<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=847228605309050&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

Fra big data til smarte data – slik kommer du i gang

For foretak som vet hvordan man forvandler big data til smarte data, er mulighetene store. Det handler om å kjenne kundene, skape fordeler mot konkurrenter og å konvertere prospects til lojale kunder. Her er tipsene som hjelper deg å komme i gang med smarte data.

Big-data-juli-bisnode-2017

5 smarte tips

For foretak som vet hvordan man forvandler big data til smarte data, er mulighetene store. Det handler om å kjenne kundene, skape fordeler mot konkurrenter og å konvertere prospects til lojale kunder. Her er tipsene som hjelper deg å komme i gang med smarte data.

Store forventninger

Da big data ble et ord på alles lepper på slutten av 2000-tallet, var forventningene store. Takket være vårt nye, digitaliserte samfunn, ble plutselig enorme datamengder tilgjengelig for markedsførere, forskere og andre som ville bruke data for å forstå store utfordringer, løse vanskelige problemer eller forutsi fremtiden.

Les også: Slik øker du kvaliteten på dine kundedata – 10 gode råd

butikk-shopping-bisnode-kundeinnsikt-big-data

Uhåndterlige datamengder

Det var bare ett problem. Datamengdene vokste seg snart så store at de var nærmest uhåndterlige. Det ble både dyrt og kronglete for foretakene å håndtere all tilgjengelig data og enda verre å vite hva de skulle gjøre med den. Diskusjonen begynte, og det ble til og med sagt at big data i seg selv bare var dumt, og mange snakket om ”the death of big data”

Fra big til smarte data

Riktig så dramatisk ble det ikke, men derimot har fokus blitt satt på selve bearbeidingen av big data, noe som ble kalt smarte data. Big data beskriver de store datamengdene, mens smarte data er de relevante dataene som er tilbake når alt unødvendig er sortert bort. Det er i denne analysen det store potensialet fins for foretak som vil jobbe datadrevet. For dem som arbeider på riktig måte gir dette store fordeler. 

Les også: Stoler du på informasjonen i kundedatabasen din?

Rikard-Candell-bisnode

– Slipper å stole på magefølelsen

– Ved å jobbe datadrevet kan man skape fordeler i forhold til konkurrenten og forstå både eksisterende og potensielle kunder bedre. Man slipper å ta viktige beslutninger basert på magefølelsen. Arbeider man på riktig måte, kan man tilby riktige produkter eller tjenester til de rette kundene. Det handler om å være relevant, noe som i til syvende og sist skaper mer fornøyde kunder som handler mer, sier Rikard Candell, ansvarlig for Bisnodes analyseenhet (bildet).

– Startpunktet er alltid ”hvor er vi”, ”hvor skal vi” og ”hvordan kommer vi dit”. Siden gjelder det å bygge en datadrevet kultur internt og å være utholdende.

Slik kommer dere i gang med smarte data

Hvordan kommer man i gang med en datadrevet arbeidsmåte – og hva gjør man for å arbeide på riktig måte? Ifølge Rikard Candell er det første steget ikke nødvendigvis en tung investering i et nytt marketing automation-system eller lignende. Viktigere er det å vurdere hvor man står og tenke gjennom hvor man vil. Veien mellom disse punktene, altså strategien for hvordan man skal komme fra startpunktet til det ønskede målet, er neste del å få på plass.

Les også: Slik lærer du å kjenne kundene dine – med smarte data

Tenk stort – begynn smått

– Det er klokt å teste seg frem. Å tenke stort, men å begynne i liten skala. Startpunktet er alltid ”hvor er vi”, ”hvor skal vi” og ”hvordan kommer vi dit”. Siden gjelder det å bygge en datadrevet kultur internt og å være utholdende. Mange foretak gjør et forsøk, men er ikke utholdende nok. Da er det smartere å starte i liten skala, teste seg frem og la det vokse over tid, sier Rikard Candell, som også byr på sine fem beste tips for alle som vil komme i gang med en datadrevet arbeidsmåte.

5 smarte tips for en datadrevet arbeidsmåte:

1. Kontroller kvaliteten på dataene

For å ta vare på kraften i smarte data, er det viktig at dataunderlaget holder høy nok kvalitet. Inneholder databasen feil informasjon, kommer ikke resultatet uansett hvor skarpe analyser man gjør. Pass derfor på å rense bort dubletter og feil, og fyll på underlaget dersom informasjon savnes. En effektiv måte å holde kontroll på datakvaliteten over tid, er å passe på at noen har ansvaret internt. Det kan være en av de ansatte som får jobben eller en nyansatt Chief Data Officer.

Kundeinnsikt-Bisnode

2. Formuler målene

Er foretakets mål å vokse med 10 prosent i løpet av året, er neste steg å fundere over hvor veksten skal komme fra. Fra nye eller eksisterende kunder? Fra nye tjenester eller fra produkter som allerede eksisterer? Den typen innsikt må finnes for å jobbe datadrevet.

Når man vet at veksten skal komme fra eksisterende kunder, er det enkelt å bruke smarte data for å vite hvor i kundemassen potensialet ligger. Om man eksempelvis vet hvilke kunder som har kjøpt både produkt A og B – og siden ser etter kunder med samme profil som bare har kjøpt produkt A, er et tilbud på produkt B til disse kundene ingen dårlig idé. Tydelige mål gjør det også enklere å bedømme om man har riktige data tilgjengelig for de analysene man vil gjøre.

3. Start i det små

Om man drar i gang et kjempeapparat med store interne ressurser og tunge investeringer i støttesystem i starten, er det lett at målet virker uendelig langt borte. Det er lettere å krype enn å løpe, og å avgrense prosjektet i starten er ingen dum idé. Om foretakets overordnede mål er å vokse med 10 prosent – og det er nye kunder på landsbygda som har størst vekstpotensial, er det bedre å starte en testkampanje enn å bruke hele markedsbudsjettet på en kjempestor innsats. Ved å starte i det små med tester og piloter, kan man jobbe med detaljene til det er riktig å slå på stortromma.

4. Evaluér mer

Å evaluere de første testene og justere detaljene er en forutsetning for å få fremgang på lang sikt. Stemte hypotesene? Hvilken effekt har dere sett? Arbeidet dere på riktig måte? Ved hele tiden å gå tilbake og se på hvordan dere jobbet med den tilgjengelige dataen, legger dere grunnlaget for en kultur der dere jobber datadrevet også med de datadrevne spørsmålene. På sikt kommer dere til å skape en kultur der den datadrevne analysen er inkludert i alle viktige beslutninger som foretaket tar.

Les også: OMG: – Korrekte kundedata gjør det mulig å betjene mange flere kunder

5. Søk hjelp om det trengs

Iblant trengs det hjelp. Det kan handle om å komplettere dataene dere har tilgjengelig med informasjon fra andre kilder, for å øke kvaliteten både i underlag og analyse. Iblant er det så enkelt som at dere samler all data dere har tilgjengelig internt, slik at data fra e-handel, kundeklubb og den fysiske butikken, er tilgjengelig på samme sted.

Andre ganger kan dere trenge hjelp av tredjepartsdata for å lykkes bedre med analysene. Et eksempel: Et flyselskap vet ofte om kundene deres foretrekker solreiser, eventyr- eller storbydestinasjoner. Ved å ”kle på” tredjepartsdata, kan flyselskapet få vite mer om hvem disse kundene er – og lettere finne andre personer med samme interesser, som kan konverteres til kunder.

5 nøkler som gir deg flere gode, betalende B2B-kunder

Last ned gratis guide og få flere, gode B2B-kunder.

Hvordan få flere betalende B2B-kunder

Dette er Bisnode

Bisnode er et ledende europeisk data- og analyseselskap. Med smarte data og analyser fra Bisnode får du et helhetsbilde av dine kunder, forretninger, muligheter og risiko – sånn at du ALLTID kan ta gode, lønnsomme beslutninger. 

 

Motta våre nyeste blogginnlegg!