<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=847228605309050&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

Årets norske gaselle-vinner vil høste mer mat fra havet

letsea-gasellevinner.jpg
Helgelands-bedriften LetSea fra Dønna er kåret til årets norske gaselle-bedrift. Prisen ble utdelt av kronprins Haakon under den nasjonale konferansen på Christiania Theater i Oslo. LetSea jobber med å se etter nye muligheter innenfor havbruket og har tidligere vunnet Gaselle-prisen for Nordland to år på rad. (Foto: Per Thrana/Dagens Næringsliv)

Kristian-Johnsen-LetSeaTidoblet inntektene

Gaselle-konkurransen, som arrangeres av Dagens Næringsliv, belønner bedrifter som viser en rask og sunn vekst. For å være kvalifisert til konkurransen må bedriftene ha doblet driftsinntektene i løpet av en periode på fire år – med minimum én million det første året. LetSea har klart dette med stor margin: De har tidoblet inntektene i løpet av de fire siste årene.

Største fornybare eksportnæring

– Rask og sunn vekst er jo også det vi jobber med å oppnå for våre kunder, sier daglig leder Kristian Johnsen (bildet) i LetSea. – Vi har over 20 års erfaring med testing og forsøk innenfor havbruk. Vi jobber med å videreutvikle havbruksnæringen, som i dag er Norges største fornybare eksportnæring, og vi ser etter nye muligheter for å høste mer mat fra havet.

Les også: Dette kjennetegner sjefene i årets Gaselle-bedrifter

Får ting gjort!

For 16 år siden måtte Kristian Johnsen og to andre ansatte bruke robåt ut til merdene på forskningsstasjonen. Nå er selskapet kåret til Norges raskest voksende og mest vellykkede bedrift på DNs 15. gasellekonferanse.

– Det har vært veldig fint og lett egentlig. Vi er en bedrift som tar tak i utfordringene i oppdrettsnæringen. Det er lett å si at vi skal gjøre dét og dét, men vi får ting gjort, sier styreleder Per Kristian Nordøy.

amund-juve

Vanvittig resultatmargin
Sjefredaktør Amund Djuve (bildet) i Dagens Næringsliv sier det har vært veldig mange oppdrettsselskaper blant gasellene opp igjennom årene, men at Letsea har utmerket seg.

– Det som er spesielt er at de har en vanvittig resultatmargin. Det er ikke ofte du ser det hos selskap av denne størrelsen, sier Djuve om Letsea, som i 2016 hadde en driftsmargin på 27 prosent.

Fra fem til 38 ansatte

Selskapet har de fire siste årene økt antall ansatte fra fem til 38. Omsetningen er mer enn 13-doblet, fra 24 millioner kroner i 2013 til 318 millioner kroner i fjor. Driftsresultatet økte fra fem til 88 millioner kroner i samme periode, etter en vellykket satsing på å forske frem miljøvennlige løsninger for lakseoppdrett.

– Dette er en pris til alle i LetSea

Fra havgapet på Dønna på Helgelandskysten forsker LetSea på splitter nye, miljøvennlige måter å avle opp laks på.

letsea-gaselle

– Dette er en pris som går til alle de ansatte i LetSea. Alle som står opp om morgenen og bidrar, sier daglig leder Kristian Johnsen i LetSea. På scenen i Christiania Theater i Oslo, foran hundrevis av mennesker, ble han – sammen med avdelingsleder Henriette Hanssen og styreleder Per Kristian Nordøy – overrakt gaselleprisen av kronprins Haakon Magnus, til stor applaus.

Ansatte med doktorgrader og universitetsutdannelse

LetSea er Norges største forsøks- og forskningssenter innen havbruk. Bedriften har 40 ansatte og planlegger for videre vekst. De ansatte er høyt kvalifisert, med både doktorgrader og universitetsutdannelse. LetSea rekrutterer bredt og er avhengig av ungdom som vil satse på fremtidens næring og matproduksjon. Nettopp derfor er denne prisen viktig både for Dønna, distriktet og hele havbruksbransjen. Den viser at det går an å lykkes, selv for et foretak som bokstavelig talt startet med en robåt!

Les også: Alt om årets gaselle-vinnere (DN)

laks

Viktig for fremtidens matforsyning
– Norge produserer i dag tre ganger så mye mat i sjøen som på land. Norsk lakseoppdrett er verdens beste og mest effektive og sitter på mye av nøkkelen til fremtidens matforsyning, sier Kristian Johnsen.

I dag hentes rundt 2 prosent av verdens matforsyning fra havet, som dekker hele 70 prosent av planeten. Innen år 2050 er det beregnet at det er behov for dobbelt så mye mat som i dag, dersom befolkningsutviklingen fortsetter.

Samarbeid med Bisnode

Dagens Næringsliv har siden 2003 kåret og presentert de norske gasellene i samarbeid med Bisnode. Det kåres en nasjonal vinner og vinnere i alle landets fylker, og avisens journalister besøker og lager reportasjer om interessante og flinke bedrifter over hele landet.

Les også: Dette kjennetegner gaselleselskapene (DN)

En gaselle må ha:

  • Levert godkjente regnskaper.
  • Minst doblet omsetningen over fire år.
  • En omsetning på over én million kroner første år.
  • Unngått negativ vekst.
  • Positivt samlet driftsresultat.
  • Vært aksjeselskap.

Vurderingskriterier

DN kårer gasellene på grunnlag av de seneste fire årenes regnskaper og en vurdering av selskapet, veksten, lønnsomheten, revisorberetning, kredittanmerkninger og andre relevante faktorer.

Kjøp informasjon om årets 3.037 Gaselle-bedrifter

Gasellene er gode forretningsforbindelser – prospects i særklasse. Derfor kan det lønne seg å vite hvem de er. Bisnode selger listene med info om årets Gaselle-bedrifter. Disse kan kjøpes fylkesvis eller for hele Norge.

Firmanavn, kontaktpersoner, bransje, telefonnummer, økonomisk informasjon og mye mer. Selg til Norges mest ekspansive selskaper. 

Bestill her: Hakan.Melin@bisnode.com Telefon: 415 04 135

 

Motta våre nyeste blogginnlegg!