<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=847228605309050&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

2019: Året du bør satse på LinkedIn

Christoffer Bertilsson, bedre kjent som Mr. LinkedIn, mener det er på høy tid at norske bedrifter utnytter potensialet på næringslivets viktigste sosiale medieplattform.

linkedin-Christoffer-bertilsson.jpg

Den beste business-kanalen

Alle norske ledere og gründere ønsker å komme i kontakt med de rette beslutningstakerne, og den beste kanalen er LinkedIn. Likevel er det fortsatt få norske bedrifter som utnytter mulighetene denne profesjonelle, sosiale medieplattformen tilbyr.

Dette kan du lese mer om her:

 1. 9 av 10 bedrifter har ingen LinkedIn-strategi.
 2. LinkedIn: En perfekt arena for tankeledere.
 3. Slik bygger du gode relasjoner med de rette personene.
 4. Lær deg å sette opp en profesjonell LinkedIn-profil.
 5. Bertilssons 4 beste tips for å lykkes på LinkedIn
 6. Animer.no – selskapet som har omsatt for over 3 millioner på LinkedIn i 2017.
 7. Arne Rosness, Bisnode: – Ville ikke overlevd uten LinkedIn.

Mr. LinkedIn

Christoffer Bertilsson kjent som «Mr. LinkedIn» – et navn han sier at han ikke har funnet på selv. De tre siste årene har han spesialisert seg på utnytte mulighetene i LinkedIn. Han har fulgt plattformens utvikling og hjulpet tusentalls av profesjonelle med å ta i bruk tjenesten.Woman-with-phone-blogg

Fikk døra slengt i ansiktet

– Jeg var med på å bygge opp et digitalt B2B-markedsføringsbyrå, der vi benyttet oss av tradisjonelle metoder som dørbanking og cold calling. Vendepunktet for meg skjedde for tre år siden, da jeg sto i et industriområde og banket på døren til et trykkeri vi gjerne ville ha som kunde.

En eldre herre åpnet og spurte med en negativ tone: «Hva er det du vil?». Jeg introduserte meg, forklarte hvordan jeg ville hjelpe dem og fikk døra slengt i ansiktet, forteller Bertilsson.

Les også: Slik er Norges beste selgere: 12 kjennetegn på de aller beste

Aldri mer…

– Jeg gikk derfra og tenkte at jeg aldri ville komme i en slik situasjon igjen. I stedet gikk jeg tilbake til skrivebordet og vurderte kanalene jeg hadde til rådighet. Det var slik jeg landet på LinkedIn, og siden da har jeg testet meg frem, gjort alle tenkelige feil og lært meg hva som funker, sier Bertilsson.

LinkedIn: Mer enn en digital CV

LinkedIn ble lenge ansett som en digital CV-plattform. Innholdet var mer eller mindre statisk – man satte opp en profil, la inn informasjon om utdanning og jobberfaring, og dét var dét.

– Slik er det ikke lenger. I dag er LinkedIn en dynamisk arena der du kan
engasjere kunder og bygge en fanbase, sier Bertilsson.

Finner alle på Linkedln

– Du kan nå ut til så mange som mulig – eller du kan bygge et nettverk, f.eks. utelukkende med administrerende direktører i finansbransjen. Uansett hvem du ønsker å nå, finner du dem på LinkedIn. Bertilsson mener dette gjør LinkedIn til noe helt unikt, sammenlignet med andre sosiale medieplattformer som Facebook og Instagram.

chris

9 av 10 bedrifter har ingen LinkedIn-strategi

Ifølge Bertilsson har 90 til 95 prosent av alle norske bedrifter ingen strategi for hva de vil gjøre på LinkedIn. Han tror grunnen til dette er at LinkedIn tradisjonelt sett ikke har vært noen spesielt god plattform for markedsføring.

Les også: Er du en god salgssjef? Lær hvordan du kan bli enda bedre

Microsoft satser store beløp på LinkedIn

Dette endret seg da tjenesten ble kjøpt opp av Microsoft, som har jobbet hardt for å løfte plattformen til et nytt nivå. Siden oppkjøpet har LinkedIn blitt mer brukervennlig og bedre tilpasset til mobil, og er nå en funksjonell sosial medieplattform.

– Man kan si at LinkedIn har funnet seg selv og nå fremstår som en viktig plattform for å skape engasjement blant publikum. Vi bruker LinkedIn på en helt annen måte enn hva vi gjorde tidligere, fastslår Bertilsson.

Enormt mange visninger for lite penger

LinkedIns styrke er at du både har en profesjonell og en personlig rekkevidde på innholdet du legger ut.

– Akkurat nå er den organiske rekkevidden du kan oppnå på LinkedIn helt vanvittig, og du får veldig mye spredning og mange visninger for veldig lite penger, utdyper Bertilsson.

bill-gates.jpg

En arena for tankeledere

LinkedIn er en perfekt plattform for å bygge tankelederskap, og i Norge er det fremdeles få som har befestet sin posisjon som tankeledere innen en spesifikk bransje.

– Det er fremdeles liten konkurranse på LinkedIn, og det er mulig å ta en solid posisjon som tankeleder. Du kan bli en Mini-Steve Jobs eller Bill Gates innen ditt område, men dette krever en klar strategi, påpeker Bertilsson.

Mange misforstår prioriteringen

Han poengterer at LinkedIn først og fremst er en plattform for å bygge personlige relasjoner og nettverk, og mener mange misforstår hva de bør prioritere.

Les også: 12 gode tips til ditt neste kundemøte

– Altfor mange fokuserer på bedriftssiden. Det er selvsagt viktig at bedriftssiden ser profesjonell ut, men det er ikke der fokuset bør ligge. For å ha suksess på LinkedIn, må man dyrke og skape influencers internt i bedriften. På LinkedIn følger man personer, ikke bedrifter.

Alle kan være en influencer

Bertilsson er rask med å understreke at bedriftens ansikt utad ikke nødvendigvis trenger å være en toppleder. I stedet bør oppgaven gis til personer med tid og kapasitet til å bygge nettverk – og som kan bygge profiler ut fra hva bedriften ønsker å oppnå.

Bygg relasjoner med de rette beslutningstakerne

– LinkedIn tilbyr et likt spillefelt. Her er alle like, og det er ikke noe hierarki. Vi gjør business på en helt annen måte i dag enn tidligere, og enkelte forbindelser foretrekker å komme i kontakt med en key account manager fremfor en toppleder, utdyper Bertilsson.

Han mener at én av de viktigste fordelene med LinkedIn er at vi har større tillit til denne plattformen enn for eksempel Facebook og Instagram.

– Dette skyldes to ting: For det første har vi ikke blitt sønderbombet av annonsering, og for det andre fremstår LinkedIn som en seriøs og profesjonell plattform, sier Bertilsson.

nettverk.jpg

Fokus på nettverksbygging og relasjoner

Mens tradisjonelle markedsføringsmetoder blir mindre og mindre effektive, tilbyr LinkedIn en ny måte å jobbe med salg på – der nettverksbygging og gode relasjoner står i fokus.

Les også: GDPR: Nå må du kreve inn nye samtykker fra kundene dine

– I tillegg gir LinkedIn oss muligheten til å komme i kontakt med akkurat den personen vi ønsker å nå, kommenterer Mr. LinkedIn.

For å lykkes må du gi og dele verdi

Statistikker viser at 80 prosent av aktive LinkedIn-brukere ønsker å få kontakt med andre bedrifter, personer og influencers. For å nå ut til disse er det viktig å kommunisere på riktig måte.

– Jeg opplever at mange misforstår hva LinkedIn er, og mange klynger seg fast til det gamle tankesettet om masseutsendelse. I stedet må man tenke nettverksbygging og alltid spørre:

«Hva kan jeg gi av verdi til denne personen når jeg kontakter han/henne?»,
forklarer Bertilsson.

– Dette trenger ikke nødvendigvis være informasjon eller en USP, det kan også være en emosjonell verdi. Ofte kan noe så enkelt som å like eller kommentere på statuser, innlegg og artikler være nok til å skape en døråpner.

Du må sette deg gode mål

Det første du må gjøre for å ha suksess på LinkedIn, er å sette deg spesifikke mål. Typiske mål kan være å:

 • Utvide nettverket ditt og skaffe deg flere kontakter.
 • Utvikle karrieren din og ta den til neste nivå.
 • Selge flere produkter og tjenester.

Når du har et klart bilde på hva du ønsker å oppnå, er det tid for å legge en strategi og å bygge nettverket ditt sten for sten.

Bertilssons beste tips for å lykkes på LinkedIn:

 1. Sats på din personlige profil og bygg opp ditt personlige nettverk.
 2. Kartlegg personene du MÅ ha i ditt nettverk for å nå ditt eller bedriftens mål.
 3. Strukturer en prosess som gjør at du kan lede disse personene fra å være en del av nettverket ditt til faktisk å konvertere – enten det betyr at de kjøper et produkt eller en tjeneste, eller blir en aktiv del av fanbasen din.
 4. Skap tankelederskap og etabler din posisjon som en ledende figur i din bransje.

Les også: Bruk sosiale medier for å finne nye, gode kunder. Lær deg de 5 fasene innen sosialt salg

Bygg en profesjonell LinkedIn-profil

Når vi møter personer i den virkelige verden, tenker vi på hvordan vi kler oss og oppfører oss for å å gjøre et godt inntrykk. På LinkedIn avgjøres inntrykket av profilen din. Derfor er det viktig at du strukturerer profilen din ut fra målene du har satt deg og personene du ønsker å nå.

Elementer du alltid må inkludere for å ha suksess på LinkedIn:

 1. Et profesjonelt profilbilde.
 2. Et iøyenfallende coverbilde.
 3. En fengende overskrift.
 4. Et godt skrevet sammendrag.

I tillegg er det viktig å ha et klart og tydelig «neste steg» på din profil.

– En liten del av dem som besøker profilen din vil ha et ønske om å komme i kontakt med deg. Se på profilen din som en salgskanal eller en leadsgenerator og sørg for å gjøre det enkelt og friksjonsfritt å kontakte deg, kommenterer Bertilsson.

Gode måter å gjøre dette på, er å linke opp til nettsider eller landingssider, dele artikler fra ulike publikasjoner og ved å gi anbefalinger.

animer-no.jpg

Animer.no – en LinkedIn-suksesshistorie

Én av bedriftene Bertilsson har hjulpet på vei er animasjonsbyrået Animer.no.

– Uten hjelp fra Christoffer hadde nok ingen i Animer.no vært der vi er i dag. Hans tips og råd har hjulpet oss med å ha rett fokus, og han har lært oss at det ikke handler om å nå ut til flest mulig, men å finne de rette menneskene, sier Claes Reitan  i Animer.no.

På bare halvannet år har Animer.no vokst fra tre til 26 ansatte og har mer eller mindre tatt over det norske animasjonsmarkedet.

Er blitt den ledende aktøren

– Animer har en tydelig strategi på hva de ønsker å oppnå ved hjelp av LinkedIn og vier interne ressurser til plattformen hver eneste dag. En stor del av selgernes hverdag går med til å bygge nettverk på LinkedIn, legge ut og dele artikler og skape engasjement, forteller Bertilsson.

Dette har gitt Animer.no muligheten til å bygge sin bedrift på en systematisk måte, overkjøre all konkurranse og etablere seg som den ledende aktøren i sin bransje.

Tre millioner i omsetning via LinkedIn på et år

– Animer har knekt koden. De tok muligheten tidlig, har hatt en voldsom vekst og er blitt en snakkis i det norske næringslivet. Jeg tviler på at de kunne tatt den posisjonen på såpass kort tid om ikke det var for LinkedIn, sier Bertilsson.

Grunnleggeren av Animer.no, Tor Martin Olsen, forteller at de bruker LinkedIn for å vise hva de produserer og hvordan de jobber.

De største kundene har kommet via Linkedln

– Vi er forsiktige med å bruke LinkedIn som en salgskanal, men heller for å tilby god og relevant informasjon rundt våre tjenester over tid. På den måten kan følgerne våre velge om de vil bruke oss basert på et godt faglig grunnlag, noe som er viktig for oss som leverandør, utdyper Olsen.

– I 2018 omsatte vi for over tre millioner kroner til kunder vi har møtt på LinkedIn, og de største kundene vi har i dag har alle kommet via denne kanalen.

– Viktig å satse på LinkedIn nå

Bertilsson tror LinkedIn vil bli en naturlig del av arbeidsdagen i tiden fremover.

– LinkedIn kommer til bygge videre på engasjementet og fostre flere og flere influencers. Vi vil nok se at det å bruke LinkedIn blir en trend, og flere og flere bedrifter vil prøve å utnytte mulighetene bedre, sier han.

Neste steg for LinkedIn blir trolig et større fokus på annonsering, for å ha en mulighet til å måle krefter med den tilsynelatende uovervinnelige konkurrenten Facebook. I tillegg vil video stå sentralt i utviklingen av plattformen.

– Det kommer til å smelle i 2019

– LinkedIn er under kraftig utvikling, og jeg vil si de nå er der Facebook var i 2010 og Instagram i 2013. Du kan få «likes» for bare noen øre og masse gratis engasjement. Derfor mener jeg det er viktig å satse på LinkedIn nå, oppfordrer Bertilsson.

– Det kommer til å smelle i 2018. Jeg gikk glipp av både Facebook- og Instagram-rushet, og jeg har ingen planer om å gå glipp av LinkedIn-rushet!

En unik plattform – også for Bisnode

Arne Palm Rossnes i Bisnode (bildet) har bakgrunn fra et gründerselskap som ikke ville overlevd uten LinkedIn. Han mener plattformen er unik i måten den åpner for muligheter til å treffe personer man ikke ellers ville møtt, og gleder seg over at at også gründere nå får mer innpass i næringslivet.

Arne-rosness-på-havna-291118

Flytter tyngdepunktet

– Verden er mer personalisert og individfokusert enn tidligere, og LinkedIn er med på å flytte dette tyngdepunktet. Når du kommuniserer med noen på LinkedIn er det ikke selskap til selskap, men Petter som snakker med Kjell, forklarer Rosness.

Må utnytte mulighetene

Nå mener Bisnodes partneransvarlige at nytenkende innovatører og tankeledere må benytte denne muligheten til å bryte ned barrierer internt i bransjen, og bruke LinkedIn til å fremme fag- og meningsutvekslinger mellom konkurrenter.

En god arena

– Vi må ikke være redde for å invitere konkurrenter, fasilitere deres kompetanse og lære av hverandre, sier han, og legger til: Dette er LinkedIn en god arena for, og i fremtiden håper jeg de også vil satse på bedre løsninger for prosjektarbeid på tvers av bedrifter.

Lei av kunder som ikke betaler for seg?

Med kredittsjekk fra Bisnode får du raskt og enkelt sannheten om dine kunders betalingsvillighet slik at du unngår å tape penger.

New Call-to-action

Bisnode – smarte data, analyser og kundeinnsikt

Med smarte data og analyser fra Bisnode får du et helhetsbilde av dine kunder, forretninger, muligheter og risiko – slik at du ALLTID kan ta gode, lønnsomme beslutninger. Bisnode er et ledende europeisk data- og analyseselskap med 2.400 ansatte i 18 land. 

 

Motta våre nyeste blogginnlegg!