<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=847228605309050&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

Årets Gaselle 2016: Ble millionærer på lakselus

Norsk-Oppdrettsservice-Gaselle-2016-Norge-Flekkefjord

– Du skal være rimelig gal for å starte med oppdrett av rognkjeks uten en oppdretter i ryggen, sier gründer Andreas Lindhom, som bokstavelig talt er blitt rik på luselønn. Bildet fra venstre: Rune Vatland og Andreas Lindhom i Norsk Oppdrettsservice. 

norsk-oppdrettsservice-gaselleTok sjansen – bygde gullgruve

– Jeg unner ingen noe så vondt som å gjøre akkurat det, legger han til.

Men det var nettopp det han og kompanjong Rune Vatland gjorde. Først senere, da de største utfordringene var løst og bunnlinjen positiv, kom oppdrettskonsernet Lerøy Seafood Group inn på eiersiden med 34 prosent av aksjene. I fjor kjøpte Lerøy seg opp til 51 prosent mot å betale 15 millioner kroner til gründernes selskap Fjord Service Flekkefjord. 

Årets beste vekstbedrift er fra Flekkefjord

Norsk Oppdrettsservice i Flekkefjord er den nasjonale vinneren av DNs gasellekåring i 2016. Dagens Næringsliv har siden 2003 kåret og presentert de norske gasellene i samarbeid med Bisnode. Det kåres en nasjonal vinner og vinnere i alle landets fylker. 2.701 bedrifter kan i år kalle seg en Gaselle-bedrift.

norsk-oppdrettsservice-gaselle-2016

20-doblet inntektene på tre år

Norsk Oppdrettsservice var det første selskapet i Norge som startet kommersiell oppdrett av rognkjeks. Det var i 2010. To år senere solgte selskapet 100.000 fisk, omsatte for snaut to millioner kroner og fikk et underskudd som var like stort. Deretter har pilene pekt rett til værs. På tre år er inntektene nær 20-doblet og underskudd snudd til et overskudd i fjor på nær 12 millioner kroner før skatt.

Salgsøkning på 63 prosent

Oppdrett av lakselus­spisende rognkjeks blir en stadig større gullgruve for Norsk Oppdretts­service i Flekkefjord. Ifjor økte inntektene med over 63 prosent takket være lakselus­spisende rognkjeks.

Spiser lus

Årsaken er oppdrettsnæringens enorme behov for ikke-medikamentelle metoder for å holde lakselusmengdene i sjakk. Lakselusa er blitt resistent langs store deler av kysten på grunn av årevis med økende legemiddelbruk. Rensefisk, som rognkjeks, er blitt et viktig verktøy fordi den spiser lakselus i oppdrettsmerdene.

Les også: Alt om Gasellebedriftene

Salto-ladestasjoner-oslo-Gaselle-Bisnode-DN

OSLO: Gaselle-vinneren i Oslo fikk suksess med sin Salto

Det som startet som en mislykket returstasjon ble til Salto ladestasjoner, som nå har elleve ansatte og som i fjor omsatte for 34,6 millioner kroner. Resultatet før skatt var 2,9 millioner kroner. Veksten gjør Salto til gasellevinner i Oslo fylke.

Vant designkonkurranse

Gründerekteparet Hedda (bildet) og Kristian Heyerdahl Braathen skulle på begynnelsen av 2000-tallet innovere gjenvinningsbransjen. De to hadde vunnet Statens designkonkurranse for ideen om sin hydraulikkdrevne returstasjon tre år tidligere. Nå var året 2004 og det var kommet storfint besøk fra Oslo kommune til Gjøvik for å se en demonstrasjon av prototypen.

Les også: Gasellevinner Skye Consulting: – Gøy på jobben er nøkkelen til suksess

Alt gikk skeis

Stasjonen ble for dyr å produsere, og kommuneledelsen ble skeptiske av den mislykkede demonstrasjonen. Selskapet Salto ble lagt på is, mens ekteparet utviklet andre produktideer i sitt selskap Accendo: Nye Farris-flasker, leskur til bussholdeplasser, lysmaster og – så en dag – søyler for strøm-, vann- og internettforsyning for lystbåter som ligger i havn.

salto-gaselle-bisnode-lading-DNBegynte med ladestasjoner

– Da kom vi bort i problematikken med ladestasjoner for elbiler, forteller Hedda Heyerdahl Braathen. Ekteparet børstet støvet av Salto-selskapet, inngikk produksjonsavtaler i Tyskland og begynte å selge ladestasjoner.

– Vi kuttet ut alt annet og gikk 100 prosent inn for dette. Vi gikk «all in», sier hun.

Les også: Er du en god selger? 12 gode tips til ditt neste kundemøte

Traff elbil-bølgen

Med seg på laget fikk de elektroingeniøren Egil Falch Pine som kom fra elbilprodusenten Think. Året var 2010 og det fantes under 3400 elbiler i Norge. I 2011 gikk Think over ende. Det fantes nok av tvilere til elbilen. Seks år senere er det over 126.800 el- og hybridbiler i Norge, ifølge Motorvognregisteret og Opplysningsrådet for veitrafikken.

ladestasjon salto

Gigantiske konkurrenter

Salto Ladestasjoners konkurrenter er giganter som franske Schneider Electric, som har 160.000 ansatte og omsatte for 26,6 milliarder euro.

Gründerne forklarer suksessen i møte med slike enorme motstandere på flere måter: – Vi er opptatt av å ha produkter av høy kvalitet og med fremtidsrettede, bærekraftige løsninger til konkurransedyktige priser, sier Hedda Heyerdahl Braathen.

Kilde: Dagens Næringsliv. Foto: Tomm W. Christiansen / Norsk Design.

Kjøp informasjon om årets 2.701 Gaselle-bedrifter

Gasellene er gode forretningsforbindelser – prospects i særklasse. Derfor kan det lønne seg å vite hvem de er. Bisnode selger listene med info om årets Gaselle-bedrifter. Disse kan kjøpes fylkesvis eller for hele Norge.

Gaselle-diplom-2016-Bisnode

Firmanavn, kontaktpersoner, bransje, telefonnummer, økonomisk informasjon og mye mer. Selg til Norges mest ekspansive selskaper.
Bestill her: Hakan.Melin@bisnode.com Telefon: 415 04 135

6 krav til norske Gaselle-bedrifter. De må ha:

  • Levert godkjente regnskaper.
  • Doblet omsetningen over fire år.
  • Omsetning på over én million kroner første år.
  • Positivt samlet driftsresultat.
  • Unngått negativ vekst.
  • Være aksjeselskap.

4 årsaker til at enkelte Gaseller sliter:

  1. Gaseller får problemer fordi kunder går konkurs.
  2. Gaseller har fokus på å selge – mer enn på å kredittsjekke.
  3. Gaseller vokser så raskt at ledelsen mister kontrollen over selskapet.
  4. Gaseller har i utgangspunktet ikke kompetanse for å takle sterk vekst.

Last ned gratis sjekkliste for kredittsjekk eller klikk her og les mer om kredittsjekk.

New Call-to-action

  

Motta våre nyeste blogginnlegg!