<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=847228605309050&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

Slår alarm om konkursutviklingen

Per-einar-ruud-Bisnode-konkurstall.jpg

Nærmere halvparten av aksjeselskapene som har gått konkurs i år, hadde en aksjekapital på lovens minimum, 30.000 kroner. – Alarmerende, mener kredittøkonom Per Einar Ruud (bildet) i Bisnode.

konkurs-konkursutviklingen-bisnodeLav aksjekapital – går konkurs

– At nær halvparten av selskapene som går konkurs har lovens minimum i aksjekapital er uheldig, sier kredittøkonom Per Einar Ruud i Bisnode. Minimumskravet ble satt ned fra 1. januar 2012, derfor er det naturlig at det tar noen år før dette slår ut i statistikken.

Redusert aksjekapital

I 2012 ble minimumskravet til aksjekapital for norske aksjeselskaper redusert fra 100.000 til 30.000 kroner. Knapt åtte prosent av selskapene som gikk konkurs året etter, hadde en aksjekapital på 30.000 kroner. Nå er andelen økt til 46,7 prosent.

Les også: Disse foretakene gikk konkurs sist uke

Ikke overraskende

– At aksjeselskaper med minimum aksjekapital er overrepresentert i konkursstatistikken er ikke overraskende, sier Ruud. Men han mener økningen gir grunn til bekymring.
Bisnode-tall viser at andelen konkurser der selskapet ikke har revisor har økt fra 55 prosent i 2013 til 78 prosent så langt i 2016. 1. desember i år hadde 44 prosent av aksjeselskapene ikke registrert revisor.

Norske-penger-Bisnode.jpg

Senke kravet til aksjekapital?

Det regjeringsoppnevnte aksjelovutvalget vil senke kravet til minste aksjekapital fra 30.000 til kun én krone. Utvalget mener at seriøsiteten blant dem som etablerer aksjeselskap ikke blir høyere ved et minstekrav på 30.000 kroner enn om aksjekapitalen blir lavere.

Les også: Betalingsanmerkninger øker i oljefylkene, mens Sogn og Fjordane betaler for seg

Skeptisk til lavere aksjekapital

Aps næringspolitiske talsperson Else-May Botten forsvarer grensen på 30.000 kroner, noe Bisnode-økonomen er skeptisk til.
– Jeg stiller spørsmål ved hvor lurt dette er når vi trekker erfaringer fra konkursutviklingen de siste tre årene, sier Per Einar Ruud.

– Kravet burde vært et høyere beløp enn i dag

– Vi er skeptiske til å sette ned kravet, sier Ruud. – Som kreditorer er det gunstig at selskaper har en viss minimumskapital. Kravet burde heller vært et høyere beløp enn i dag. Starter du med 30.000 i aksjekapital og trekker fra stiftelsesomkostninger på 6-7000 kroner, er du raskt i en situasjon der nær halvparten av aksjekapitalen er tapt. Da skal man ha leverandører som er villige til å satse på deg og gi romslige kreditter.

byggebransjen konkurserLes også: Utestående fordringer? Slik får du raskere betalt

– Meningsløst å sette ned kravet, mener bostyrer

Advokat Øystein Krabberød er blant de mest erfarne bostyrerne på Sørlandet. Han poengterer at man finner kritikkverdige forhold i en stadig større andel av konkursene. De fleste konkursene er blant selskaper med lav aksjekapital. Da blir det meningsløst å sette ned kravet om minste aksjekapital til én krone. Det betyr at selskapet er insolvent i det øyeblikket det er etablert, sier han. – Man burde heller øke minstekravet, mener Krabberød.

Ap reduserte aksjekapitalkravet

Else-May Botten, Aps næringspolitiske talsperson, poengterer at det var en Arbeiderpartiregjering som reduserte aksjekapitalkravet fra 100.000 til 30.000 kroner.
– Dette gjorde det enklere for nyetablerere å starte et aksjeselskap. Også da var det tema å gjøre det enda lavere. Jeg mener det var riktig å gjøre det lettere, men det må gjøres nøye vurderinger om én krone er hensiktsmessig, hevder Botten.

Kilde: Dagens Næringsliv

Lei av kunder som ikke betaler for seg?

Få et godt tilbud på Norges beste kredittsjekk fra Bisnode – og unngå tap på dårlige betalere.

Bisnode er et data- og analyseselskap med 2.400 ansatte i 18 land. Vi hjelper deg med å redusere risiko, finne nye kunder og øke lønnsomheten i din bedrift.

New Call-to-action

 

Motta våre nyeste blogginnlegg!