<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=847228605309050&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

10 feller selv smarte gründere går i

gründer-startups-startup

Her er grunnene til at så mange gründere og start-ups forsøker å hente inn penger når selskapet allerede er teknisk konkurs. Dette kan unngås. (Forfatter: Salvador Baille i Intelis)

salvador-baille

Mange gründere har de samme problemene 

– Som styremedlem i Connect Østlandet treffer jeg ofte gründere og andre som driver vekstselskaper, sier Salvador Baille i Intelis (bildet). – Det som fascinerer meg, er at de fleste sliter med de samme problemene. Her er 10 feller nesten alle gründere går i. De er lette å unngå når man vet om dem på forhånd.

1. Gründerne i selskapet har ulike planer med selskapet

Hva er viktigst for eierne? Kontroll over “babyen” sin eller rask vekst og lukrativ exit, som mest sannsynligvis kommer til å kreve ny kapital som vil utvanne gründerne?  Uenighet mellom eierne – eller i styret, kan føre til at  beslutningsprosessene i selskapet blir lammet. For en nystartet virksomhet kan dette være dødbringende.

Les også: Slik gjør du kundeinnsikt om til handling – og økt salg

gründer-start-ups

2. Avtalen mellom gründerne er faretruende naiv

Å være gründer er beintøft (jeg vet det, jeg har vært det). Sannsynligheten for at i hvert fall én av gründerne gir opp og finner seg en fast jobb er høy. Skal gründeren som hopper av få beholde aksjene sine og høste fruktene av de andre gründernes arbeid?

3. Vision over mission

Jeg har truffet mange visjonære gründere med et sterkt ønske om å endre verden. Dessverre er det mindre vanlig at de kan si hvem som deres potensielle kunder er – og hvorfor. Derfor vet de heller ikke hvilken verdi deres produkt/tjeneste egentlig skal gi disse. Visjonen blir ikke noe annet enn en fantasi.

Les også: Er du en god selger? 12 gode tips til ditt neste kundemøte

4. Konkurrentene blir neglisjert

Uttalelsen «Vi har ikke konkurrenter» har jeg hørt mange ganger. Realiteten er i de fleste tilfellene at kunden allerede har løst problemstillingen gründerne prøver å bidra  med. Husker du slagordet til den opprinnelige iPod? «A thousand songs in your pocket». Simple, yet compelling.

gründer-bisnode

5. Inntektsmodellen er uklar eller direkte feil

På et eller annet tidspunkt må alle selskaper tjene penger. Alle gründere (og godt etablerte selskaper) har en tilbøyelighet til å overvurdere inntektene, undervurdere kostnadene og feilberegne tidspunktet for når begge ting skjer. Bruk nettverket ditt som sparringspartner og lag gode modeller med liknende forretninger som utgangspunkt. Mye av dette kan finnes på nettet.

6. Diskuterer internt i stede for å møte kunden

Altfor mange gründere sitter på kontoret og drøfter kritiske temaer for fremtiden med utgangspunkt i magefølelsen, ting de har hørt eller lest – eller rett og slett klisjeer og påstander som «Vi må tro på oss selv». Hypoteser fører ingen steder dersom de ikke kan bevises eller avvises. Hypoteser må testes, ved å snakke med potensielle kunder, leverandører og samarbeidspartnere.

7. Feil samarbeidspartnere

Å signere en avtale med en stor aktør i markedet gründeren vil erobre, betyr ingenting i seg selv. Hvorfor vil den nye partneren for å utvikle markedet sammen med gründerbedriften i stedet for å drive «business as usual»? Hvilken suksess-historikk kan partneren vise til i lignende tilfeller? Som regel skal man aldri gå med på en eksklusivitetsavtale med noen partner – uansett størrelse.

Les også: Slik øker du salget til eksisterende kunder – 7 tips for mersalg

start-ups-innovasjon

8. Å Jobbe gratis

Det er typisk at en såkalt krevende kunde bruker sin markedsposisjon til å tvinge gründerbedriften til å levere noe gratis først. Løftet er en rammeavtale eller en stor bestilling dersom piloten beviser verdien av gründerens produkt. Ingen kan eller skal jobbe gratis. Dersom en krevende kunde vil ha en gratis pilot, må en vellykket pilot trigge en kjøpsordre. Kriteriene for suksess må også være avklart på forhånd i en kontrakt.

Alle disse feilene har to umiddelbare konsekvenser (punktene 9 og 10):

9. Panikkdrevet diversifisering

Når gründeren forstår at produktet eller tjenesten ikke blir den raske suksessen han/hun hadde forventet, er det typisk at man prøver å finne en vei ut. En klassisk felle er å tilby konsulenttjenester som ikke nødvendigvis har noe med gründerbedriften å gjøre – og til kunder som aldri var tenkt som målgruppe. En annen typisk felle er å lansere flere nye produkter uten feedback i rent sjansespill.

10. Fatal error: Å lete etter penger når selskapet allerede er teknisk konkurs

I altfor mange tilfeller har jeg blitt dratt inn i caser der kassa allerede er tom, gründerne har ikke tatt ut lønn på over et år, og selskapet er fortsatt bare en utestet idé. Å hente en investor under slike omstendigheter er enten umulig – eller det kan føre til en drastisk utvanning av gründerne, som dermed mister sin kontroll over selskapet.

Disse 10 fellene er altfor vanlige

Samtidig er de enkle å unngå når man er klar over dem, selv om det kan bety mer planlegging i forkant og å jobbe enda hardere i driftsfasen. Det vil vanligvis lønne seg.

Artikkelen er skrevet av Salvador Baille og tidligere publisert på denne bloggen. Baille er innovasjonsekspert og rådgiver innen teknologiledelse og daglig leder i konsulentfirmaet Intelis. 

Suhail-Javed-Bisnode

Trenger du nye, gode kunder til din gründerbedrift?

Eller ønsker du å kredittsjekke kunder og leverandører for å unngå å tape penger? Med smarte data og analyser fra Bisnode får du et helhetsbilde av dine kunder, forretninger, muligheter og risiko – sånn at du ALLTID kan ta gode, lønnsomme beslutninger. Kontakt oss for mer informasjon. Kontaktinfo: Suhail Javed, teamleder i Bisnode. Telefon: 94 47 25 32. E-post: suhail.javed@bisnode.com

Dette er Bisnode

Bisnode er et ledende europeisk data- og analyseselskap. Vi hjelper bedrifter med å finne og administrere sine kunder gjennom hele kundens livssyklus. Vi gjør dette ved å samle og utvikle smarte data for å gjøre våre kunder i stand til å ta smarte avgjørelser. Bisnode har 2.400 ansatte i 18 land. Vårt norske hovedkontor ligger på Havnelageret i Oslo.

 

 

Motta våre nyeste blogginnlegg!