<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=847228605309050&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

Få betalingen raskere – her er 10 tips som gjør susen

Utestende-fordringer-m-Bisnode.jpg

Å ikke få betalt i riktig tid er noe de fleste foretak opplever. Det er kanskje ikke så mye jobb å sende en påminnelse eller å vente noen dager ekstra, men i løpet av et år koster forsinkelsene både tid, energi og penger. Les her hvordan du får kontroll over dine innbetalinger.

HArling-richard-bisnode-fordringer

Mange savner struktur på faktureringen

Alle foretak har samme problem, og grunnen er ofte den samme:
– Man savner struktur for hvordan man skal fakturere på riktig måte, sier eksperten Richard Harling i Bisnode. 

Mange bedrifter opplever at sene betalinger gir dem likviditetsproblemer – så om du kjenner deg igjen, er du ikke alene. Richard Harling sier at det viktigste steget for å få betalt i rett tid, er å gjøre alt riktig fra starten.

Sjekk at alt er korrekt

Alle opplysninger må være korrekte på fakturaen. Det gjelder fakturaadressen, din referanse, bestillingsnummer, nøyaktig forfallsdato og mye annet. Det er også vanlig at det man tror er foretaksnavnet, egentlig bare er et populærnavn – og at den juridiske personen heter noe annet.

Les også: Lær deg hvem du skal gi kreditt til og øk overskuddet (kurs)

Vis at du vil ha betalt i tide

Har du gjort noen av disse feilene, kommer du sannsynligvis ikke å merke det før det forfallsdatoen er passert og din faktura kommer i retur. Å da gjøre om og gjøre det riktig, vil medføre at du må vente lenge på pengene.

betaling-fordringer.jpg

Selv om du sender en korrekt faktura er forsinkelser vanlig, spesielt om kunden er et stort foretak. Det er ingen tilfeldighet, fordi mange foretak setter det i system å forbedre sin likviditet på din bekostning. Derfor gjelder det å sette ned foten og vise at du vil ha betalt til riktig tid.

Redd for konflikt med kunden

– Mange små bedrifter sender både én og to påminnelser og legger hverken på avgifter eller renter. Man er rett og slett redd for å komme i konflikt med kunden. Men det er jo kunden som har gjort feil når han eller hun ikke betaler – ikke du, sier Richard Harling.

Å ta morarente og forsinkelsesgebyr handler likevel ikke om å få inn ekstra penger. I stedet er det et viktig signal til kundene om at du ikke aksepterer sene betalinger.

– Har du rett til å ta morarente, skal du også gjøre det. Hvis kundene lærer at de kan snakke bort morarenten og forsinkelsesavgiften, kommer de de sikkert til å fortsette med å betale for sent, sier Richard Harling.

10 TIPS FOR RASKERE BETALINGER:

1. Sjekk kundene dine i forveien

Det er smart å sjekke kundene i forveien, men hvordan? En kikk på nettets foretakssider kan gi endel svar, men neppe alle. Ta heller en kredittsjekk – det er en billig forsikring. Da får du informasjon om betalingsanmerkninger, gjeld, betalingsoppførsel, anbefalt kredittgrense og mye mer.

betaling-bisnode

2. Fakturer på forskudd – bra for likviditet

Flere og flere foretak prøver å ta betalt eller delbetalt på forskudd. Dette kan forbedre din likviditet og gi deg en rask tilførsel av kapital. Dessuten er det en bra måte å kontrollere kundenes betalingsvilje på – før du legger ned altfor mye tid og engasjement på dem.

3. Fakturer raskt. Ikke vent til månedens siste dag

Å fakturere raskt kan virke som en selvfølge, men mange foretak er dårlige på dette. Noen samler til og med opp fakturaene og sender dem ut ved slutten av måneden. Gjør det motsatte: Send faktura så fort jobben er gjort. Det gir kortere kredittid, pengene raskere inn på konto og mindre risiko for at fordringer går tapt.

4. Vær risikobevisst. Hvem er betalingsdyktige?

Vurder om du bør kredittsjekke kundene dine ved alle kredittsalg, noen kredittsalg eller ingen. Mange sjekker alle nye kunder. Husk også å kredittvurdere gode, gamle kunder med jevne mellomrom – ingen er garantert evig betalingsdyktighet.

betaling-bisnode-norge

5. Registrer kundeinfo korrekt

Vær pinlig nøyaktig når du registrerer ny kundeinfo. Registrer alltid organisasjonsnummer til bedriftskunder og fødselsdato/fødselsnummer til personkunder. Sjekk at leverings- og fakturaadresse er korrekt. Feil adresser gjør at fakturaer blir betalt for sent.

6. Dokumentér alt. Har bestilleren hos kunden signaturrett?

Vær nøye med tydelige avtaler og god ordredokumentasjon. Ved større salg: Vær sikker på at bestilleren har signaturrett. Hvis ikke kan kravet mot selskapet være rettslig ugyldig.

7. Purr raskt – med en gang. Ikke vent for lenge

Har ikke kunden betalt ved forfall? Vær rask med å purre. Blir den fortsatt ikke betalt? Send kravet til inkasso. Jo flere purringer desto lenger skyves saken din bak i betalingskøen til skyldneren.

8. Ha alltid oppdatert kundeinformasjon

Oppdater kundedatabasen din kontinuerlig med nye adresser, nye kontaktpersoner osv. Feil i adresser og kontaktinfo fører til at mange fakturer går unødvendige runder både i postgangen og hos mottakeren.

Les også: Slik øker du kvaliteten på dine kundedata – 10 gode råd

9. Riktig kundebehandling reduserer kredittiden

Svar raskt og imøtekommende når en kunde tar kontakt for å oppklare forhold rundt fakturaen. God kundebehandling øker sjansen for at fakturaen blir betalt.

10. Gjør deg kjent med lover og regler

God oversikt over innfordringsprosessen gjør deg bedre rustet i innfordringsarbeidet i egen organisasjon, ikke minst når fakturaen ikke blir betalt.

Les også: To viktige grunner til at din bedrift må ta personvern på alvor – nå

New Call-to-action 

Motta våre nyeste blogginnlegg!