<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=847228605309050&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

Dette er gullgruvene i norsk næringsliv

mest-lønnsomme-foretak.jpg

Dagens Næringsliv ville finne de mest lønnsomme bedriftene i landets største fylker. Resultatet overrasker selv ekspertene. Kilde: DN.no

Per-Einar-Ruud-Bisnode-200-n.jpg

DN ba fagansvarlig Per Einar Ruud i Bisnode lete frem aksjeselskapene i Oslo, Akershus, Hordaland, Sør-Trøndelag og Rogaland med minst én million kroner i omsetning, over en halv million kroner i resultat og minimum tre ansatte. 

Kredittvurdering

I tillegg måtte de ha beste kredittvurdering, ikke være datterselskap av andre bedrifter, ikke ha eiere i utlandet eller være såkalte finansielle as-er, som meglerhus.

I korte trekk viser kåringen dette:

Den typiske bedriften på listen har 15 ansatte, 24 millioner kroner i omsetning, nesten fire millioner kroner i resultat og en rentabilitet oppunder 40 prosent.

– Disse selskapene gjør det veldig bra. De er opptatt av å drive forsvarlig og lønnsomt over tid og ikke bare vokse raskt, sier Ruud.

Les også: Kvinnelige toppsjefer gir økt overskudd

tannlege

Dette kjennetegner de beste

Tre andre ting preger også selskapene på gullgruve-listen:

  1. De mest lønnsomme selskapene er svært lønnsomme. Vinneren har en totalrentabilitet på hele 70 prosent – 15 ganger høyere enn snittet for hele landet, ifølge tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB). Omsetningen per hode er nesten syv millioner kroner hos den mest effektive bedriften. 
  2. Advokater, leger og andre frie yrker dominerer listen. De har som regel få bokførte eiendeler, men store overskudd. Dermed skyter rentabiliteten i været. 
  3. Kvinner er overrepresentert i kåringen. På landsbasis ledes 18 prosent av as-ene av kvinner, ifølge SSB. Her er tallet 24 prosent. Samlet sett har nesten halvparten av selskapene på listen kvinnelig sjef, styreleder eller største eier.

Best lønnsomhet med kvinner på toppen

– Flest menn er toppledere, men kvinnelige toppledere leverer bedre resultatmargin enn menn. Det er overraskende. Jeg hadde ikke trodd at det skulle være sånn over tid. Det kan skyldes at menn tar større risiko, som kan gi større avkastning, men også større fallhøyde, sier Ruud.

Bisnode-toppen mener selskapene har god grunn til å være fornøyd med en plass på DN-listen.

aaa-rating

Topp kredittrating

– Samtlige bedrifter har AAA eller AA-kredittrating. Det betyr at de er norsk næringslivs «crème de la crème». Vi har vurdert både inntjening, likviditet og soliditet i selskapene. De har solid økonomi, ingen revisoranmerkninger og få betalingsanmerkninger i forhold til størrelsen på egenkapitalen, legger han til.

Frie yrker dominerer

Selv om listen også inneholder bilverksteder, kjemibedrifter og havnevirksomhet, domineres den av leger og advokater.

– Konsulenter og frie yrker preger statistikken. De investerer lite i fysiske eiendeler og har gode marginer på det de gjør. Da blir tallet under brøkstreken ganske lite og avkastningen veldig høy, sier Ruud.

Høyest lønnsomhet finner man blant selskapene i Oslo etterfulgt av Akershus og Rogaland.

Les også: Hun leder en av Hordalands «Gullgruver»: – Vi trenger ikke tøffe oss for hverandre

Kilde: Dagens næringsliv

Vi er i Norge  – og i 17 andre land

Bisnode er et ledende data- og analyseselskap med 2.400 ansatte i 18 land. Vi hjelper deg med å redusere risiko, finne nye kunder og øke lønnsomheten i din bedrift. Har du spørsmål vedrørende Bisnodes produkter, kan du kontakte vår kundeservice. Telefon: 22 45 93 34. E-post: ksb.no@bisnode.com

 

Motta våre nyeste blogginnlegg!