<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=847228605309050&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
bg_photo_blurry.jpg

– Si meg hvor du bor, og jeg skal si deg hva du stemmer

Av Bård Lerberg 9. februar 2015

…eller om du er i vippeposisjon. Arbeiderpartiet og Høyre har de ti siste årene nærmest revolusjonert norsk valgkamp med husbesøk, skriver Kapital. 500.000 Høyre-husbesøk bidro til at partiet vant regjeringsmakten i 2013, med Bisnode som en viktig samarbeidspartner. Foto: Thorstein Roxrud i Bisnode og Dag Terje Klarp Solvang, valgkampsjef i Høyre. (Kilde: Kapital)

Erna-Solberg-Høyre-Bisnode-Norge Erna Solberg på Karmøy under en tidligere valgkamp. Foto: Erlend Aas/NTB Scanpix

500.000 husbesøk basert på Bisnode-analyse

Detaljerte analyser om nabolag gjør det mulig å beregne hvor et parti får mest ut av dørbank-rundene. Høyres data og analyser leveres av Bisnode.
– Vi har lært mye om hvor Høyre tjener på ulik ressursbruk ved å se på resultater bakover i tid, og kombinere data på hvor mange som gikk på husbesøk, og hva resultatet ble, sier daglig leder Thorstein Roxrud i Bisnode Analytics til Kapital.

Datakvaliteten er avgjørende

– Jo bedre data, desto mer mikrosegmentering av målgruppene. Dette har politikken i USA lært av næringslivet, sier lektor Ketil Raknes ved Markedshøyskolen i Oslo til Kapital. – Det handler om å kartlegge velgernes politiske DNA, blant annet ved å kombinere det vi vet om valgresultatet i et område med det vi vet om områdets: 

Obama Bisnode Høyre Obama oppnådde et valgskred i 2008 etter microsegmentering av store mengder data.
 1. Utdanningsnivå.
 2. Inntekt.
 3. Kjønn.
 4. Antall barn.
 5. Type hus.
 6. Yrkestilhørighet.

På grunnlag av dette kan man få et nyttig bilde. Rekkehus, leilighet, privatbolig? Høy eller lav inntekt? Dette kan faktisk avgjøre hvilket parti man stemmer på.

Les også: Slik finner du de beste prospektene. Bank på de rette dørene og øk salget

Obama først ute – fikk valgskred

Slike data regnes også som en av de viktigste årsakene til Obama-kampanjens valgskred i 2008, etter at enorme datasett for første gang ble tatt aktivt i bruk i 2004. Et ofte sitert eksempel fra mikrosegmenteringen i politikken, er hvordan Obama-kampanjen utnyttet at kvinner i 40-årene på Vestkysten, til tross for dårlig betalingsevne, var så begeistret for George Clooney at løftet om en gratis middag med skuespilleren ble en effektiv fundraiser.

Les også: Norges største nettbutikk øker salget – uten økt risiko

Høyre – Avansert microsegmentering gjør at man vet hvilke gater og husstander som må besøkes.

Opptrapping før kommunevalget

I forkant av høstens kommunevalg vil både Høyre og Arbeiderpartiet trappe opp “dørstokk-krigen”. Begge partiene bruker detaljerte stordata for å gå mest mulig effektivt til verks når de skal besøke deg og meg i år. Metoden krever mange frivillige dørbankere og data om nabolagenes inntekt og utdanning – for å kunne treffe de såkalte svingvelgerne, som er de letteste å påvirke.

Velgere på vandring

De kalles svingvelgere. Dette er velgere som ideologisk ikke er tilknyttet faste partier og lett hopper mellom høyre- og venstresiden når det stemmes. Ved forrige valg var fire av ti velgere på vandring. Ti prosent av disse vandrer mellom borgerlig og sosialistisk side.

Les også: Scorekort: Jo flere riktige ”ja”, desto mer penger i kassa

Vær forberedt på kveldsbeøk

Husbesøk-metoden var et strategisk valg Høyre tok etter valgnederlaget i 2005. Nå går også Høyre på husbesøk mellom valgene, for å samle innspill til sine programmer. Besøkene skjer mellom klokken fem og åtte-ni på kveldstid, og målet er ifølge Kapital ikke mindre enn 85.000 besøk. Høyres markeds- og valgkampsjef, Dag Terje Klarp Solvang, kaller metoden ”et politisk verksted” og forteller at Høyre har utviklet en egen app og software, slik at husbesøk-gruppene skal kunne rapportere folkets røst tilbake til partiet.

Hva er folk egentlig opptatt av?

Et viktig spørsmål for ethvert politisk parti. Høyre mener at husbesøk gir viktig kunnskap om hva folk er opptatt av, og satser på husbesøk i samtlige bydeler, ikke bare i bydelene med flest kjernevelgere.

Husbesøk-metoden:

 • Inspirert av direkteselgere og Obama.
 • Høyre har tatt igjen Ap. Høyre: 500.00 husbesøk i 2013, Ap 440.00.
 • God datakvalitet og analyse er avgjørende for å lykkes.
 • Skjerpet kamp om svingvelgerne.
 • Kan vitalisere norsk politikk.

Kilde: Kapital. Foto: Erlend Aas/NTB Scanpix 

roxrud thorstein høyre bisnode Thorstein Roxrud, daglig leder i Bisnode Analytics.

Les også: Trenger du flere kunder eller mindre kredittap? Vi har analysene og løsningene du trenger

Derfor kan Bisnode levere de beste beslutningene:

 • Vi har noen av landets aller beste analytikere.
 • Analyseplattform fra SAS Institute, verdens største privateide IT-selskap.
 • Bisnodes unike database: Ingen annen leverandør i Norge har flere kilder, større omfang av data, høyere antall oppføringer, samlet og strukturert i én database.
 • Egenutviklede algoritmer og tabeller, basert på flere tiårs erfaring, gir en høy grad av presisjon og treffsikkerhet mellom registre.

Les også: Vil du bli med å utvikle verdens beste statistiske modeller? Vi trenger en ny, dyktig analytiker

Vil du vite hva Bisnode kan gjøre for din bedrift?

Vennligst send inn kontaktskjemaet eller kontakt Thorstein Roxrud, daglig leder i Bisnode Analytics. Mobil: 93 42 87 24. E-post: Thorstein.Roxrud@bisnode.no Bisnode reduserer virksomheters kredittap, avdekker nye forretningsmuligheter og øker lønnsomheten.

 

 

 

 

 

 

 

Temaer: Økt salg, Analyse


Kommentarer

Kredittsjekk, analyse og kundeinnsikt med smarte data.

Bisnode er et data- og analyseselskap med 2.100 ansatte i 19 land. Vi hjelper deg med å redusere risiko, finne nye kunder og øke lønnsomheten i din bedrift.

Les mer om hva vi kan gjøre for deg

Motta våre nyeste blogginnlegg!

temp-cta

Siste innlegg