<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=847228605309050&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

Analyse: Norske butikker kan tape 50 milliarder til netthandel

Dystre utsikter i Retailrapporten for 2014: Fysiske butikker i butikkhandelen kan tape 50 milliarder NOK i årlig omsetning til bl.a. nettbutikker før 2020. Dette er bare ett av funnene i analysen om norsk butikkhandel fra Varde Hartmark .

Analyse: Dårlig forberedt butikkhandel

Årsakene til et potensielt 50 milliarderstap er hovedsakelig økt konkurranse fra netthandel, handelslekkasje og grensehandel.
– Butikkhandelen er dårlig forberedt til å endre egen organisasjon og tilpasse seg endrede kjøpsmønstre, mener retailekspeert Reidar Müller i Varde Hartmark.

shopping varehandel analyse bisnode

Alt du trenger å vite om norske butikker

Retailrapporten beskriver detaljhandelen fra A til Å og inneholder alt man trenger på vite om retailbransjen. Nytteverdien er stor enten man jobber innen retail eller ønsker å få nye kunder innen retail.

Les også: Komplett Group: Størst på netthandel og raske på kreditt

Retailrapporten – i samarbeid med Bisnode

Hartmark Consulting har siden 2002 gjennomført systematiske analyser av lønnsomhet, konkurransedynamikk, trender og utviklingstrekk i detaljhandelen. Dette har årlig blitt dokumentert i Retailrapporten, som utarbeides i samarbeid med Virke og Bisnode. Varde Hartmark har hatt redaktør- og faglig ansvar for analyser og kommentarer til Retailrapporten 2014.

Tre bransjer med konkursfare

Ifølge Bisnodes lønnsomhets- og soliditetsanalyser har butikker innenfor kjøkkenutstyr, sportsutstyr og servering størst sannsynlighet for konkurs. Butikkhandel med apotekervarer har dårligst utvikling. 50 prosent av kjedeorganiserte bedrifter hadde topp til god kredittrating, mens de resterende 50 prosentene hadde fra middels til ingen rating.

Nær én av fire med dårlig rating

24 prosent av foretakene i hovedbransjene var i 2013 klassifisert i de tre dårligste kredittrating-kategoriene, B, C og Ingen rating. Disse kategoriene har henholdsvis 2,2, 11,5 og 8,2 prosent sannsynlighet for konkurs. Kredittratingen bygger på data fra 17.500 aksjeselskap innenfor butikk, kjede-detaljhandelen i 2013. Frittstående eller kjedefrie butikker inngår ikke i utvalget.

shopping-bisnode analyse

Bransje med ulogisk høy score

Bedriftene innenfor butikkhandel med bøker
har høyest andel topp/høy score blant
utvalgte bransjer, like foran møbler og klær.
Basert på lønnsomhet og utsiktene for
kjedebutikkene i bokbransjen, er dette
ulogisk, men kan forklares med at alle de
største kjedene er eid av solide forlag.

Hvorfor svakere lønnsomhet?

Endrede forbruksvaner og kundepreferanser, utviklingen innenfor teknologi og medievaner, bransje- og kanalglidning, konkurranse og lavprisomsetning – ser ut til å resultere i svakere omsetning og lønnsomhet for enkeltbransjer og en rekke kjeder i årene fremover.

Les også: Trenger du flere kunder eller mindre kredittap? Bisnode har analysene og løsningene du trenger

Hvordan snu utviklingen?

Reidar Müller i Varde Hartmark peker på muligheter som kan bidra til å snu en negativ utvikling:

• Redusere innkjøpskostnadene og øke effektiviteten gjennom verdikjeden.
• Redusere husleiekostnadene og øke personalproduktiviteten.
• Butikkene må omstille seg for en nær fremtid der de kombinerer fysisk butikk og et sømløst onlinetilbud. For å få til disse tiltakene, vil størrelse, kompetanse og investeringsevne være avgjørende.

Større forskjeller

Polariseringen og forskjellen mellom bransjene og kjedene i detaljhandelen blir tydeligere mellom de gode, de utsatte og de dårlige. Andelen utsatte og dårlige bedrifter, målt etter driftsmargin, har i snitt ligget på rundt 65 prosent de siste fem årene.

Bisnode retailrapport 2014

Dette kjennetegner vekstvinnerne

Vekstvinnerne utnytter markeds- og forbrukstrender og gjenkjennes av høy produktinnovasjon og bred varetilgjengelighet.

Rapporten dekker følgende hovedbransjer:

Apotek • Blomster • Bredt vareutvalg • Bøker • Dagligvarer • Elektronikk • Kjøkkenutstyr, glass og steintøy • Klær • Møbler • Servering/Fastfood • Sportsutstyr.

Er du lei kunder som ikke betaler for seg?

Få et godt tilbud på Norges beste kredittsjekk fra Bisnode – og unngå tap på dårlige betalere.

Motta våre nyeste blogginnlegg!