. Internet of things (tingenes internett) innebærer at stadig flere enheter tilkobles internett. Se hvordan din hverdag blir endret med de nye IT-løsningene.

Konsulentselskapet Gartner spår hvordan IT-verdenen vil se ut i de kommende fire årene og hvordan dette vil påvirke din og min hverdag. Her er Gartner sine 10 spådommer:

fremtiden-bisnode

1. Apper: En dårlig investering

I løpet av 2019 vil ett av fem foretak slutte med mobilapper. Apper er dermed ikke nødvendigvis en god investering – smart agents og kommunikasjons-botter vil overta for mye av det dagens apper løser. Veksten i bruk av mobile apper vil dermed avta i 2017.

2. Ny måte å handle på AR

Innen år 2020 vil over 100 millioner mennesker handle via augmented reality (AR) – en utvidet virkelighet, som er en livevisning av noe fysisk i et miljø, der elementene er dataskapte sanseinntrykk som lyd, video, grafikk eller GPS-data. AR modifiserer virkeligheten ved hjelp av en datamaskin, for å forbedre oppfatningen av virkeligheten. Allerede i 2017 vil handelen ta i bruk AR-teknologi for prøving av klær, illustrasjon av hjeminnredning osv.

Les også: Smarte data er en del av ryggraden i Spotify

3. AR-teknologien vil påvirke hverdagen til mange

Innen 2020 vil intelligente algoritmer og maskinlæring ha en innvirkning på arbeidshverdagen til milliarder av mennesker. Vi vil med bruk av algoritmer kunne predrikere hendelser og adferd. Allerede fra 2017 vil vi se en økning i marginer på bakgrunn algoritmer som har effektivisert ansattes adferd. Bruk av Artificial Intelligence vil være avgjørende i konkurransen for tjenesteytende næringer i 2020. 20 prosent av bedriftene i denne industrien vil innen 2020 ansette dedikerte folk til å trene nevrale nettverk.

roboter-bisnode

4. Skjermløse internettsøk

Innen 2020 vil 30 prosent av alle søk på internett gjøres uten skjerm. «Kommunikasjons-botter» vil bli en viktig del av hverdagen vår, og innen 2020 vil vi snakke mer med «botter» enn med mennesker. Allerede i 2017 vil 5 prosent av alle forbrukerrettede nettsider tilby audio grensesnitt eller «botter» som aktiveres av spørsmål som rettes til den muntlig.

5. Innovasjon koster

I 2019 vil hver dollar næringslivet investerer i innovasjon kreve syv dollar ekstra for å gjennomføre endringen. En massiv investering i ny teknologi og videreutvikling av eksisterende IT-infrastruktur vil være en forutsetning for å lykkes med modernisering.

Les også: Big data: Slik går du fra dumme data til smarte beslutninger

6. Reduserte helsekostnader

Innen 2020 vil 40 prosent av ansatte kunne redusere sine helsekostnader ved å benytte en aktivitetsmåler. Mennesker flest er i dag ikke i nærheten av å være aktive nok. Innen 2017 vil flere multinasjonale selskaper tilby ansatte aktivitetsmålere for å oppfordre til økt aktivitet og sunnere livsstil.

future-gartner

7. Nevrale nettverk

Bruk av kunstig intelligens vil være avgjørende i konkurransen for tjenesteytende næringer i 2020. 20 prosent av bedriftene i denne industrien vil ansette spesialister til å trene nevrale nettverk. Nevrale nettverk lærer ved hjelp av eksempler og vil derfor bli bedre med mer erfaring.

8. Blockchain kommer for fullt

I 2022 vil bruk av Blockchain i næringslivet være verdt $10 milliarder. Blockchain er en distribuert database med ugjenkallelig registrering av viktige data og hendelser, for eksempel pengetransaksjoner, eiendomsposter eller andre verdifulle eiendeler. Det trenger ikke å være bare en passiv datapost, men kan også ivareta dynamisk programmert atferd i forbindelse med hendelser. Blockchains er etablert for å kunne skape tillit på tvers av markeder og kulturer. Blockchain applikasjoner er foreløpig umodne, men allerede i 2017 vil vi se at det etableres blockchains på tvers av bransjer og landegrenser.

Les også: Nettdating: Smarte data gjør kjærlighet til big business

butikk-shopping-bisnode-kundeinnsikt

9. Internet of things (IoT)

Innen 2022, vil IoT spare forbrukere og næringsliv $1 billion i året. Ting som er koblet mot internett vil selv kunne gi tilbakemelding dersom de har behov for service eller trenger vedlikehold. Næringslivet vil således kunne spare 10-20% på å predikere når vedlikehold bør skje fremfor å gjennomføre preventivt vedlikehold som i dag. Vi vil innen 2020 ha over 46 milliarder elektroniske enheter og sensorer knyttet opp mot internett, i tillegg til mer enn 25 kommuniserende AI systemer.

10. Syv digitale giganter

Innen 2021 vil alle aktiviteter et individ engasjerer seg i involvere minimum én av de syv digitale gigantene: Google, Apple, Facebook, Amazon, Baidu, Alibaba og Tencent. Vi vil bli stadig mer avhengige av de digitale gigantene, og innovasjon og produktutvikling vil i stor grad basere seg på økosystemet rundt disse selskapene.

Kilde: Gartner/Visma

 

 

Motta våre nyeste blogginnlegg!