<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=847228605309050&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

Hans Rosling: Kongen av smarte data

IT-entertainer og data-rockestjerne

Hans Rosling er blitt kalt global IT-entertainer og data-rockestjerne. Få har analysert og visualisert store datamengder, Big Data, med like stor suksess som legen og professoren Hans Rosling. Smarte data handler om å ta faktabaserte konklusjoner i stedet for å bygge på forutinntatte meninger, konstaterer han.

 

Hans Rosling smarte data big data bisnode Norge – Hvis man ikke ser verden som den faktisk er, tar man beslutninger på feil grunnlag, sier Hans Rosling.

Professor og sverdsluker

Rosling (67) er professor i internasjonal helse ved Karolinska Institutet i Sverige. Han er tildelt en lang rekke priser og utmerkelser. Fritidsaktivitet: Sverdsluker.

Analytikeren som ble verdenskjendis

Etter det internasjonale gjennombruddet og klikksuksessen på forelesningssiden TED Talks 2006, har Hans Rosling blitt invitert både til FN og Det hvite hus – og han har begeistret både Google-gründer Larry Page og Bill Gates. Roslings suksess bygger på det som smarte data handler om: Å analysere store mengder informasjon og se sammenhenger. Kort sagt: Å skape et bilde av virkeligheten som bygger på fakta i stedet for magefølelsen.

”Utvitenhet kan være ødeleggende, uansett om det handler om å bekjempe fattigdom eller å ta hånd om sine kunder.”

Uvitenhet kan ødelegge

– Hvis man ikke ser verden som den faktisk er, tar man beslutninger på feil grunnlag. Uvitenhet kan være ødeleggende, uansett om det handler om å bekjempe fattigdom eller å ta hånd om sine kunder, sier Hans Rosling.

Les også: Er du klar for den neste datarevolusjonen?

Fakta som forandrer verdensbildet

De faktaene Rosling har presentert har utfordret menneskers verdensbilde. Stemmer det ikke at verden er blitt fattigere? Mange tror faktisk det, men sannheten er at antall fattige er blitt kraftig redusert de siste årene.

 

hva er big data bisnode norge Å utvinne relevant informasjon fra Big data og foredle den til Smarte data er forbundet med flere utfordringer.

Google kjøpte softwaren

Det er sønnen Ola Rosling som har utviklet programmet Trendalyzer, som visualiserer den statistikken som Hans Rosling viser på sine forelesninger. I mars 2007 kjøpte Google softwaren. For pengene finansierer nå Hans Rosling stiftelsen Gapminder, som har som formål å gi enklere tilgang til offentlig informasjon i verden.

Mange utfordringer ved foredling av data

Å utvinne relevant informasjon fra Big data og foredle den til Smarte data er forbundet med flere utfordringer. Ved siden av at informasjonen ofte er spredt på mange ulike steder, er den også sjelden kompatibel. Det blir ikke enklere av at mange som har bygget opp en database beskytter den med nebb og klør.

Les også: Dataanalyse – den nye måten å forstå kundene dine på

Klamrer seg til databasen man har bygget opp

– Jeg kaller det for DBHD – Data base hugging disorder. Man klamrer seg til den databasen man kanskje har brukt ti år av sitt liv på å bygge opp. – Det er en naturlig reaksjon, som kanskje gjør det vanskeligere for alle som vil bruke dataene innovativt. Hvis det var lettere å samkjøre, ville foretak og organisasjoner kunne bli langt mer intelligente, sier Hans Rosling.

Feil håndtering av data kan føre galt avsted

Får man likevel tilgang til store datamengder, gjelder det å håndtere disse riktig.

– I London påviste aktivister hvor høy risikoen var for dø av hjerteinfarkt i ulike bydeler. Dette ble ikke relevant fordi man ikke inkluderte gjennomsnittsalder i beregningen. Befolkningen i enkelte bydeler var eldre, og naturligvis rammes de oftere av hjerteinfarkt. Man må forstå hvilke data man håndterer, ellers risikerer man å sammenlikne epler og pærer.

Les også: – Kundelojaliteten er død

Ble nektet å betale med kort i Las Vegas

I Las Vegas opplevde Hans Rosling et eksempel på hvordan foretak kan bruke informasjon om sine kunder.
– Jeg skulle leie en bil og betale med mitt American Express-kort, men betalingen ble stoppet. American Express kunne, med tanke på hva de vet om meg, konkludere med at jeg ikke er en person som burde være i Las Vegas, sier Hans Rosling.

Professorer spiller ikke rulett

– Sperringen slo til fordi det var risiko for at kredittkortet var stjålet. En professor i internasjonal helse burde ikke spille rulett i kasinobyen, var konklusjonen. Men de hadde glemt at Las Vegas nå også er en stor by for vitenskapskonferanser, konstaterer Hans Rosling og ler.

Les også: Norge trenger toppledere med digital kompetanse

Smarte data kan forebygge sykdom

Dette handler om integritet og privatlivets fred. Smarte data må brukes riktig.
– Når et foretak finner ut at en kvinne er gravid og sender reklame for bleier til henne før hun har fortalt sine foreldre at hun er gravid, har det gått for langt. Den andre siden av saken er at vi ved å få tilgang til data om et menneske, kan bruke kunnskapen til å konkludere om hvilken behandling som trengs og i beste fall forebygge sykdom. Om man respekterer integriteten, åpner det seg fantastiske muligheter, konkluderer Hans Rosling.

Artikkelen ble første gang publisert i tidskriftet Brains. Forfatter: Markus Wilhelmson

Kari-Mette-Almskog Bisnode Ønsker du hjelp med å øke lønnsomheten i din bedrift? Vennligst kontakt Kari Mette Almskog i Bisnode.

Dette er Bisnode

Bisnode er Europas ledende leverandør av kreditt- og forretningsinformasjon. I Norge er vi 250 personer som hjelper foretak med å øke lønnsomheten.

Dette er noe av det Bisnode kan hjelpe deg med:

Salg: Bruk tiden på betalingsdyktige kunder. Vi finner dem for deg.
Lønnsomhet: Finn nye, lønnsomme kunder.
Unngå tap: Kredittsjekk kundene.
Kunder: Lær å kjenne dine kunder bedre. Økt kundekunnskap er økt salg.
Sjekk leverandørene: Er de pålitelige?
Nye leverandører: Vi finner de solide.
Konkurrentanalyse: Sjekk hvordan dine konkurrenter gjør det.
Verifisering: Vi kan identifisere og bekrefte identiteten til alle dine kunder.
Rating: Hvem er i ferd med å gå konkurs?
Kontaktdata: Har du korrekte, oppdaterte data på kundene dine?
Dialogmarkedsføring: Vi hjelper deg gjennom hele prosessen.

Trenger du hjelp med å øke lønnsomheten i din bedrift?

Vennligst kontakt Kari Mette Almskog. Mobil: 90 19 18 18, tlf.: 22 45 90 00 og e-post: kari-mette.almskog@bisnode.no

Motta våre nyeste blogginnlegg!